Ontspullen en minder kopen

OntspullenDe komende tijd ga ik de uitdaging met mijzelf aan: ontspullen én minder kleding kopen.  En wat ik koop, moet van goede kwaliteit zijn en langer dan 1 modeseizoen meegaan.

Ooit was er een tijd dat mensen alleen maar bezaten wat ze op dat moment aan hadden. Tegenwoordig zijn de (virtuele) winkelstraten gevuld met kleding en is het heel erg makkelijk om even snel wat nieuws te kopen.

Super toch, dat dit zomaar allemaal kan? Dat klopt. Maar al die voorspoed heeft in mijn ogen ook een keerzijde. Want vind je het nu echt leuk wat je koopt? En gaat de modewereld tegenwoordig niet te snel? Voordat je het weet hangt de volgende collectie alweer in de winkel.

Meedoen met de massa

Natuurlijk koop ook ik makkelijk spullen. Nagellakje hier, shirtje daar. Of toch nog een paar extra schoenen? Of die supergoedkope tas? Die laat je natuurlijk niet zomaar hangen.

Maar word ik er nu echt gelukkig van? Het afgelopen jaar had ik steeds vaker behoefte aan mooi in plaats van veel. Misschien komt het wel doordat ik inmiddels wat ouder ben. Uiteraard heb ik nu ook meer geld te besteden dan toen ik nog studeerde. Dat zal ook zeker meespelen.

Investeren in duurzaamheid

Het zal ook te maken hebben met de komst van winkels als Primark en social media, zoals Instagram. Modetrends volgen elkaar steeds sneller op en de wereld is steeds kleiner. Trends zijn dus sneller de wereld over en de druk om mee te doen is hoog.

Voor mij een reden om een nieuwe uitdaging met mijzelf aan te gaan: is het mogelijk om, net als mode-ontwerpers Viktor en Rolf, wat meer een eigen stijl te ontwikkelen die los staat van het huidige modebeeld? En kan ik hierdoor besparen door minder maar wél duurzamer te kopen? Ik vind het namelijk te gek voor woorden dat er winkels zijn die hele collecties gewoon doordraaien.

Ontspullen

Een eerste stap was dat ik de afgelopen periode een bezem door mijn bestaande kledingvoorraad heb gehaald. Een beetje zoals bij de Marie Kondo-filosofie heb ik per kledingstuk bekeken waar ik nog écht blij van word. Alleen die stukken mochten blijven.

En aantal kledingstukken (en ook schoenen) is inmiddels gesneuveld. Gelukkig wel spullen die ik wel voldoende heb gedragen. Maar ze passen niet meer bij de persoon die ik nu ben. De volgende stap is er een die meer tijd nodig heeft: duurzaam en bewust kleding kopen.

Het zal denk ik geen capsule wardrobe worden, maar wel minder dan wat ik in het verleden aan kleding bezat. Ik hou jullie op de hoogte. En natuurlijk ben  ik ook erg benieuwd hoe jij hierover denkt.

Foto’s: Pexels.

4 gedachtes over “Ontspullen en minder kopen

 1. Ik merk dat je het inderdaad kunt trainen, omgaan met je kleding en minder kopen. Een beetje zoals bij sporten. Ik merk dat mezelf limiteren mij juist creatief/creatiever maakt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vind het een heel goed initiatief.
  Aangezien ik al begonnen ben met dozen in te pakken voor mijn verhuis, ben ik ook kleren aan het wegdoen. Een ander kan er maar gelukkig mee zijn.
  Graag wil ik ook een overzichtelijke dressing zonder te veel dat erin hangt dat ik toch niet meer aandoe.
  Ik ben benieuwd naar jouw vervolg!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.