Voor een weekendje weg of een korte vakante in eigen land is het Gelderse Berg en Dal dé aangewezen plek! Je vindt er naast cultuur ook natuur, terwijl ‘de grote stad’ Nijmegen om de hoek is.
Ingeklemd tussen de Maas en de Waal ligt één van de mooiste gemeenten van Nederland: Berg en Dal. Het is een aantrekkelijk gebied met een landelijk, glooiend landschap, rijke cultuurhistorie en bijzondere wijnbouw.
De grote hoogteverschillen, waar Berg en Dal zijn naam aan ontleent, zorgen voor prachtige vergezichten. De hoogteverschillen worden veroorzaakt door een stuwwal uit de laatste ijstijd. Hierdoor doet het gebied on-Nederlands aan.
Zeven heuvelen
Rondom Berg en Dal kun je superfijn wandelen. Een van de mooiste wandelroutes in dit gebied is zeker de route langs de zeven heuvels, ook wel bekend van de jaarlijkse hardloopwedstrijd de Zevenheuvelenloop. Loop je deze route, dan pak je zelfs een stukje Pieterpad mee.
Ik vond het persoonlijk een hele mooie, afwisselende tocht. Je wandelt door dichte stukken bos, maar komt bijvoorbeeld ook langs weilanden en huizen. En als beloning kun je De Duivelsberg bezoeken, waar ze sinds 1963 serieus lekkere pannenkoeken serveren!
Giro di Berg en Dal
Giro d’ Italia, de Ronde van Italië, kent iedereen wel. In 2016 voerde de tweede etappe van deze wielerwedstrijd de renners onder andere door de heuvels van Berg en Dal. Deze route is 30 km lang en leidde de renners langs alle hoogtepunten van het gebied, zoals de Zevenheuvelenweg en de dorpen Beek, Groesbeek en Berg en Dal.
De route is nog steeds te fietsen. Ook zijn er in de omgeving nog heel wat andere routes per (elektrische) fiets te rijden, zoals de wijnroute of de Liberation route. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Visit Nijmegen.
Groesbeek Canadian War Cemetery
Het gebied rondom Nijmegen en Arnhem heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog heel wat te verduren gehad. Op zondag 17 september 1944 daalden er – als onderdeel van Operation Market Garden – bijna 8.000 parachutisten neer in de omgeving van Groesbeek. De omgeving veranderde de eerste dagen in een hels frontgebied. De sporen hiervan zijn in de hele omgeving nog terug te vinden.
De bruggen in Nijmegen werden veroverd, waarna een volgend offensief kon worden gestart. Tijdens alle operaties in de nadagen van het Duitse rijk sneuvelden echter ontzettend veel Canadese soldaten. Een groot aantal van hen ligt begraven op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Groesbeek.
Voor mij was het mijn eerste bezoek aan een oorlogsbegraafplaats in Europa. En ik vond het behoorlijk indrukwekkend. Wat mij betreft is het echt de moeite waard om hier langs te gaan.
B&B Villa Dalhof
Tijdens onze midweek verbleven we in Bed and breakfast Villa Dalhof. Deze mooie villa lag in Berg en Dal en werd oorspronkelijk gebouwd voor de familie van een van de oprichters van het latere Unilever. Na de oorlog deed het onder andere dienst als standplaats van de marechaussee.
De idyllisch gelegen villa ligt in een gebied waar vroeger veel buitenhuizen van rijke families stonden. De B&B heeft 5 luxe kamers en er is veel aandacht voor sfeer, comfort en duurzaamheid. Wij verbleven in een van de ruimere kamers helemaal op zolder.
Millinger Theetuin en het Vrijheidsmuseum
De omgeving van Berg en Dal heeft een aantal leuke en interessante bezienswaardigheden, zoals de Millinger Theetuin, het Vrijheidsmuseum en een heuse tingieterij. Goed om te weten is dat de Millinger Theetuin in de winter is gesloten. De theetuin is elke dag geopend van 21 maart tot en met 1 november.
Winkelen en eten in Nijmegen
Hoewel er tijdens de Tweede Wereldoorlog hard werd gevochten, is een deel van het oude centrum gelukkig bewaard gebleven. Doordat Nijmegen ook een universiteitsstad is, zit het centrum vol met gezellige restaurantjes en kroegen.
Vanaf het station loop je zo het centrum in. Het stadshart van Nijmegen zit vol met leuke winkels, en als je die even zat bent loop je zo naar de rivierkade voor een hapje of een drankje.
→ Lees ook: De leukste winkels en restaurants in Nijmegen.
Foto’s: By Francçoise blog.