Barcelona plein

Barcelona is een stad waar je prima een aantal dagen kunt verblijven. En het is een stad die je makkelijk per fiets kunt ontdekken. Geniet van het lekkere eten, de cultuur en de mooie gebouwen.

Barcelona is de op een na grootste stad van Spanje en ligt aan de Middellandse Zee. De stad organiseerde in het verleden diverse evenementen, zoals de Wereldtentoonstelling (1888 en 1929) en de Olympische Zomerspelen van 1992. Vooral het laatste evenement gaf de stad een behoorlijke boost en sindsdien wordt de stad jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht.

Fietsen in Barcelona

Fietsen is de perfecte manier om de stad te zien. Barcelona heeft behoorlijk wat fietspaden, al moet je als Nederlandse fietser in het begin wel even wennen aan de Spaanse logica. Soms lopen fietspaden bijvoorbeeld via de binnenkant van een rotonde, gaan ze ineens verder op de stoep of dwars door een park, of bevinden ze zich aan de linkerkant van de weg.

Gelukkig went het snel. En wat is er nu leuker dan over de Rambla te fietsen of helemaal langs het strand? Fietsen kun je op meerdere plekken in de stad huren, wij zelf hebben ze 5 dagen gehuurd en hebben bijna alles op de fiets gedaan.

Ga op de foto met de Arc de Triomf

Tijdens ons verblijf overnachtten we in Motel One Barcelona. Dit fantastische motel ligt net iets buiten het drukke centrum, maar nog wel dichtbij genoeg om in 15 minuten naar de Plaça de Catalunya te lopen.Arc de TriomfHet voordeel van deze locatie was dat we elke dag wel een keer langs de Arc de Triomf liepen; wat mij betreft wel een van de mooiere plekken in Barcelona. Dichtbij de triomfboog bevindt zich het Parc de Ciutudelia. Ook dit plekje is echt een bezoek waard.Parc de Cuitadela

Dompel je onder in Gracia

Ben je op zoek naar een hippe en gezellige buurt die nog niet is overspoeld door toeristen? Bezoek dan de wijk Gracia. Ga na je bezoek aan Parc Guëll dus niet meteen terug naar de Rambla, maar daal af naar de wijk net iets onder het park.detail gevel BarcelonaVooral het Plaça de la Vila de Gracia vonden wij erg gezellig, maar pak ook zeker de straten er omheen mee.

Geniet van het uitzicht bij de Bunkers del Carmel

As je een mooi uitzicht over de stad en de kust wilt hebben, is dit de plek waar je naartoe moet gaan. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936 – 1939) werden op de Turó de la Rovira een luchtafweergeschut en een militair kamp gevestigd, met als doel Barcelona te verdedigen tegen de bombarderende vliegtuigen.Bunkers del CarmelNa de oorlog werden de kanonnen weggehaald, maar de ondergrondse bunkers bleven intact. Onder dictator Franco, die tussen 1939 en zijn dood in 1975 Spanje leidde, heerste er in Barcelona extreme armoede en werden de bunkers door lagere sociale klassen gebruikt als huisvesting.

De ‘Kanonnenbuurt’, zoals de wijk El Carmel vanaf de jaren ’40 werd genoemd, was niet bepaald een aantrekkelijke plek. De laatste 10 jaar is hier veel veranderd en kun je er gerust naartoe gaan. Wij liepen er naartoe via Parc Guëll, wat erg goed te doen was.

Boek een rondleiding voor de La Sagrada Familia

De Sagrada Familia is een gevalletje ‘either you like it or you hate it’. Maar eerlijk is eerlijk: het blijft een bijzonder interessant bouwwerk en een must visit als je in Barcelona bent.

Om de gedachte achter deze bijzondere kerk goed te kunnen begrijpen, is een rondleiding zeker aan te raden. Het is handig om deze al voor je bezoek aan de stad online te boeken via de website van de kerk zelf.Detail Sagrada Familia

Ga naar het strand in Barcelona of Badalona

Tot aan de Olympische Spelen in 1992 had Barcelona helemaal geen strand. Het huidige zand werd ingevoerd vanuit Egypte voor een deel van de wedstrijden, zoals beachvolleybal. Persoonlijk vind ik het de beste beslissing ooit, want wat is er nu fijner dan een culturele dag afsluiten op het strand?

Om de grootste drukte te vermijden is het handig om een beetje naar het eind van de boulevard te gaan. Of pak de trein naar Badalona: ook hier hebben ze een lekker strand, maar een stuk rustiger.

Wandel door El Born

Tot in de jaren ’90 was dit een plek waar je liever niet kwam, maar de Olympische Spelen hebben de stad, zoals eerder gezegd, veel goeds gebracht. El Born ligt slechts een straat verwijderd van de beroemde gotische wijk van Barcelona (Barrio Gotico).

Ook in El Born zie je de pracht van het oude Barcelona terug. Vooral in de buurt rond de kerk Santa Maria del Mar herken je het middeleeuwse Barcelona.El BornJe kunt er door de smalle straatjes wandelen tussen prachtige gebouwen met imposante, houten deuren. Inmiddels zijn vele van de oude gebouwen zonder de authenticiteit te verliezen omgetoverd tot moderne restaurants en concept stores.

Ga eten bij Woki Organic Market of de Oval burger bar

2 adresjes waar we heerlijk hebben gegeten, bij Woki zelfs 2 keer! Het leuke is dat het wat minder toeristische plekken zijn, waardoor het eten zeker beter is.

Woki Organic Market vind je om de hoek van de Plaça de Catalunya. Het is een winkel en restaurant in één, loop dus vooral door naar achter. De ratatouille is hier zeker een aanrader.Straatje BarcelonaOval ligt in L’Eixample, de wijk boven het centrum. Hier ga je, samen met de studenten van de nabij gelegen universiteit, naartoe voor heerlijke hamburgers die je zelf kunt samenstellen. Even wat anders dan tapas, maar stukken minder toeristisch dan een restaurant op de Rambla.

Een leuk plekje voor een goede kop koffie is Nomad Coffee Lab in de Passatge Sert.

Drink een cocktail op de Plaça Reial

Je sluit je dag af op het supermooie en gezellige Plaça Reial. En de volgende ochtend ga je hier naartoe om mooie foto’s te maken.Placa Reial Barcelona

 

Boek een Instagram-fototour.
→ Van de gebaande paden af? Ga voor een Airbnb Experience.
→  Op zoek naar een zonbestemming na je bezoek aan Barcelona? Bekijk de fijnste swim up-kamers.

Foto’s: By Françoise Blog.

Lees ook: