City trip: hip Krakau

IMG_3986

Het voorjaar komt er weer aan, tijd dus om weer eens een leuk weekendje weg of een citytrip te plannen. Denk je aan Noord- of Zuid-Europa? Kies ook eens voor hip Krakau en verras je zelf!

Krakau is na Warschau de grootste stad van Polen en heeft de afgelopen tien jaar een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Anno 2016 is Krakau een mooie oude dame met een hip jasje. Je vliegt er in minder dan twee uur naartoe en de prijzen zijn er nog relatief laag. En dat zonder (nog) al te veel andere toeristen.

Geniet van de stad

Krakau is een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa. Het wordt daarom wel het ‘Florence van Polen’ genoemd, en is volgens velen een van de mooiste steden van Europa. Genieten dus! Te meer omdat het nog niet zo toeristisch is als vele andere Europese steden. Verwacht geen massatoerisme, verwacht geen vervelende proppers of andere toeristenellende. Verwacht ook geen al te opgepoetste stad, sommige huizen zijn nog steeds erg vervallen.

Stedentrip plein met lakenhal

Geniet van de parken in Krakau

Om het oude centrum ligt een ring aan parken, Planty genaamd. Geniet er van de rust, de mooie oude bomen en de mensen. Je kunt overal wel ergens naar het park lopen. Dus als je een middag geen zin hebt om wat te doen, kun je hier lekker even relaxen.

Bekijk de mensen

Krakau is een echte universiteitsstad en herbergt dus veel jongeren. Deze hebben de schade van de communistische tijd behoorlijk ingehaald. Het is echt leuk om de nieuwste street style te spotten, of om een nieuw café (met bijbehorende studentenprijzen) uit te proberen. Wij hebben ons in elk geval wel vermaakt.

stedentrip Krakau

Drink en eet in Krakau

Waar studenten zijn is ook goedkoop eten en drinken te vinden. Krakau stroomt echt over van de leuke tentjes, denk aan de keldercafés in het oude centrum, Bunkier Cafe, restaurant PINO of alle kroegen in Kazimierz. Deze oude Joodse wijk werkt aan een revival, nadat het lang een ‘no go area’ was. Je vindt hier allerlei soorten barretjes en restaurants. Wat mij ook erg aansprak waren de alcoholvrije cocktails en de Joodse gerechten die je kunt krijgen.

Restaurant en cafe

Bezoek de Joodse wijk

Hierboven al wel genoemd, maar maak zeker ook een (gratis) wandeltocht door de Joodse wijk! De film Schindlers list werd hier opgenomen en er komen beroemde mensen (Helena Rubinstein, Max Factor) vandaan. Daarnaast is het ook zeker goed om een beeld te krijgen van de grote crisis die Krakau doormaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de Jodenvervolging raakte de stad een vierde van haar inwoners kwijt.

Joodse wijk

Foto’s: By Françoise.