City trip: hip Krakau

IMG_3986
Het voorjaar komt er weer aan, tijd dus om weer eens een leuk weekendje weg of een citytrip te plannen. Denk je aan Noord- of Zuid-Europa? Kies ook eens voor het oosten en verras je zelf!

Krakau is na Warschau de grootste stad van Polen en heeft de afgelopen tien jaar een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Anno 2016 is Krakau een mooie oude dame met een hip jasje. Je vliegt er in minder dan twee uur naartoe en de prijzen zijn er nog relatief laag. En dat zonder (nog) al te veel andere toeristen.

1. Geniet van de stad
Krakau is een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa. Het wordt daarom wel het ‘Florence van Polen’ genoemd, en is volgens velen een van de mooiste steden van Europa. Genieten dus! Te meer omdat het nog niet zo toeristisch is als vele andere Europese steden. Verwacht geen massatoerisme, verwacht geen vervelende proppers of andere toeristenellende. Verwacht ook geen al te opgepoetste stad, sommige huizen zijn nog steeds erg vervallen.

2. Geniet van de parken
Om het oude centrum van Krakau ligt een ring aan parken, Planty genaamd. Geniet er van de rust, de mooie oude bomen en de mensen.

3. Bekijk de mensen
Krakau is een echte universiteitsstad en herbergt dus veel jongeren. Deze hebben de schade van de communistische tijd behoorlijk ingehaald.

4. Drink en eet
Waar studenten zijn is ook goedkoop eten en drinken te vinden. Krakau stroomt echt over van de leuke tentjes, denk aan de keldercafés in het oude centrum, Bunkier Cafe, restaurant PINO of alle kroegen in Kazimierz. Deze oude Joodse wijk van Krakau werkt aan een revival, nadat het lang een ‘no go area’ was. Je vindt hier allerlei soorten barretjes en restaurants. Wat mij ook erg aansprak waren de alcoholvrije cocktails en de Joodse gerechten die je kunt krijgen.

5. Bezoek de Joodse wijk
Hierboven al wel genoemd, maar maak zeker ook een (gratis) wandeltocht door de Joodse wijk! De film Schindlers list werd hier opgenomen en er komen beroemde mensen (Helena Rubinstein, Max Factor) vandaan. Daarnaast is het ook zeker goed om een beeld te krijgen van de grote crisis die Krakau doormaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de Jodenvervolging raakte de stad een vierde van haar inwoners kwijt.

Foto’s: By Françoise.

3 gedachtes over “City trip: hip Krakau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.