street art Krakau

Krakau is een geweldige stad voor een citytrip in Oost-Europa. Je vindt er cultuur, heerlijk eten en een stad die nog niet al te veel toeristen trekt. En je vliegt er in minder dan 2 uur naartoe.

Krakau is na Warschau de grootste stad van Polen en heeft de afgelopen 10 jaar een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Krakau een mooie oude dame met een hip jasje. Je vliegt er in minder dan 2 uur naartoe en de prijzen zijn er nog relatief laag. En dat zonder (nog) al te veel andere toeristen.

Een van de belangrijkste cultuursteden

Krakau is een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa. Het wordt daarom wel het ‘Florence van Polen’ genoemd, en is volgens velen een van de mooiste steden van Europa. Genieten dus!

Plein lakenhal Krakau

In het centrum vindt je onder andere de Lakenhallen uit de 13e eeuw. En ook het mooie Wawel castle is zeker een bezoek waard.

Mooie parken om te relaxen

Om het oude centrum ligt een ring aan parken, Planty genaamd. Geniet er van de rust, de mooie oude bomen en de mensen. Je kunt overal wel ergens naar het park lopen. Dus als je een middag geen zin hebt om wat te doen, kun je hier lekker even relaxen.

Oude dame in een hip jasje

Krakau is een echte universiteitsstad en herbergt dus veel jongeren. Deze hebben de schade van de communistische tijd behoorlijk ingehaald. Het is echt leuk om de nieuwste street style te spotten, of om een nieuw café (met bijbehorende studentenprijzen) uit te proberen. Wij hebben ons in elk geval wel vermaakt.


Eten en drinken in Krakau

Waar studenten zijn is ook goedkoop eten en drinken te vinden. Krakau stroomt echt over van de leuke tentjes, denk aan de keldercafés in het oude centrum, Bunkier Cafe, restaurant PINO of alle kroegen in Kazimierz.

Deze oude Joodse wijk werkt aan een revival, nadat het lang een ‘no go area’ was. Je vindt hier allerlei soorten barretjes en restaurants. Wat mij ook erg aansprak waren de alcoholvrije cocktails en de Joodse gerechten die je kunt krijgen.

Rondleidingen in de voormalige Joodse wijk

Hierboven al wel genoemd, maar maak zeker ook een (gratis) wandeltocht door de Joodse wijk! De film Schindlers list werd hier opgenomen en er komen beroemde mensen (Helena Rubinstein, Max Factor) vandaan.

Daarnaast is het ook zeker goed om een beeld te krijgen van de grote crisis die Krakau doormaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de Jodenvervolging raakte de stad een vierde van haar inwoners kwijt. Meer hierover leer je in de voormalige fabriek van Oskar Schindler, dat is omgebouwd tot een museum .

Bezienswaardigheden buiten Krakau

Ook net buiten Krakau zijn er een aantal bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan. Zoals de Wieliczka zoutmijn en voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.

Foto’s: By Françoise.

Lees ook: