De leukste bezienswaardigheden in Kopenhagen heb ik voor je verzameld. Want Kopenhagen is de perfecte plek voor een bruisende citytrip met een vleugje cultuur. 

Kopenhagen werd aan het eind van de middeleeuwen de hoofdstad van Denemarken. De stad heette toen nog Købmandshavn, wat ‘Koopmanshaven’ betekent.

In het oude centrum van Kopenhagen vind je een aantal leuke bezienswaardigheden. Zoals de verschillende paleizen, de kleurrijke huizen van Nyhavn en historisch pretpark Tivoli Gardens.

Paleis Amalienborg

In paleis Amalienborg woont de Deense vorstin Margrethe II. Haar 2 zoons en hun families wonen in dit gebied, in naastgelegen gebouwen. De in totaal 4 paleizen werden rond 1750 gebouwd en zijn sinds 1794 in gebruik als koninklijke residentie.

bezienswaardigheden Kopenhagen Amalienborg

De 4 bijna identieke paleizen staan in een vierkant rond het plein met in het midden het standbeeld van Frederik V. De paleizen zijn vernoemd naar Deense vorsten. In Amalienborg, wat open is voor publiek, kun je onder andere de eetkamer bewonderen van Christian X en koningin Alexandrine, die hier tot aan hun dood woonden.

Ook is de voormalige bibliotheek van Christian X te zien, en de privésalon van koningin Louise uit 1895. Hoewel het aantal ruimtes dat je vrij kunt bezoeken beperkt is, is een bezoek aan het paleis zeker de moeite waard. Vooraf boeken of reserveren is aan te raden.

→ Boek of reserveer via de website van Amalienborg Castle. Handig: een bezoek aan het paleis is inbegrepen bij de Copenhagen Card.

Slot Christiansborg

In Christiansborg zijn zowel het Deense parlement, het Deense Hooggerechtshof en het bureau van de eerste minister van Denemarken gevestigd. Daarnaast wordt enkele delen van het paleis gebruikt door het Deense Koningshuis. Net als Rosenborg bevindt Christiansborg zich in het centrum van de stad. Het paleis is gebouwd in 1906, nadat het gebouw eerder 2 keer afbrandde.

→ Boek je tickets via de website van slot Christiansborg. Ook dit bezoek is inbegrepen bij de Copenhagen Card.

Slot Rosenborg

Slot Rosenborg was vroeger een koninklijke residentie. Tegenwoordig is het paleis open voor publiek en kun je er voorwerpen uit de Deense geschiedenis bezichtigen. Regelmatig worden er bijzondere tentoonstellingen gehouden, ook heeft het paleis een prachtige tuin.

Rosenborg buitenzijde bezienswaardigheden Kopenhagen

Slot Rosenborg bezoek je voor de koninklijke troon met zilveren leeuwen, en de beroemde schatkamer met alle geweldige sieraden van het Deense Koningshuis.

Het Deense Koningshuis is het oudste ter wereld, en dat is duidelijk terug te zien in Slot Rosenborg. Meerdere kamers staan helemaal in het teken van 1 vorst, wat een bijzonder inkijkje geeft in de geschiedenis van het land én het koningshuis.

Daarnaast wijkt de Scandinavische bouwstijl aanzienlijk af van de meer Zuid-Europese stijl, zoals je in Frankrijk en Italië ziet. Ook dat maakt het bezoek zeker de moeite waard.

Frederikskerk

Toen in de 17e en 18e eeuw de stad steeds verder groeide, besloot koning Christian IV tot de bouw van een aantal grote landmarks van Kopenhagen. Zoals Slot Rosenborg en de wijk Frederiksberg. Het middelpunt van deze nieuwe wijk werd de Frederikskerk en zijn marmeren toren.

Aan de buitenkant van de kerk kijken een groot aantal standbeelden neer op de voorbijgangers. Het zijn bekenden voor de Denen: filosofen, schrijvers en belangrijke figuren uit de godsdienstgeschiedenis zoals Maarten Luther.

