Ben ik blij met mijn eerste spiegelreflexcamera?

Spiegelreflexcamera nieuw Eind vorig jaar was het eindelijk zo ver: na heel wat wikken en wegen kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera. Hoe ben ik tot mijn keuze gekomen? En ben ik er ook blij mee?

Ik wilde al een paar jaar een spiegelreflexcamera, maar wist totaal niet waar ik moest beginnen en waar ik allemaal op moest letten.

Cursus fotografie

Omdat ik eerst beter wilde weten hoe een spiegelreflexcamera werkt en wat je er allemaal mee kunt, volgde ik begin vorig jaar een beginnerscursus fotografie. Het waren geweldige lessen waarbij ik goed leerde wat er technisch allemaal mogelijk is en hoe alles werkt.Nikon D5600Het was een goede test voor mijn uitgebreide compactcamera. Bepaalde dingen kon ik er wel mee, maar bijvoorbeeld scherpte-diepte (bokeh) fotograferen was een uitdaging.

Camera’s vergelijken

Na deze cursus besloot ik camera’s van verschillende merken te bekijken. Uiteindelijk kwam ik uit bij Nikon; camera’s van dit merk maken net iets wittere foto’s dan bijvoorbeeld een Canon-camera. Daarnaast ben ik fan van hun design. Een uitstulping aan de rechterkant zorgt voor hele goede grip.Spiegelreflex D5600En ook belangrijk: ik was op zoek naar een camera die niet al te zwaar was. Het werd daarom de Nikon D5600. Deze zit qua gewicht mooi tussen de compactcamera’s en duurdere spiegelreflexcamera’s in.

Oefenen op vakantie

En toen kon het echte testen beginnen! Door onze eerdere Nikon-compactcamera was de menustructuur al wel enigszins bekend. Maar toch heb ik – om een frisse start te maken – de app met handleiding gedownload en zo veel mogelijk gelezen. Hier kwamen toch weer een aantal handige features uit naar voren.Test Nikon D5600Niet al te lang na de aanschaf gingen De Man en ik voor 3 weken naar Azië. Een supergoed moment om de camera uit te proberen. En dat heb ik dan ook zeker gedaan. Ik kon mooi spelen met de scherpte-diepte, en ik heb een aantal keer een foto met een langere sluitertijd gemaakt.

Is het de investering waard?

Ook was ik erg blij met de gekozen lens. Dichtbij of veraf fotograferen was geen probleem en leverde mooie scherpe foto’s op. Bij de camera zit standaard een 18 – 55 mm-kitlens, maar ik heb alleen de body gekocht plus een losse 18 – 140 mm-lens. Het was de kleine meerinvestering zeker waard want de lens is echt allround.Cambodja Nikon D5600Afgelopen maand kocht ik toch nog een tweede lens. Namelijk een waar ik mooie portretten mee kan maken en goed producten mee kan fotograferen. Het werd een 50 mm-lens (f 1.4 voor de liefhebbers). Ik heb hier al hele mooie bloesemfoto’s mee gemaakt.

Verder uitbreiden

Wil ik nog andere lenzen kopen? Ik denk het niet. Met mijn huidige 2 lenzen kan ik al heel veel en ik wil niet te veel sjouwen. Gelukkig is mijn camera redelijk compact waardoor hij makkelijk mee is te nemen. Voor mij was dat echt een vereiste.

Al met al denk ik dat dit een camera is waar ik nog heel wat mooie foto’s mee ga maken. En ja. Een spiegelreflexcamera maakt zeker scherpere foto’s en heeft meer mogelijkheden dan een compactcamera.

Wil je meer weten? Laat je reactie dan hieronder achter en ik zal je vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Foto’s: By Françoise Blog. 

9 gedachtes over “Ben ik blij met mijn eerste spiegelreflexcamera?

  1. Wat leuk dat je ook een camera hebt. Mooie foto, die met die lange sluitertijd in Azië. Ik moet ook écht eens een foto cursus volgen, want ik fotografeer al zo lang op automatisch.. Ik ben een beetje te lui denk ik. Je kan wel heel veel mooie dingen met een camera, als je zelf baas bent over de instellingen. Leuk geschreven!😊

    Liked by 1 persoon

  2. Ik had van mijn verjaardags geld een idee ook zo” n soort camera te kopen, maar nog even erbij doorsparen en was een beetje aan het snuffelen naar camera’ s etx maar jeejj deze is mega goed wat een mooie foto’ s maak je ermee,heb je een link waar je deze kan aanschaffen of een prijs? Liefs…die foto van monniken en bloemen wauw x fijne aav🦋💕

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.