Shoot! Anki Zilverblauw

Shoot! is een van mijn ontdekkingen van het afgelopen jaar. Anki Wijnen, bekend van de blog Zilverblauw, schreef het om fotografie-nitwits te helpen. In haar boek komen onder andere compositie, kleurgebruik en de wat meer technische zaken van fotograferen aan bod.

Toen Anki Wijnen (de schrijfster van Shoot!) haar eerste spiegelreflexcamera had gekocht, probeerde ze fotografie te begrijpen aan de hand van een boek. Dat boek was saai en stond vol moeilijke woorden en foto’s die haar niks deden. Voor haar was het de bevestiging van het vermoeden dat de technische kant van fotografie niet bedoeld was voor creatieve mensen.

Toen ze in 2010 begon met bloggen, was er toch weer die uitdaging om meer met haar camera te gaan doen. Door op gevoel manueel te gaan fotograferen is het Anki uiteindelijk gelukt de (spiegelreflex)camera de baas te worden. Om anderen te helpen deze struggles te overwinnen, ontstond het idee voor een boek.

Opbouw Shoot!

Shoot! werd voor het eerst uitgegeven in 2015, ik hoorde er in 2017 voor het eerst over toen ik een lezing van Anki bijwoonde, en was meteen nieuwsgierig. En gelukkig werd die nieuwsgierigheid snel gestild door de inhoud van het boek. Het staat vól met geweldige foto’s, mooie typografie en handige tips.

In het eerste hoofdstuk vertelt Anki meer over het zien van goed beeld. Volgens haar is een goede foto per definitie een foto die je raakt. En daarbij maakt compositie of techniek in principe niks uit. Al helpt het natuurlijk wel als je controle hebt over je camera. Ook geeft ze meteen DIY’s op, zoals het opzoeken van je meest dierbare foto’s en te analyseren waarom die jou juist raken.

Compositie en mensen

De volgende 2 hoofdstukken staan in het teken van compositie en mensen. Zo legt Anki de regel van derden uit, het zoeken naar structuren en in sommige gevallen ook symmetrie. Bij de fotografie van mensen is ze heel duidelijk: hoe simpeler hoe beter.

Shoot! kies je kader

Natuurlijk is een over-the-top fotoshoot soms best leuk, maar de echte persoonlijkheid van mensen vang je volgens Anki pas als je ze fotografeert zoals ze zijn.  Ook over het fotograferen van kinderen – die nooit stil staan of zitten – geeft ze nog enkele handige tips.

Producten en interieurs

En dan komen de producten en interieurs aan bod: een interessant onderwerp voor veel bloggers! Want hoe maak je nu een supermooie foto van bijvoorbeeld eten? Of van een stilleven in je woonkamer? Een superhandige tip die ze geeft is om op een simpele manier een thuisstudio te creëren. Dit kan door een groot wit vel te kopen en deze ergens neer te leggen of half op de grond en tegen een muur te plaatsen. Hierdoor kun je mooie productfoto’s zonder ruis  maken.

In een ander hoofdstuk komen speciale effecten aan bod, zoals fotograferen met sunflare in je foto (een lichteffect dat ontstaat bij een ondergaande zon). Of spelen met bokeh (onscherpte). Door bijvoorbeeld een filter in de vorm van een sterretje voor je lens te plakken krijg je hele grappige foto’s met lichtpuntjes in de vorm van sterretjes. Superleuk!

Techniek makkelijker uitgelegd

Last but not least besteedt Anki in Shoot! ook nog aandacht aan de meer technische zaken. Zoals de belichtingsdriehoek (sluitertijd, diafragma en ISO-waarde). Eerlijk is eerlijk, ze weet het behoorlijk te versimpelen. Door voorbeeldfoto’s bij de uitleg te plaatsen kan elke nitwit ongeveer wel begrijpen wat ze met welke term bedoelt, en wat de effecten zijn als je bepaalde zaken handmatig aanpast.

Shoot! bokeh

Het boek heeft achterin zelfs een eigen cheat sheet, zodat je als fotograaf makkelijk kunt onthouden waar je op moet letten als je manueel fotografeert. En wie dan nóg meer wil weten wordt last but not least getrakteerd op een stukje uitleg over soorten camera’s en lenzen.

Shoot! wel of niet kopen?

Ik zou dit boek zeker kopen als je meer wilt weten over creatief fotograferen. Door de superleuke foto’s in de overduidelijke Zilverblauw-stijl krijg je meteen zin om je camera te pakken voor een fotoshoot. De laatste paar technische hoofdstukken (lenzen, diafragma, sluitertijd) bleef ik in eerste instantie echter lastig vinden. Om die reden volgde ik daarom de afgelopen maanden een cursus fotografie.

Door deze cursus heb ik meer grip gekregen op termen als sluitertijd en diafragma en heb ik zélf kunnen ervaren wat het doet. Ik weet beter wat wel en niet kan en – bovenal – wat ik zèlf wil! Hierdoor kan ik de kennis van Anki ook beter gebruiken. Bijvoorbeeld haar kennis en tips over lenzen. Ik weet nu al dat ik Shoot! nog wel even blijf gebruiken.

Foto’s: By Françoise blog. 

Lees ook: