Hoe ik mijn blogs schrijf

Iedere blogger heeft denk ik zo zijn eigen methode voor het maken van artikelen, vandaag deel ik hoe ik mijn berichten maak en hoe ik foto’s uit zoek. Lees je mee?

Denken in categorieën
Mijn blog heeft vier categorieën: lifestyle, wonen, reizen en personal. Ik probeer om elke categorie minimaal een keer per maand aan bod te laten komen. In sommige gevallen gebeurt dat zelfs vaker, zeker bij de categorie lifestyle. Daar vallen immers aardig wat verschillende onderwerpen onder!

Wat voor onderwerp?
Ik kijk altijd eerst wat ik de laatste paar keer voor onderwerp heb behandeld, zodat nieuwe blogs hier goed op aansluiten. Rond kerst had ik bijvoorbeeld een aantal blogs die daar iets mee te maken hadden. Ook wil ik voorkomen dat lezers het gevoel krijgen telkens hetzelfde te lezen.

Vormen
Een blog kun je op allerlei manieren schrijven. Als verslag, een DIY, een tutorial. een how to, of als puntenlijst met tips. Het is leuk om daar mee te spelen.

Plannen
Als ik eenmaal weer wat leuke ideeën in mijn hoofd heb plan ik ze alvast in. Ik probeer dit toch zeker wel voor een paar weken vooruit te doen; om de 4 dagen een nieuw bericht. Zo kan ik goed in de gaten houden hoe de verdeling tussen de onderwerpen en de categorieën is. Superhandig!

Schrijven
Hierna komt het schrijfproces. Doordat ik vooraf al een titel verzin dwing ik mijzelf iets later op een bepaalde manier op te schrijven. Ik moet hier wel altijd even voor gaan zitten – zoals nu bijvoorbeeld – maar dan kan ik altijd wel lekker door gaan! Ik schrijf op zo’n avond makkelijk 1 tot 3 berichten per keer! Dat moet ook wel, want ik heb een druk leven.

Foto’s!
En dan zijn er nog de foto’s. Met dank aan verschillende andere bloggers heb ik inmiddels aardig wat sites gevonden voor gratis beeld. Bijvoorbeeld Pexels. Of ik maak zelf foto’s.

En dan?
En dan laat ik de blogs weer even liggen. Soms een paar dagen, daarna kijk ik er weer met een frisse blik naar. Er zijn altijd teksten die ik nog wil verbeteren of foto’s die ik anders wil. Dan is wat rust het beste.

Delen!
En dan is het zo ver: een blog wordt gepubliceerd! Altijd weer superspannend, ik hoop toch altijd weer dat mijn volgers – jullie dus – het artikel leuk vinden!

Hoe maak jij je blogs?

Foto’s: Pexels.

11 gedachtes over “Hoe ik mijn blogs schrijf

 1. Ik ben ook niet zo gestructureerd als jij. Ik schrijf over wat er zich op dat moment aandient, over wat ik doe, wat ik tegenkom… Wel laat ik het ook altjd een dagje liggen en dan verander ik altijd nog wat.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook bij mij zijn er wat “vaste intems” die probeer ik ook regelmatig terug te laten komen. (Soms lastig..)

  Foto’s maak ik allemaal zelf. Ik probeer ook vaste blog dagen te hebben. 2x per week. Maandag en donderdag zijn meestal mijn publicatie dagen.

  Groetjes. Jeanine

  Geliked door 1 persoon

 3. I blog een beetje met de actualiteit mee en gooi daar een mindstyle ganzensausje overheen. Probeer wel iets van structuur vast te houden met elke woensdag minimaal 1 Engelstalige post en rond het weekend poëzie/muziek. Daartussenin plan ik van alles over wat mij in de wereld raakt. En indien geen puf….dan hoop ik dat ik voldoende vooruitgepland heb en anders sla ik een keertje over.

  Geliked door 1 persoon

 4. Grappig om te lezen hoe jij het bloggen aanpakt.
  Bij mij is het iets minder gestructureerd. Ik werk wel graag met concepten. Om ze na een tijdje met een frisse blik door te nemen en eventueel aan te passen. Meestal heb ik wel ideetjes in mijn hoofd en werk deze dan in concept uit. Ik probeer wel iets aan variatie in te bouwen. Maar omdat ik maar 1 keer in de week een blog plaats, gebeurd het wel eens dat er twee keer in de maand het zelfde onderwerp voorbij komt.

  Geliked door 1 persoon

 5. Leuk om te lezen hoe je dit allemaal doet :)! Ik ben nog maar net begonnen dus ik moet echt nog mijn weg vinden. Ik merk wel dat ik structuur ook erg fijn vind dus ik denk dat dat wel overeenkomt met hoe jij de blogs voorbereid 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.