Van Kostuum naar Catwalk: mode in het Rijksmuseum


Het Rijksmuseum bezit – naast heel veel schilderijen – ook een hele grote modecollectie. Van 20 februari tot en met 15 mei is er daarom een speciale expositie, vormgegeven door de bekende fotograaf Erwin Olaf. Wat je kunt verwachten? De breedste (trouw)jurk van Nederland, haute couture van Dior en Yves Saint Laurent en Friese Oranjes uit de gouden eeuw.

Er zijn een aantal musea in Nederland die zelf een grote modecollectie bezitten, of tentoonstellingen organiseren. Denk aan het Groningen Museum, het Centraal Museum in Utrecht en het Gemeentemuseum in Den Haag. Maar ook het Rijksmuseum, bij velen toch bekend vanwege de Nachtwacht, bezit een grote collectie kleding. Eens in de zoveel tijd organiseren ze weer een tentoonstelling, dit keer van 20 februari tot en met 15 mei, met als thema ‘Mode in Nederland van 1625 tot 1960’.

_Beelddrager_Catwalk‘Eervolle opdracht’
De bekende fotograaf Erwin Olaf werd aangetrokken voor de vormgeving. Hij vertelt: ‘De uitdagende en eervolle opdracht om de tentoonstelling Catwalk in te richten en vorm te geven, is voor mij op precies het juiste moment gekomen. Al enige jaren ben ik aan het onderzoeken hoe mijn eigen fotografische werk op een andere manier te presenteren en te verbinden met installaties, geluid en (korte) films. Zo kan iedere bezoeker worden meegevoerd in een wereld waarin de eigen fantasie wordt gestimuleerd en uitgedaagd. Zodat uiteindelijk een prikkelende dialoog ontstaat tussen het getoonde werk en de kijker.’

Wanneer: 20 februari – 15 mei
Waar: Rijksmuseum, in zes zalen van de Philipsvleugel
Wat: Mode in Nederland van 1625 tot 1960. Te beginnen bij de kleren van de Friese Oranjes uit de Gouden Eeuw, via japonnen van kleurrijke Franse zijde tot aan twintigste-eeuwse haute couture van Dior en Yves Saint Laurent.

SHOOT3

Fotografie: Erwin Olaf, het Rijksmuseum.

2 gedachtes over “Van Kostuum naar Catwalk: mode in het Rijksmuseum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.