Hoe ik bijna werd opgelicht via Instagram

bijna opgelicht via InstagramDeze keer een wat persoonlijker blog, omdat ik anderen graag wil waarschuwen voor oplichters op Instagram. Ik leg jullie uit hoe ze het aanpakten, en waardoor ik uiteindelijk besloot niet op hun aanbod in te gaan.

Nu mijn Instagram-account bijna 4.600 volgers heeft en ik regelmatig events bijwoon, word ik steeds vaker benaderd door partijen die willen samenwerken.

De ene keer gaat het om de promotie van producten, de andere keer om de opening van een nieuwe tentoonstelling of een restaurant. Erg leuke dingen waar ik graag aan meewerk.

3 gratis producten

Een tijdje geleden werd ik door het Franse sieradenmerk La Venné benaderd. Ik was uitgezocht voor hun ambassadeursprogramma en mocht als welkomstcadeau 3 gratis producten uit hun speciale webshop uitzoeken.

Het enige wat ik hiervoor hoefde te doen, was een foto op Instagram plaatsen en het merk taggen. Hierna zou ik elke maand gratis nieuwe sieraden toegestuurd krijgen.flatlay sieraden

Twijfels

Waren er dan helemaal geen kosten aan verbonden? Toch wel. De eerste keer zou ik ‘slechts’ de verzendkosten hoeven te betalen. In het berichtje stond echter nergens een specifiek bedrag genoemd.

Ik besloot niet meteen op het voorstel in te gaan, ook omdat ik geen voorstander van massaconsumptie ben. Kleding en sieraden probeer ik steeds bewuster te kopen.

Verder vond ik de collectie in de webshop – met slechts een stuk of 15 producten – ronduit magertjes en was ook niet alles even mooi. Maar goed, dat laatste is natuurlijk ook een kwestie van smaak.

Negatieve berichten

Omdat ik partijen altijd online check, ben ik ook op La Venné gaan Googelen. Het resultaat loog er niet om: meerdere negatieve berichten en vlogs die waarschuwden voor de oplichtingspraktijken van La Venné.

Ik heb ze niet allemaal bekeken, maar de strekking van het verhaal was grotendeels dezelfde: producten worden niet geleverd terwijl de bezorgkosten (20 dollar) wel van de creditcard af worden geschreven.

Ervaringsverhalen

Zo ook bij Daisy, ik deel haar vlog zodat je zelf haar verhaal kunt horen. En ik hoop dat ik anderen hiermee kan waarschuwen om altijd goed op te letten met wie je in zee gaat.

Ik sluit daarom af met enkele tips, om te voorkomen dat je wordt opgelicht:

  1. Staan er kosten in die niet verder worden toegelicht? Wees dan op je hoede. Daarnaast rekenen grote persbureaus nooit kosten voor het toesturen van producten.
  2. Ga op je gevoel af. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook vaak zo.
  3. Ken je waarde als blogger of influencer. Het is zonde als je 3 gratis zonnebrillen kunt krijgen in ruil voor een post of blog, maar als die zo gammel zijn dat je ze nooit gaat dragen, dan is het wel een erg voordelige deal voor de ander.
  4. Check de feiten. Wil je gaan samenwerken met een partij? Google dan even en kijk wat anderen er over zeggen. Of lees meer over de achtergrond van het bedrijf. Dit is meestal het eerste wat ik doe zodra ik door een merk wordt gevraagd. Ook omdat ik liever alleen samenwerkingen aan ga als ik er voor de volle 100 % achter sta.

Heb jij weleens slechte ervaringen gehad of ben je weleens opgelicht?

Foto’s: Pexels.

9 gedachtes over “Hoe ik bijna werd opgelicht via Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.