Tips om je hoofd koel te houden
Lifestyle

6 handige tips om je hoofd koel te houden

Ben je al helemaal klaar met de warmte, of leef je juist op als het kwik boven de 25 ºC stijgt? Of je nu team zon of team winter bent: ik heb 6 handige tips om het hoofd koel te houden.

Ik vind warm weer heerlijk en geniet van elk moment dat het in Nederland zonnig is. Ik vind het daarom heerlijk om in de winter naar een warm en ver land op vakantie te gaan, zodat ik minder last heb van de bekende winterdip.

Toch kan die warmte soms een beetje te veel worden, en dan is het fijn als je weet hoe je je hoofd koel moet houden.

1. Wees creatief met je drinken

Met warm weer is het belangrijk om voldoende te drinken. En wat is er nu leuker dan een gezellig en creatief zomers drankje? Vul die kan water dus met munt, aardbeien of limoen! Of maak ijsblokjes van limonadesiroop, die je vervolgens met water mengt.

Wil je het helemaal next level gaan? Maak dan ijsblokjes met fruit, of eetbare bloemen. Wedden dat iedereen een slokje van jouw drinken wil?

2. Fruity mama

Fruit is ook altijd heerlijk als het lekker warm is. Denk aan fruit met veel vocht, zoals grote stukken watermeloen of druiven. Die laatste kun je ook makkelijk even in de vriezer leggen, zodat ze lekker koud zijn.

Het is ook een goed moment om zelf ijs te maken, bijvoorbeeld met bevroren banaan, kokos en magere yoghurt. Wil je weten hoe? Bekijk dan dit recept. Tips voor een koel hoofd

3. Sluit ramen en gordijnen

Dat klinkt enorm saai, maar houd overdag zoveel mogelijk je ramen en deuren dicht. En het kan ook helpen om je gordijnen dicht te doen. Zo creëer je een stilstaand – en dus isolerend – laagje lucht tussen de woning en het raam. En dat houdt de warmte goed buiten.

Vervolgens kun je ’s avonds, als het weer is afgekoeld, luchten. Zet hierbij zoveel mogelijk ramen en deuren tegen elkaar open en doe ’s morgens vroeg hetzelfde.

4. Vermijd de zon en blijf rustig

Het is warm, dus probeer de zon een beetje te vermijden. In Azië lopen mensen – vooral vrouwen – vaak met een parasol of paraplu rond, om de zon tegen te houden. Dat is misschien wel heel extreem, maar het helpt ook niet om in de volle zon te gaan sporten of wandelen.

Sporten kun je beter ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg doen, en fietsen kan met warm weer soms fijner zijn dan wandelen, omdat je wat meer wind vangt.Warmte zomer Nederland hoofd koel houden

5. De ventilator is je beste vriend

Een goede ventilator kan erg fijn zijn om je hoofd koel te houden, maar het helpt ook als je een speciale dunne doek hebt om onder te slapen. Laat dat dikke dekbed dus liggen en investeer in een grote dunne sjaal of sarong. Wedden dat je daar beter door slaapt?

Is dat geen optie? Zet dan een ventilator aan het voeteneinde van je bed neer en laat die ’s nachts op de laagste stand draaien.

6. Denk goed na over je kleding

Vermijd dikke en synthetische stoffen, zoals kleding gemaakt van polyester, tenzij je graag langzaam wil worden gestoofd. Luchtige en ademende stoffen, zoals dun katoen, lyocell, viscose en linnen, gaan je een stuk gelukkiger maken.

Heb jij nog tips om de warmte te weerstaan? Laat het weten in de comments!

Foto’s: By Françoise Blog.