Givenchy To Audrey with love 9
Lifestyle,  Mode

Mooie ode aan Audrey Hepburn in Den Haag

Audrey Hepburn is een waar stijlicoon, haar kleding en stijl zijn ongeëvenaard. In het Gemeentemuseum in Den Haag is sinds november een mooie tentoonstelling aan haar gewijd, ik bezocht deze in de kerstvakantie.

De mode uit de jaren vijftig en zestig heeft mij altijd enorm aangesproken. Misschien niet altijd even handig, maar o zo mooi. Galant, frivool, vrouwelijk. Jackie Kennedy, Grace Kelly en Audrey Hepburn. En hoewel ze alle drie een eigen stijl hadden, was er één verbindende factor: Hubert de Givenchy. Een gevestigde modekoning die van 1952 tot 1995 de modewereld beheerste.

Hubert de Givenchy – To Audrey with love

In Den Haag – waar het Gemeentemuseum elk jaar een geweldig mooie modetentoonstelling organiseert – was de speciale band die Hubert de Givenchy en Audrey Hepburn met elkaar hadden het aanknopingspunt voor de tentoonstelling ‘To Audrey with love’. Als actrice droeg Hepburn de creaties van De Givenchy in enkele van haar meest bekende films, zoals ‘How to steal a Million’ en ‘Breakfast at Tiffany’s’. Maar ook privé droeg ze veel creaties van De Givenchy’s hand, bijvoorbeeld haar twee trouwjurken.

Givenchy To Audrey with love 4

Net als in de film

Het leuke aan de tentoonstelling in het Gemeentemuseum is dat de tentoongestelde kleding niet achter glas staat. Hierdoor komen alle mooie details goed naar voren. En in dit geval was er voor de filmkleding een speciale zaal ingericht met geprojecteerde films. Echt geweldig!

Givenchy To Audrey with love 1

Op bovenstaande twee foto’s zijn ook kledingstukken te zien die Hepburn droeg. Op de onderste foto in het midden is haar roze trouwjurk uit 1969 te zien. Ik had hem niet zo snel herkend als trouwjurk, maar tijden veranderen.

Grace en Jackie

Twee andere dames voor wie De Givenchy veel kleding ontwierp waren Grace Kelly – later prinses Gracia van Monaco – en Jackie Kennedy. Het pakje dat presidentsvrouw Jackie Kennedy bijvoorbeeld droeg tijdens de begrafenis van John F. Kennedy was ook van de hand van De Givenchy. Er is een nacht voor doorgewerkt om het op tijd af te krijgen.

Givenchy To Audrey with love 9

Wegdromen bij Audrey Hepburn

Is de tentoonstelling een aanrader? Ik vind van wel. De tentoonstelling is persoonlijk samengesteld door Hubert de Givenchy en geeft een mooi tijdsbeeld van zijn hele oeuvre van eind jaren vijftig tot en met de jaren negentig. Zelf was ik alleen wat minder fan van alle hysterische jarentachtigjurken in de tentoonstelling. Maar ach, dat is gelukkig maar één zaal. En voor de rest is het vooral genieten van alle pracht en praal van Audrey, Grace, Jackie en alle andere bekende en minder bekende opdrachtgeefsters.

Givenchy To Audrey with love 2

De tentoonstelling duurt nog tot en met 26 maart. Mocht je gaan, laat je dan weten wat je ervan vond?

Foto’s: By Françoise Blog.