Wat is er allemaal te doen in de prachtige dorpen van Cinque Terre? Met mijn handige tips voor Cinque Terre ga je voorbereid op reis en weet je precies wat de beste reistijd is, hoe je er kunt komen en welke dorpen er allemaal zijn.

Het wereldberoemde Cinque Terre bestaat uit 5 vissersdorpjes in het noordwesten van Italië. Ingeklemd tussen de rotsen waren ze heel lang afgesloten van de buitenwereld. Tot de komst van de spoorlijn kon je er alleen met een boot komen of te voet, via slingerende wandelpaden langs de kust.

#1 De verschillende dorpen van Cinque Terre

De 5 dorpen van Cinque Terre zijn Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare is het grootste Cinque Terre-dorp met zo’n 1.500 inwoners. Dit dorp is uitgestrekter dan de andere dorpen en heeft een eigen zandstrand. Het is het meest noordelijke dorp. Vanuit hier kun je bijvoorbeeld ook verder naar Levanto of La Spezia.

Vernazza

Vernazza heeft een leuke haven en beschikt daarnaast ook over een groot aantal restaurants en winkeltjes. Vanuit Monterosso al Mare wandel je in ruim een uur naar dit volgende dorp. Deze wandeling is zeker de moeite waard, want ook vanuit de heuvels om het dorp heen heb je een erg mooi uitzicht over de haven en huizen.

Vernazza Cinque Terre

Corniglia

Corniglia ligt ongeveer 100 meter boven zeeniveau en is daarmee het bergdorp van de 5. Omdat het vanaf het station iets lastiger is te bereiken, is het er ook minder druk. Een tip: wandel dan vanuit Vernazza richting Corniglia en vermijd zo de trappen vanaf het station naar het dorp.

Manarola

Manarola staat vooral bekend om de rots waar veel mensen vanaf springen. Er is geen strand, maar er zijn wel trappetjes naar het water zodat je er lekker kunt zwemmen. Tip: vanaf Manarola Scenic Viewpoint of het ernaast gelegen terras van Nessun Dorma heb je een geweldig uitzicht over Manarola.

Riomaggiore

Het laatste – of eerste – dorp van Cinque Terre is Riomaggiore. Vanuit hier vertrekken de excursie-boten naar het onofficiële zesde dorp van Cinque Terre: Portovenere.

#2 zo kom je in Cinque Terre

Er rijden weinig tot geen auto’s in Cinque Terre. De enige manier om je te verplaatsen is met de trein, de boot of te voet. Reis je met een (huur)auto door Italië? Dan is het slim om je auto te parkeren in La Spezia of Levanto en daar de trein te pakken.

Met de boot naar Cinque Terre

Boten vertrekken bijvoorbeeld uit Levanto, Portovenere of La Spezia. Hou er rekening mee dat ze druk kunnen zijn.

Met de trein naar Cinque Terre

De trein pak je heel makkelijk vanuit Levanto of La Spezia. Een enkele reis kost 5 euro, een dagkaart heb je al voor 16 euro. Je koopt deze dagkaarten op het treinstation.

Het voordeel van een dagkaart is dat deze ook direct toegang geeft tot alle wandelpaden in Nationaal Cinque Terre. Op enkele populaire wandelroutes is deze verplicht. Verblijf je in een van de 5 dorpen? Dan is deze dagkaart vaak inbegrepen bij je verblijf. Vraag dit dus altijd na als je een overnachting boekt.

→ Kijk hier voor meer informatie over de Cinque Terre Card.

#3 Ga wandelen in Cinque Terre

Tussen de 5 dorpjes kun je prima wandelpaden. Er lopen verschillende wandelpaden langs de kust en ze staan goed aangegeven. Tijdens het wandelen heb je de meest fantastische uitzichten, maar ga wel vroeg op pad en neem voldoende water mee, want zeker in de zomer kan het erg warm worden. Ook geldt sinds 2019 een slipperverbod op de wandelpaden van Cinque Terre.

Daarnaast bevatten alle wandelroutes wel een aardige klim en afdaling aan het eind, wat het vermoeiend kan maken. Meer dan 2 wandelroutes per dag is daarom niet aan te raden, tenzij je een geoefende wandelaar bent.

Extra tip: wandel de prachtige route van Corniglia naar Manarola

Één van de mooiste wandelroutes van Cinque Terre is het pad van Corniglia via Volastra naar Manarola, ook wel de 6P trail genoemd. Dit is een onofficieel wandelpad dus het is helemaal gratis en veel minder druk dan de officiële paden. Deze route neemt je mee langs en soms dwars door van de natuur in Cinque Terre.

De wandeling begint in een prachtig bos, daarna loop je tussen de wijngaarden op zo’n 400 meter hoogte en onderweg kom je ontzettend veel verschillende soorten planten en bloemen tegen.

#4 De beste reistijd voor Cinque Terre

Tenzij je heel graag met 35 ºC wil wandelen, of van drukke menigtes houdt, is de beste reistijd voor Cinque Terre april tot en met juni, of september en oktober. De temperatuur is dan nog aangenaam en qua drukte is het ook nog te doen. Maar ook dan is het devies: kom vroeg als je de massa’s wilt vermijden.

#5 Zoveel dagen heb je nodig voor je bezoek aan Cinque Terre

Hoeveel dagen je nodig hebt om alle dorpen te bezoeken, hangt heel erg van jezelf af. Mijn advies zou zijn om er minimaal 2 dagen voor uit te trekken. En wil je wandelen tussen de dorpen? Hou er dan rekening mee dat je al gemiddelde wandelaar maximaal 2 wandelingen per dag kunt maken. In dat geval heb je dus meer dagen nodig om alle dorpen te bezoeken.

#6 Overnachten in Cinque Terre

In bijna alle dorpen vind je wel appartementen, hotels of B&B’s om te overnachten. Hou er wel rekening mee dat je je bagage soms een flink eind moet dragen voordat je op je bestemming bent. Bijvoorbeeld op de stations, maar ook zeker in de dorpjes zelf.

Wil je wat goedkoper overnachten? Kies dan voor een hotel in Levanto of La Spezia, of kampeer ergens in de buurt.

#7 Nog meer handige tips voor Cinque Terre

→ Op zoek naar het mooiste uitzicht? Boek dan een wijnproeverij, of volg een pesto-workshop bij Nessun Dorma.

→ Op zoek naar lokale souvenirs zoals shirts en leren sandalen? Kijk dan eens binnen bij Lanapo, met winkels in Corniglia en Monterosso al Mare.

→ Heerlijk ijs eet je bij Gelateria Vernazza, in de hoofdstraat van het dorp.

Foto’s: By Francoise Blog.

Lees ook: