Ziek op vakantie? Zo voorkom je het!

Niet ziek worden op vakantieZiek zijn op vakantie is volgens mij het ergste wat er kan gebeuren. Ben je lekker weg, lig je vervolgens ziek in bed! ik geef je tips zodat dit jou niet zo snel meer overkomt.

Of je snel ziek wordt op vakantie, is afhankelijk van een aantal zaken. Onder andere van je weerstand, en of je er wel of geen aanleg voor hebt. Ik ken mensen die nooit ziek zijn, terwijl anderen altijd in de problemen komen.

Een echte reisprofessional zal ik mijzelf niet snel noemen, maar ik hou zeker van reizen! Zo bezocht ik onder andere Dubai en Abu Dhabi, Rusland, Turkije, Jordanië, Indonesië, Marokko, Egypte, Syrië, Thailand, Maleisië en Singapore.

Toch kan ik je enkele tips en trucs geven die de kans op een besmetting met bijvoorbeeld bedorven eten een stuk kleiner maken.

Drink geen kraanwater

Misschien een inkoppertje, maar toch. Pas ook op met ijsblokjes. Accepteer ze alleen als ze uit een automaat komen die gefilterd water gebruikt. En pas ook op met welkomstcocktails, vraag altijd of daar goed water voor is gebruikt.

Pas op met gewassen groenten en fruit

In sommige landen is het niet aan te raden om bijvoorbeeld sla, druiven of tomaten te eten. Ze worden gewassen met kraanwater. Als je fruit eet, zorg dan dat het geschild is (zoals meloen) of dat je het nog kunt pellen (zoals een banaan). Of was die appel zelf even met wat water uit een fles. Zorg altijd dat groente is gekookt, gewokt of gebakken.Bali vakantie ziek

Gebruik geen flesjes ontsmettingsmiddel

Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar probeer niet te vaak alcoholdoekjes of ontsmettingsmiddel te gebruiken. Het doodt ook goede bacteriën en een beetje weerstand opbouwen is altijd wel goed. Overal is wel water en zeep beschikbaar. En desnoods was je je handen even met wat water uit een flesje voordat je gaat eten.

Let op de omgeving

Ga je uit eten? Let dan op de omgeving. Een plek met veel toeristen is voor mij niet altijd een directe ‘ja’. Kijk of de omgeving schoon is. Kakkerlakken en een vieze lucht zijn voor mij meestal een teken van slechte hygiëne. Zeker in wat warmere landen valt dit snel op, dus wees gewaarschuwd!

Kijk hoe er wordt gekookt

Zeker in Azië heb je vaak te maken met open keukens, of met street food. Ik hou hier wel van, omdat je goed kunt zien hoe er wordt gekookt. Als de ingrediënten er fris uit zien en de omloopsnelheid is goed, dan kun je er vaak gerust eten.

Hoe zien de ingrediënten er uit?

Als je dan toch het eten kunt zien voordat het wordt klaargemaakt, kijk dan even goed hoe het er uit ziet. Zien de ogen van een vis er fris uit? Dan is hij vers. Hij mag ook absoluut niet ruiken (zie puntje 4). Dit geldt ook voor vlees. En vliegen zijn uiteraard een no-go.

Boten Bali vakantie ziek

Tripadvisor is geen holy grail

Wordt een tent erg aangeraden op Tripadvisor? Dan weet je 1 ding zeker: er zullen veel toeristen zitten. En dat is niet altijd positief. Dus blijf op je gevoel afgaan, ook al heeft een spot een hele goede rating. Mijn ervaring is dat je via de ratings op Google vaak een veel natuurlijker beeld krijgt, omdat ook locals hier cijfers geven.

Drink elke dag cola

Klinkt stom, maar voor mij werkt het geweldig.

Eet rijst als je toch ziek wordt

Mocht je alsnog ziek worden, probeer dan de bacteriën zo snel mogelijk kwijt te raken zonder te verzwakken of uit te drogen. Hoe je dit doet? Door geen Norit te slikken (tenzij je moet reizen). Dit verstopt alleen maar. Probeer bananen of kleine beetjes witte rijst te eten en drink genoeg water. Eventueel vul je dit aan met ORS, zodat je voldoende mineralen en zouten binnenkrijgt.

Bali tempel vakantie

Pas op met zuren

Ben je ziek? Eet dan geen sinaasappels of drink geen citroensap. De zuren zorgen ervoor dat je maag nog verder van slag raakt. Er zijn andere manieren om voldoende vitamines binnen te krijgen, zoals met ORS.

Ga op tijd naar een dokter

Gaat het echt snel heel slecht met je? Bezoek dan vooral een arts.

Dit waren mijn tips! Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Foto’s: By Françoise Blog.

4 gedachtes over “Ziek op vakantie? Zo voorkom je het!

  1. Heel praktische tips. Soms moet je ook wat geluk hebben. Zo aten we zonder problemen een hele week rauwe slaatjes in Marrakech, terwijl we in Egypte de hele tijd opgelet hebben ( geen ijsjes, geen kraantjeswater, geen rauwe groenten of fruit zonder schil) en toch twee dagen ‘toerista’ opliepen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.