Bonaire Boca Slagbaai

Bonaire is het meest Oostelijke eiland van de ABC-eilanden. Je vindt hier ongerepte natuur, ruige kusten, kleurrijke koralen, honderden soorten vissen en flamingo’s. Ontdek het tijdens deze dagtocht over het noordelijke deel van dit Caribische eiland.

Vanuit de hoofdstad Kralendijk start je je tocht langs de Westkust van Bonaire, richting het noorden.

1000 steps

De eerste stop is 1000 steps: een geliefde duikplek met een fantastisch uitzicht. De trap om er te komen telt zeker geen 1000 tredes, maar voor wie met een volle duikuitrusting de trap af en op moet lopen, voelt het natuurlijk wel zo.

1000 steps van bovenaf Bonaire

Bij 1000 steps kun je ook heel mooi snorkelen. Zorg wel dat je de gele bordjes op het strand volgt, zodat je op de juiste plek de zee ingaat. Zo weet je zeker dat je geen koraal beschadigt of jezelf openhaalt aan de rotsen langs het strand. Persoonlijk vind ik dit een van de mooiste stranden op Bonaire.

→ Lees ook: De mooiste stranden van Bonaire.

Landhuis Karpata

De volgende stop is Landhuis Karpata. Dit okergele landhuis werd in 1870 gebouwd en bestaat uit een groot middenhuis, diverse bijgebouwen en een kalkoven. Een ander gebouw bij het landhuis is een gerestaureerde aloë-oven. In de oven werd het sap van de aloë vera gekookt.

Het sap van de aloë vera werd als wondmiddel tegen zonnebrand en als grondstof voor verschillende soorten cosmetica gebruikt. Landhuis Karpata is ook een bekende duik- en snorkelspot. Dus neem zeker ook een duik in zee als je hier bent!

Gotomeer

Aan het eind van de kustweg gaat de route meer het binnenland in en kom je langs het Gotomeer. Bezoek, voordat je de doorrijdt naar het meer, zeker ook even het uitkijkpunt voor een mooie doorkijk op het meer en de heuvels erachter.

Gotomeer dagtocht Bonaire

Het Gotomeer is de grootste saliña (zoutwatermeer) van Bonaire. Het werd gevormd nadat door koraalvorming een natuurlijke dam ontstond waardoor het water van het meer werd afgesloten van de zee. Het Gotomeer is een belangrijk broedgebied voor de duizenden flamingo’s op het eiland.

Rincón

Rincón werd in 1527 door de Spanjaarden gesticht. Het is daarmee niet alleen het oudste dorp van Bonaire, maar ook het oudste dorp van de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba.

De Hollanders brachten tijdens de West-Indische Compagnie-tijd ook slaven naar Rincón. Daarmee is de nederzetting ook het oudste slavendorp van de voormalige Nederlandse Antillen. De huidige inwoners van Rincón stammen nog rechtstreeks af van de vroegere slavengemeenschap en worden Rinconezen of Rinconero’s genoemd.

Cadushy distillery

Ben je in Rincón, bezoek dan zeker ook de traditionele destilleerderij Cadushy. Daar is te zien hoe er als enige in de hele wereld een likeur wordt gemaakt van cactussen.

Posada Para Mira

Authentiek eten doe je in bij Posada Para Mira. Op de kaart vind je stoba’s (stoofschotels) van bijvoorbeeld geit of leguaan. En natuurlijk bruine rijst met bonen (aros moro), funghi (gefrituurd maismeel), aardappelsalade en gebakken banaan.

Handig om te weten: het restaurant is niet alle dagen van de week open. Kijk vooraf dus even op de site van voor de openingstijden.

→ Tip: bekijk de openingstijden van Posada Para Mira.

Alta Mira Unjo

Dichtbij Posada Para Mira vind je uitkijkpunt Alta Mira Unjo. Bij goed weer zie je bijna de hele Westkust van het eiland, inclusief Klein Bonaire.

Washington Slagbaai Nationaal Park

Washington Slagbaai National Park is ruim 6.000 ha groot en beslaat de gehele noordkop van Bonaire. In het park komen meer dan vijfhonderd verschillende dier- en plantensoorten voor. Ook kun je er fantastisch snorkelen of duiken, of de hoogste berg van het eiland beklimmen (de Brandaris).

Washington Slagbaai Nationaal Park dagtocht Bonaire

Om het park in te kunnen moet je wel een 4×4 én een Stinapa Nature tag hebben. Het park kent meerdere soorten routes waarbij je in 1,5 of 2,5 door het park rijdt. Maar je kunt er zonder problemen zeker een hele dag verblijven.

Tip: koop hier je Stinapa Nature tag.

Playa Grandi

Aan de ruige Oostkust van het eiland vind je Playa Grandi. Hier hebben de elementen vrij spel. Langs de kust staan ook enkele windmolens en kun je – als je over een 4×4 beschikt – een stuk offroad rijden. Bezoek dan ook zeker de grotten waar nog rotstekeningen zijn te vinden van de oorspronkelijke bewoners van Bonaire.

Cruz Sergu Largo

Op de terugweg richting Kralendijk kun je nog een laatste stop maken voordat je de hoofdstad weer inrijdt. Sergu largo, wat letterlijk ‘grote berg’ betekent, is de drie-na-hoogste berg van Bonaire.

Sergu Largo dagtocht Bonaire

Op de top van Seru Largu is ook een monument aanwezig; het zogenaamde Millennium Monument. Dit is in 2000 geplaatst door de Raad van Kerken van Bonaire. Het is een geel gekleurd monument met op de top een groot wit kruis.

Fotografie: By Françoise blog.

Lees ook: