Madame Romanova Burlesque danseres openingsfoto

Denk ik aan een Burlesque-danseres, dan denk ik aan de fabulous fifties, plus een flinke dosis vrouwelijkheid, gemixt met entertainment en een plagerige striptease. De elegante en sensuele Madame Romanova won al vele prijzen. ‘Ik hoop vrouwen te inspireren, zodat ze zich comfortabeler in hun eigen lichaam voelen en zichzelf sexy vinden.’

Een klein stukje geschiedenis. Wat is je naam en waar kom je oorspronkelijk vandaan?

‘Mijn artiestennaam is Madame Romanova. Ik ben geboren en getogen in de USSR. Als tiener verhuisde ik met mijn familie naar Nederland. De afgelopen 20 jaar ben ik naar verschillende landen gereisd en heb ik veel geleerd over de verschillende culturen. Ik ben officieel Nederlandse en woon in Rotterdam, maar diep van binnen voel ik me een wereldburger.’Madame Romanova Burlesque danseres 7

Heb je een achtergrond in dansen?

‘Ik ben geen academisch geschoolde danseres, maar vanaf jonge leeftijd volgde ik al danslessen. Ook had ik het geluk dat ik voor mijn werk elke keer weer een nieuwe entertainmentstijl leerde. Ik heb bijvoorbeeld leren buikdansen terwijl ik werkte als achtergronddanser bij Fifi Abdou en Samir Sabri-shows; het zijn Egyptische legendes. Latino-Amerikaanse dans leerde ik kennen toen ik werd aangenomen in de show van Cuba ‘Havana Tropical’ en goocheltrucs terwijl ik als assistent voor de Amerikaanse goochelaar Adam Steinfeld werkte.’

Hoe ben je ooit in contact gekomen met Burlesque en waarom heb je besloten om Burlesqe-danseres te worden?

‘Na te hebben gewerkt als assistent in de Magic show en als danseres in een Cubaanse show op Aruba te hebben gedanst, keerde ik terug naar Nederland. Ik begon het grote podium te missen. Terwijl ik op zoek was naar nieuwe avonturen, kwam ik een interview tegen met Dita von Teese in de lokale krant over Burlesque.’

‘Gefascineerd door haar verhaal kwam ik erachter dat we in Nederland een kleine Burlesque-gemeenschap hebben. Na enkele lokale Burlesque-feesten te hebben bezocht en online onderzoek te hebben gedaan, besloot ik mijn eerste Burlesque-act te creëren.’

‘Eerlijk gezegd leek mijn eerste Burlesque-optreden meer op een striptease-routine. Burlesque is meer dan je kleren uittrekken op het podium. Burlesque is een manier om je vrouwelijke energie te uiten. Het duurde een tijdje voordat ik me bewust werd van mijn vrouwelijke lichaam en leerde lachen om mijn seksualiteit.’ Madame Romanova Burlesque danseres 4

Kent de burlesque-wereld veel verschillende stijlen?

Burlesque voor mij is het vieren van vrouwelijkheid en echt vreugde in het vrouwelijk lichaam. Burlesque heeft in de loop der jaren veel veranderingen ondergaan en op dit moment kennen we twee hoofdstijlen:

1. Neo Burlesque is en variété-show waarbij de artiest het verhaal vertelt of een statement maakt met de elementen van uitkleden op satirische wijze.

2. Classic Burlesque betreft entertainment met uitkleedelementen waarbij de nadruk meer ligt op ‘plagen’ dan op de ‘striptease en naaktheid’. In Classic Burlesque staat ‘nostalgie’ centraal in veel acts en meestal gebruiken artiesten retromuziek en vintage kostuums om de acts te bouwen.’

Hoe zou je je eigen stijl omschrijven?

‘Ik heb veel geëxperimenteerd met verschillende stijlen in Burlesque en heb verschillende repertoire opgebouwd van Magic Burlesque en Fetish tot zelfs vocale acts, maar al deze acts zijn elegant en sensueel.’

Waar komt je liefde voor optreden vandaan?

‘Mijn liefde voor optreden was altijd vanaf het moment dat ik me kan herinneren. Het is iets natuurlijks en niet verworven.’

Je hebt een heel mooi repertoire aan acts. Waar haal je je inspiratie voor nieuwe optredens?

‘Soms zijn de inspiratiebronnen voor mijn acts de verhalen, soms muziek of mensen die ik ontmoet.  Inspiratie vind je overal.’

Wie bewonder je?

‘Er zijn veel mensen die ik bewonder, maar een van de grote inspiratiebronnen is Bruce Lee vanwege zijn veelzijdige, doorzettingsvermogen en rebelsheid.’Madame Romanova danseres 3

Je hebt al aardig wat awards en bijzondere optredens op je naam staan. Wat is jouw ultieme top 5?

‘Dat is toch wel ‘Koningin van Klassieke Burlesque’ tijdens de Amsterdam Burlesque Award 2015. Dit omdat ik niet verwachtte te winnen en meedeed voor de ervaring.’

‘Als tweede de ‘Meest klassieke act’ tijdens ‘Italy Queen Burlesque Festival 2015’, omdat het een onvergetelijk weekend was met inspirerende collega’s en een dankbaar publiek.’

‘Verdere bijzondere momenten waren mijn twee optredens tijdens het meest gerespecteerde Burlesque-evenement op aarde: de ‘ Burlesque Hall of Fame’, omdat dit het mijn doel was vanaf het moment dat ik mijn carrière begon.’

‘En als laatste ‘World Leading Showgirl’ voor een promotietour van Piper Heidsieck Champagne in België in 2011. Omdat ik toen de coolste feesten bijwoonde en zoveel interessante mensen ontmoette.’

Aan welk optreden heb je bijzondere herinneringen?

‘Ik zal mijn optreden met mijn ‘La Vie en Rose’-act op 05-05-2015 op de bruiloft in een voormalige kerk nooit vergeten. De akoestiek van het gebouw transformeerde het lied van Louise Armstrong ‘La Vie en Rose’ tot een hemels lied. Het was een onvergetelijke ervaring.’

Wat hoop je te bereiken?

‘Ik hoop vrouwen te inspireren zich comfortabeler met hun eigen lichaam te voelen en zich sexy te voelen.’

Madame Romanova danseres 6

Je geeft ook workshops. Kun je daar wat meer over vertellen?

‘Ik bied online lessen aan voor professionals die voor het leven optreden en andere Burlesque-liefhebbers die graag zelfvertrouwen opbouwen en zich sexy willen voelen.’

Welke tip zou je vrouwen willen geven als het gaat om flirten en plagen?

‘Innerlijke rust, oogverblindende glimlach en een beetje mysterie zijn de beste flirtinstrumenten.’

Fotografie: By Françoise Blog.

Lees ook: