Rashi from RAFF

Wie op zoek is naar een duurzaam geproduceerde leren tas of originele sieraden, is bij RAFF aan het juiste adres. Het merk werd in 2016 opgericht door Rashi Agarwal. 10 vragen aan de oprichtster én finaliste van de Independent Handbag Designer Awards.

Rashi Agarwal is een bevlogen ontwerpster bij wie duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Gepassioneerd vertelt ze over RAFF, het merk dat ze oprichtte. In haar ontwerpen komen Oost en West op een bijzondere manier samen.

Kun je iets meer over jezelf vertellen?

‘Ik ben parttime model en fulltime accessoire-ontwerper. Ik leef en sta voor alles wat met mode en design te maken heeft. Na mijn afstuderen aan het London College of Fashion in 2012, werkte ik 3 jaar voor een bekend handtassen- en accessoiresmerk. Hierdoor deed ik in een korte tijd veel ervaring in de sector op.’Backpack kanaal RAFF‘Ik kom oorspronkelijk uit Zuid-India en ben in augustus 2019 naar Amsterdam verhuisd. Sindsdien richt ik mijn pijlen op de mode- en designscene in deze geweldige dynamische stad. Ik vind het superleuk om nieuwe mensen te leren kennen. In mijn vrije tijd kun je mij thuis vinden, terwijl ik chocolate chip cookies bak en het laatste artikel op Man Repeller lees.’

Wanneer en waarom heb je je eigen merk opgezet?

‘RAFF werd in 2016 opgericht. Ik wilde het traditionele vakmanschap, dat in India overvloedig aanwezig is, onder de aandacht brengen en promoten. We hebben dat geïntegreerd met een moderne en eigentijdse ontwerpesthetiek, wat zich vertaalt in functionele producten die een leven lang meegaan.’

Wat is het verhaal achter RAFF? Waar staat het merk voor?

‘RAFF opbouwen als een duurzaam en ethisch merk was een heel organisch en natuurlijk proces voor ons, omdat we geloven dat dit de norm moet zijn en geen uitzondering. Er wordt gewerkt met de materialen en het vakmanschap die ons lokaal ter beschikking staan en dit wordt opgenomen in het ontwerpproces. Zo heb ik de collectie sieraden ook bedacht en ontworpen.’‘Alle grondstoffen zijn lokaal en de producten worden ook lokaal in Auroville (India) gemaakt door getalenteerde ambachtslieden die een eerlijk loon ontvangen. We gebruiken natuurlijk plantaardig gelooid leer zonder chemicaliën. We streven ernaar onze impact op het milieu minimaal te houden met een plasticbeleid zonder plastic en minimale verpakking.’

Hoe kom je tot je ontwerpen? Waar haal je je inspiratie vandaan?

‘Zaken als architectuur, meubels en verschillende ontwerpbewegingen, zoals Bauhaus, inspireren mij. Zoals je aan mijn ontwerpen kunt zien, spelen vorm en silhouet een belangrijke rol als ontwerpelement. Daarom word ik geïnspireerd door elk object met een interessante vorm of structuur, die de basis van mijn ontwerpen worden. Ik schets en speel vervolgens met ideeën totdat ik een handtasstijl bedenk.’

Op welke manier komt je geboorteland India in je ontwerpen terug?

‘India is gevuld met heel veel geweldige vakmensen en kunst die eeuwen teruggaat! We proberen het vakmanschap onder de aandacht te brengen en benadrukken het in onze minimale ontwerpen, bijvoorbeeld het zadelsteekwerk dat met de hand wordt gedaan en een traditionele constructiemethode is. Al onze producten worden ook gemaakt in Auroville (India) en alle grondstoffen en verpakkingen worden lokaal in Zuid-India gekocht.’

Je hebt in 2019 meegedaan aan een internationale ontwerpwedstrijd. Kun je daar iets meer over vertellen?

‘De Independent Handbag Designer Awards van Handbag Designer 101 werden gecreëerd om handtasontwerp en creativiteit uit de Verenigde Staten en over de hele wereld te vieren. Er werden 40 finalisten geselecteerd uit bijna 2.000 inzendingen die werden ingezonden vanuit 5 continenten.’

Het was een eer om genomineerd te worden voor een prijs en een kans om naar New York te gaan en de handtaselite te ontmoeten! Mijn inzending was een schets die ik maakte en waarvan ik later een voorbeeld maakte, nu de Golkar-tas genoemd.’

Hoe voelde het om finalist te zijn van deze internationale wedstrijd met zoveel inzenders?

‘Ik was helemaal in shock en in de wolken toen ik het telefoontje van Emily ontving! Ik deed al 7 jaar mee, maar werd nooit eerder geselecteerd. Dit jaar stond ik op het punt niet mee te doen, maar besloot uiteindelijk toch – 4 uur voor de deadline – mijn schets in te dienen. Genomineerd worden en de finale bijwonen in New York is een ervaring die ik nooit zal vergeten.’

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

‘Duurzaamheid betekent voor mij dat je altijd en overal probeert om uitputting van natuurlijke hulpbronnen te voorkomen, zodat het ecologische evenwicht behouden blijft. Het is de enige weg vooruit als we willen blijven bestaan. Dit kan variëren van kleine veranderingen thuis en ook tot keuzes die we maken wanneer we nieuwe dingen kopen.’

Wat zou je aan de wereld veranderen, als je het voor het zeggen had?

‘Als ik de middelen had, zou ik elk kind een opleiding laten volgen. Ik geloof echt dat dit de beste manier is om de veelheid aan mondiale problemen aan te pakken waarmee we vandaag worden geconfronteerd.’Rashi portret‘Door kinderen les te geven en hen de mogelijkheid te bieden de vaardigheden te leren die ze nodig hebben om aan de armoedecirkel te ontsnappen, kunnen we de wereld veranderen. Onderwijs is de sleutel tot een duurzamere en betere wereld.’

Waar hoop je over 10 jaar te staan?

‘Over 10 jaar wil ik doorgaan op het pad van duurzame mode en ik hoop daarmee een verandering in de wereld te hebben gemaakt. Ik zou graag meer kansen willen hebben als ontwerper, om nieuwe wegen te blijven creëren en verkennen. Ook zou ik graag naar meer landen willen reizen; nieuwe culturen ervaren en nieuwe mensen ontmoeten.’

Foto’s: By Françoise Blog. 

Lees ook: