Dingen die je als blogger beter niet kunt doen

Parijs bezoekenIk weet dat het negatief klinkt, maar toch ga ik hierover schrijven: dingen die je als blogger, vlogger of Instagrammer beter niet kunt doen. Waarom? Omdat ik denk dat creativiteit altijd loont.

Inmiddels blog ik ruim 3,5 jaar en verschijnt er wekelijks een nieuw artikel op mijn site. Daarnaast heb ik een aardig actief Instagram-account en word ik eens in de zoveel tijd uitgenodigd voor een leuk event.

Ik heb ook al heel wat leuke mensen leren kennen. Toch zijn er een paar dingen die mij soms storen. Noem het negatief, maar ik hoop dat ik zo bewustwording kan creëren en bloggers het anders aanpakken.

Niet vermelden dat een om een #spon gaat

Ik probeer altijd zo open mogelijk te zijn over samenwerkingen of gekregen producten. Toch gebeurt het nog steeds, ook bij bloggers of Instagrammers die aardig wat volgers hebben, dat er niet wordt vermeld dat het om een gesponsorde uiting gaat.

En dat is jammer, want uiteindelijk prikken volgers of lezers daar tocht wel doorheen. Of kan het gebeuren dat partijen op de langere termijn niet meer met bloggers of influencers willen samenwerken, omdat ze niet geloofwaardig zijn.

Alleen bloggen als het om een samenwerking gaat

Ik ken helaas bloggers die alleen een artikel plaatsen als er een samenwerking aan vast zit. Persoonlijk vind ik dat erg jammer, omdat het mensen zijn die echt wel wat te melden hebben.Le Bon Marché Rive Gauche ParijsMaar blijkbaar is het voor deze dames en heren alleen interessant als er voor wordt betaald, of als ze er gratis producten mee kunnen krijgen.

Niet reageren op volgers

Hoe mooi een account of blog ook is, niet reageren op volgers is niet meer van deze tijd. Het is niet voor niets social media  en geen massacommunicatie. Dus klim uit die ivoren toren en laat – als het lukt – een reactie achter.

Uiteraard is dat wat lastiger als je veel volgers hebt, maar ook dan zijn er mogelijkheden genoeg om de interactie aan te gaan. Bijvoorbeeld door een Q&A op Instagram, je blog of Youtube te houden.

Je niet voorbereiden op een event

Waar ik mij over kan verbazen zijn de akward stiltes die tijdens een perstour vallen zodra een organisator (of ontvangende partij) vraagt of er nog vragen zijn en werkelijk niemand iets vraagt. Ik heb dat nu al een aantal keer meegemaakt.

Dat is niet alleen jammer voor de organisator (die er vaak best wat tijd en geld in heeft gestopt), maar voor de bloggers zelf. Want een volgende keer nodigt zo’n restaurant- of winkeleigenaar misschien wel geen bloggers meer uit.

Anderen kopiëren

Natuurlijk is het lastig om telkens weer wat nieuws te verzinnen, dat begrijp ik ook wel. Maar probeer kopieergedrag te vermijden en volg je eigen koers. Mijn ervaring is dat dit vaak betere (en ook meer) reacties oplevert van volgers dan wanneer je het geijkte pad volgt.

Heb je last van een writer’s block? Lees dan deze eerdere blog voor inspiratie.Parijs Jardin du Luxembourg

Foto’s zonder credits plaatsen

Het is juridisch gezien niet juist en daarnaast oogt het ook profesionneler als je netjes alle credits vermeld. Zorg dat je altijd rechtenvrije foto’s gebruikt of beeld waar je toestemming voor hebt gekregen. Of plaats alleen eigen beeld.

Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt! Ben je het met mij eens? En heb je zelf ook voorbeelden van dingen die je tegenkomt? Of vind je het overdreven?

Foto’s: By Françoise Blog.

14 gedachtes over “Dingen die je als blogger beter niet kunt doen

 1. Ik kan je bijna helemaal volgen, maar bloggen moet vooral leuk blijven en geen verplichting…
  Je bent ook niet verplicht iemand te volgen, er zijn genoeg vissen in de zee. Reacties zijn leuk, toch reageren de meeste volgers bijna nooit. Ik heb er meer dan 210 (vraag het me nog elke dag af waar die vandaan komen 😁😉), toch reageren bijna altijd dezelfde few. Jij reageert toch ook niet altijd?
  Enfin, ik blog voor de lol, om een glimps van mijn leven te laten zien, wie leest, leest…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben het met je eens hoor. Ik blog ook vooral omdat ik het leuk vind! Maar ik probeer meestal wel te reageren, al is het maar met een like. Of een reactie, zoals nu 🙂 Ook omdat ik het interessant vind om meningen van anderen te horen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik geef je grotendeels gelijk! Veel “bloggers” doen het puur voor de “gratis spullen”. En dat is natuurlijk meegenomen, maar openheid en transparantie is het belangrijkste. Ik post over van alles en nog wat! Maar ik schrijf omdat ik daadwerkelijk geïnteresseerd ben in het item waar ik over schrijf. Het is leerzaam en leuk! Vraag jij zelf wel veel tijdens een event? X

  Like

  1. Weet je wat ik wel lastig vind? dat redacties vaak ook veel producten ontvangen als recensiemateriaal. Maar daar komen ze vaak alleen maar kort terug in rubrieken, zonder een eigen mening. En van boekrecensies in kranten weten de meeste mensen ook wel dat de redacties die producten niet zelf hebben gekocht (hoop ik ;-)). Maar bij bloggers is dat vaak moeilijker te bepalen, vandaar dat ik hier kies voor heel veel openheid.
   Of ik veel vragen stel tijdens een event? Dat is een goede vraag, haha. Als ik vooraf weet waar ik naartoe ga, probeer ik altijd minimaal 2 of 3 vragen te bedenken. Bij een tour langs verschillende adressen is dat wat lastiger, omdat je vaak niet weet waar je terecht komt. Gelukkig heb ik een achtergrond als journalist, waardoor ik al een aantal jaar heb kunnen oefenen. Dat scheelt echt! x

   Like

   1. Ja ben ik mee eens dat je je lezers/volgers eerlijk moet informeren, over hoe en wat!

    ik ben ook altijd voorbereid! ik ben uit mijzelf al enorm nieuwsgierig, dus ik vraag ze vaak teveel haha 😛 x

    Geliked door 1 persoon

 3. Aan niet reageren maak ik me af en toe schuldig. Bij foto’s/afbeeldingen probeer ik wel altijd te vermelden waar het vandaan komt en rechtenvrij materiaal te gebruiken. Voor de andere dingen is mijn blog nog te klein, en vermoed ik ook dat nog te veel een niche is om snel meer volgers te trekken 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben zelf geen blogger, maar lezer (zonder veel te reageren 🙂
  als het duidelijk een samenwerking is en dat nergens wordt vermeld, krijg ik ook de kriebels van…
  Je opmerking over de vragen tijdens een event volg ik ff niet. Je verbaast je erover dat het dan stil blijft. Maar dat betekent toch ook dat jij in die gevallen ook niets vroeg?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.