De voor- en nadelen van Instagram TV

Youtube versus Instagram TV

Heb jij al je eigen kanaal op Instagram TV? Het internet ontplofte vanochtend nog net niet na de aankondiging dat Instagram een nieuw videoplatform heeft gelanceerd! Maar wat kun je er nu eigenlijk mee? En wat zijn de voor- en nadelen?

Ik weet nog heel goed dat Instagram Stories lanceerde. Ongeveer evenveel voor- als tegenstanders hadden meteen hun mening klaar. Anna Nooshin bijvoorbeeld zag het totaal niet zitten. ‘ Waarom Stories als we al Snapchat hebben?’, dacht ze, terwijl ze een denkbeeldige middelvinger opstak naar Instagram.

Stories versus Snapchat

Aan de andere kant waren er genoeg Instagrammers die het nut van Stories wél inzagen. Al waren dit over het algemeen wel de 22-plussers. Ik denk dat die scheiding er nog steeds wel is. Maar feit blijft dat Stories de wedstrijd met Snapchat overduidelijk heeft gewonnen.

Zou nu hetzelfde gebeuren tussen IGTV en Youtube? Ik zet de voor- en nadelen van Instagram TV op een rij.

De voordelen van Instagram TV

 • Met een kleine update en moeite is het tv-kanaal geïntegreerd met Instagram, al is IGTV ook via een losse App benaderbaar.
 • Wel eens geprobeerd om tegelijkertijd content te schieten voor zowel Snapchat c.q. Stories én Youtube? Just sayin’.
 • (vooral) Jongeren zijn door kanalen als Snapchat en Stories al helemaal gewend aan verticale beelden.
 • Het is de bedoeling dat grotere accounts straks tot wel 1 uur aan materiaal kunnen plaatsen. En wellicht nog wel langer, als het aan Instagram ligt.
 • Tot nu toe is er nog geen reclame te zien.
 • Je kunt zowel aanbevolen tv kijken als filmpjes van accounts die je volgt. Of populaire beelden. Mogelijkheden genoeg dus! En stel nu dat je halverwege moest stoppen met kijken, dan onthoudt IGTV dit voor je onder het kopje ‘doorgaan met kijken’.
 • Volgers hoeven geen los account aan te maken voor een duimpje omhoog of een comment. De kans dat je engagement groeit is hierdoor dus groter.
 • De content is (tot nu toe) minder gemaakt dan op bijvoorbeeld Youtube. Iets waar bij veel mensen wel behoefte aan is.

De nadelen van Instagram TV

 • Natuurlijk zijn er ook nadelen. Zoals de beperkte mogelijkheden om filmpjes op privé, of gedeeltelijk openbaar te zetten, zoals wel bij Youtube kan.
 • Op een desktop zijn zowel Stories als IGTV niet te zien, wat de doelgroep weer verkleint.
 • De statistieken die kunnen worden bekeken bij zowel een privé als een zakelijk account zijn nogal summier. Wellicht dat de mogelijkheden in de toekomst nog worden uitgebreid.
 • Eenmaal bekeken komt materiaal van je IGTV-kanaal op je Instagram-pagina te staan, net voor de uitgelichte hoogtepunten van je Stories. Dat is nu even leuk, maar wat als er meer content op komt? Hoe zie je dan nog door de bomen het bos? Wellicht dat Instagram hier nog wel met een oplossing voor komt.
 • Een ander nadeel is – en dat hangt ook weer samen met de beperkte statistieken – is dat je niet weet wie je content heeft bekeken.
 • Het echte Snapchat-publiek zal hierdoor (nog steeds) niet voor Instagram kiezen, die waren toch al gewend te switchen naar Youtube.
 • En mocht je het een nadeel vinden: het is weer een kanaal erbij. Maar wellicht dat de groep influencers die ooit begonnen is op Instagram en er daarna nog een Youtube-kanaal bij heeft getrokken (zoals Noor de Groot, a.k.a. Queen of Jetlags), hierdoor wel besluit om Youtube achter zich te laten.
 • Een ander nadeel is dat (ook hier) de content op den duur minder ‘ echt’ zal worden, zoals ook met Stories is gebeurd. Het is wachten op de eerste Apps die het mogelijk maken om je IGTV-content te pimpen.

Anna Nooshin is deze keer in elk geval wel van de partij. Trots meldde ze vanochtend dat ze als eerste Nederlander met een eigen Instagram TV-kanaal mocht starten. Wellicht een wijze les die Instagram aan de introductie van Stories had overgehouden?

Foto: Barn Images.

5 gedachtes over “De voor- en nadelen van Instagram TV

 1. Ik voel me heel oud met dit statement maar het enige waar ik aan kan denken is: waarom? YouTube’s ads kun je zo eenvoudig blocken. Maar het zal wel m’n leeftijd zijn 😛

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.