→ De kerk is gratis te bezoeken, tenzij er op dat moment een dienst is.

Ronde toren

Als je het hebt over leuke bezienswaardigheden in Kopenhagen, dan mag je de Rundetårn zeker niet overslaan. Dit wordt ook wel de ronde toren van Kopenhagen genoemd en huisvest de oudste sterrenwacht van Europa, die nog steeds wordt gebruikt. De Rundetårn komt ook voor in meerdere sprookjes van de Deense schrijver en dichter Hans Christian Andersen.

→ Boek of reserveer via de website van de Ronde Toren. Een bezoek aan het paleis is inbegrepen bij de Copenhagen Card.

Kastellet

De voormalige citadel werd in 1662 gebouwd in opdracht van Frederik III. Het gebouw behoort in Noord-Europa tot één van de best bewaarde vestingwerken. Ik vond Kastellet vooral leuk vanwege de wandeling die je eromheen kunt maken. Met mooi weer heb je vanaf de verdedigingswallen een mooi uitzicht over de stad en de citadel zelf.

→ De entree van Kastellet is gratis, je kunt zo naar binnen lopen. Overigens wordt het complex nog wel gebruikt door het Deense leger.

Kastellet

De kleine zeemeermin

Wereldberoemd en toch zo klein. Wat België heeft met Manneke Pis, heeft Denemarken met de kleine zeemeermin. Het stelt de hoofdpersoon voor uit het sprookje van Hans Christian Andersen en werd aan de stad geschonken door Carl Jacobsen.

De eigenaar van brouwerij Carlsberg raakte geïnspireerd na balletvoorstelling en het verhaal gaat dat het gezicht lijkt dat op van een prima ballerina uit die tijd.

De kleine zeemeermin bezienswaardigheden Kopenhagen

Het beeld werd op 23 augustus 1913 op een rots in de haven geplaatst en is daarna al een aantal keer aangevallen. In 1964 werd het beeld onthoofd en de zeemeermin is ook al meerdere keren aangekleed.

→ Wil je het beeld bezoeken zonder al te veel andere toeristen? Ga dan vroeg op pad.

Tivoli gardens

Tivoli Gardens is een pretpark in het centrum van Kopenhagen en werd in 1843 door Georg Carstensen opgericht. Het is daarmee een van de oudste attractieparken ter wereld. Ik zou het zeker bezoeken, al was het alleen al vanwege het mooie park waarin alle attracties liggen. Vooral ’s avonds, als alle lichten aangaan, is je bezoek een bijzondere ervaring.

→ Losse entreetickets of tickets inclusief attracties boek je makkelijk via de website van Tivoli Gardens. Een bezoek is ook inbegrepen bij de Copenhagen Card.

Nyhavn

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Kopenhagen zijn de huizen van Nyhavn. Het is leuk om er langs te lopen en van een drankje te genieten op een van de vele terrassen. Je mag Nyhavn zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Kopenhagen.

De huizen van Nyhavm zijn ongeveer 300 jaar oud en het oudste huis vind je op nummer 9. Het huis werd gebouwd in 1681. Ook vind je aan het kanaal enkele historische houten boten.

Vrijstad Christiana

Last but not least is vrijstad Christiana een plek die ook zeker interessant is om te bezoeken. Interessant, omdat het sinds 1970 fungeert als een eigen staat binnen Denemarken. In dat jaar werd een voormalige kazerne gekraakt en is het gebied in handen van anarchisten. De gemeente besloot het zo te laten, wellicht ook wel uit nieuwsgierigheid over het verdere verloop. De meningen over Christiana zijn verdeeld. Of je ernaar toe wilt, hangt dus vooral van jezelf af.

Lees ook

→ 6x kunst en architectuur in Kopenhagen
Hier wil je eten in Kopenhagen

Foto’s: By Françoise Blog.

Lees ook: