Een capsule wardrobe: haalbaar of niet?

Misschien heb je er al wel eens van gehoord: een capsule wardrobe. Dit is een garderobe van 37 tijdloze, kwalitatief goede kledingstukken. Het idee is dat je hiermee verspilling tegen gaat. Maar is het haalbaar?

Ik schreef het al eerder. Met de komst van winkelketens als H&M, Primark, Zara en de Bershka is het steeds makkelijker geworden om ‘snelle mode’ te kopen. Het is goedkoop en collecties wisselen razendsnel. Samen bezitten we steeds meer kleding.

Wat is een capsule wardrobe?
Er zijn mensen die daarom zo minimalistisch mogelijk proberen te leven en alle overbodige spullen de deur uit doen. Het samenstellen van een capsule wardrobe past helemaal binnen deze trend. Maar wat houdt zo´n capsule wardrobe eigenlijk in? En hoe creëer je er zelf een?

Hoewel de term tegenwoordig steeds vaker voorbij komt, is het concept van de capsule wardrobe al veel ouder. Susie Faux, eigenaresse van de Londense kledingwinkel Wardrobe, introduceerde het begrip in de jaren zeventig. Een capsule wardrobe bestaat volgens haar uit een beperkte verzameling kledingstukken die niet uit de mode gaan, zodat je ze langere tijd kunt dragen. Deze basiskledingstukken kun je dan combineren met enkele seizoensgebonden items.

3 maanden lang
In principe draag je je capsule wardrobe gedurende een seizoen, dus gemiddeld drie maanden lang. Daarna zou je items mogen toevoegen en verwijderen. Het is daarbij belangrijk om goed na te denken over het kleurenpalet van je kleding; die moeten natuurlijk goed matchen. Hoe zou zo’n capsule wardrobe er uit kunnen zien?

 • Een getailleerde regenjas
 • Een jasje (voor buiten, dus bijvoorbeeld een mooi leren jasje)
 • Skinny jeans
 • Een wit shirt
 • Een zwarte blazer
 • Een mooi zwart jurkje (LBD)
 • Een nette broek
 • Een rok
 • Een witte of blauwe blouse
 • Twee topjes
 • Een mooie wollen trui (het liefst cashmier)
 • Een (zomer)jurk
 • Een paar ballerina’s
 • Een paar sneakers
 • Een paar hakken
 • Een grote tas (tote bag of shopper)
 • Een clutch
 • Een zonnebril
 • Een mooie zijden sjaal

Dit zijn al zo’n twintig items. Je zou nog kunnen kiezen voor wat meer shirts, of een rok of trui extra. Een broek erbij kan natuurlijk ook nog. Lingerie en sokken of panty’s hoef je niet mee te rekenen.

De voordelen
Wanneer je eenmaal een goede capsule wardrobe hebt samengesteld kan dat allerlei voordelen opleveren. Het kiezen van een geschikte outfit kost je een stuk minder tijd, omdat je minder keuze hebt. Verder koop je minder kleding, waardoor je geld bespaart.

De nadelen
Natuurlijk doe je dit niet zomaar. Want wat nu als net die ene broek vies is? Of je voor je werk hele nette kleding moet dragen, zoals een pak? Zoiets doe je thuis natuurlijk nooit aan. En je kunt je ook afvragen of het niet heel saai is.

Ik weet nog niet precies of ik het zou doen. Aan de ene kant ben ik bang dat het te beperkend is, maar aan de andere kant baal ik wel eens van die massaconsumptie. Daarom kies ik tegenwoordig wel steeds vaker voor kwaliteit. Ook omdat ik hier minder snel op raak uitgekeken. Wie weet word ik nog wel eens verstandig…

Wat zou jij doen?

Foto: Pexels.

11 gedachtes over “Een capsule wardrobe: haalbaar of niet?

 1. Ik ben het nu aan het proberen. Een beetje zoals 333, maar dan a la Maaike. Ik heb nu een garderobe van 33 items samengesteld voor de komende maand (ipv 3 maanden) om eens te kijken hoe ik het vind om minder kleding in mn kast te hebben en het hiermee te doen. Levert het meer of minder stress op? Dwingt het tot creatiever zijn met je spullen? Eerste hobbel al gehad: het is zo koud dat ik mijn winterjas weer heb toegevoegd en een ander item heb verwijderd, dat dan weer wel.
  En wat ik nu niet gebruik zit gewoon in een krat. Het is niet weg, maar het is buiten bereik voor de komende maand.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik probeer zelf ook steeds meer kwalitatief goede kleding te kopen. Onder meer te letten of het duurzaam gemaakt is en of het lang mee kan gaan. Vroeger kocht ik sneller iets van de Primark of H&M. Terwijl ik nu heel bewust kijk naar kleding. Zo heb ik laatst een hele fijne broek gekocht van Levi’s en wil ik mij dit jaar vooral gaan richten op kringloopaankoopjes. Een hele andere mindset moet je er voor over hebben maar het is daarom des te leuker om te gaan winkelen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Jaren terug verkocht ik de minder favo boeken via bol.com, ontdeed ik mij van het te veel aan meubilair en woonaccessoires via Marktplaats en bracht vuilniszakken vol met kleding en schoenen naar de textielcontainer.
  Nu bewaar ik de lente/zomer en herfst/winter kleding in een koffer en haal het tevoorschijn wanneer de seizoenen hun opwachting maken. Iets een jaar niet gedragen doe ik weg en vervang het met een ander item.
  Daarnaast bezit ik nu een e-reader en kijk en gebruik ik naar woonspullen die ik mooi en fijn vindt.

  Wat mij betreft dus niet alleen een kleding capsule, maar een totaalplaatje:-)

  Geliked door 1 persoon

 4. Als ik kijk wat er in mijn kast hangt, echt niet veel trouwens, en dat ik daarvan meer dan de helft gewoon niet draag, dan moet dit echt wel haalbaar zijn. Het zal meer van de persoonlijkheid afhangen denk ik 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.