Bonaire is een van de ABC-eilanden en heeft reizigers zeker veel te bieden. Je komt hier voor de mooie natuur, ruige kustlijnen, duizenden flamingo’s en alles wat met watersport te maken heeft. Ontdek het tijdens deze tocht over het zuidelijke deel van het eiland.

De eerste stop vanaf hoofdstad Kralendijk is Klein Bonaire.

Klein Bonaire

Klein Bonaire ligt recht tegenover de hoofdstad. Je kunt het onbewoonde eiland bezoeken met 1 van de 2 watertaxi’s die het eiland rijk is. Voor zo’n 25 dollar heb je een retourtje vanaf verschillende punten op het eiland.

→ Boek nu je ticket bij Epic Watertaxi of Caribe Sports Bonaire.

De meeste bezoekers blijven 2 uur en keren daarna weer terug naar Bonaire. Ben je een fervent snorkelaar? Dan kun je je spullen op het strand droppen en hierna een stuk terugvaren met de watertaxi. Vanaf de boot kun je het water in duiken en in zo’n 1,5 uur langs het koraal driften totdat je weer bij het strand bent.

Bachelor’s Beach

Dit is echt een fantastische plek om heerlijk te snorkelen, te zwemmen of te duiken. Liggen is lastig doordat het strand erg smal is. Desalniettemin is het een plek die je zeker niet mag overslaan als je op Bonaire bent! Al was het maar vanwege de fantastische foto’s die je er kunt maken.

Bachelor's Beach

Pink beach

De volgende stop is Pink Beach. Dit strand dankt zijn naam aan de de vergruisde en verpulverde roze mini-schelpjes van miljoenen foraminifera. Een grote storm sloeg in 1999 echter een groot deel van het strand weg waardoor het nu niet meer roze is. Ondanks dat is het nog steeds een geweldige plek om een middag door te brengen.

→ Lees ook: De mooiste stranden van Bonaire.

Pink Beach Nederlandse Antillen

Zoutpannen

Het grootste deel van het zuiden bedekt door de zoutpannen. Zoutwinning is iets wat al honderden jaren op Bonaire plaatsvindt. Als je richting het zuiden rijdt dan is het niet te missen, want vanaf Salt Pier zie je de gigantische bergen met zout al liggen. Deze bergen worden opgevolgd door de roze zoutpannen die weer onderdeel zijn van het Pekelmeer. In deze omgeving is de kans ook groot dat je flamingo’s kunt spotten.

Slavenhuisjes

De slavenhuisjes van Bonaire zijn wereldberoemd en uniek. Op de meeste plekken in de wereld zijn namelijk alle herinneringen uit de slaventijd zorgvuldig uitgewist. Op Bonaire zijn veel slaven uit Afrika tewerkgesteld in een van de 18 zoutpannen en op de plantages. Pas in 1863 schaftte Nederland de slavernij af.

→ Lees ook: Dagtocht Bonaire: 1000 steps, Washington Slagbaai Nationaal Park en Rincón.

De slavenhuisjes zijn in 1850 gebouwd, 13 jaar voordat de slavernij op Bonaire werd afgeschaft. Voor die tijd sliepen de slaven in de buitenlucht of in kleine houten hutjes. Op twee plaatsen langs het Pekelmeer zijn verschillend gekleurde slavenhuisjes te zien. Bij de witte zoutpan staan de witte slavenhuisjes en okergele slavenhuisjes vind je bij de rode zoutpan.

De kleine huisjes hebben geen ramen en bezitten kleine deurtjes waarbij je je nu amper kunt voorstellen dat daar 2 volwassen mannen in konden slapen. Soms sliepen er zelfs zes slaven in één huisje.

Gele slavenhuisjes op Bonaire

Een groot deel van de slaven werd blind door de weerkaatsing van de zon op de zoutkristallen.

Nadat de slaven het zout uit de zoutpannen hadden gehakt werd het zout in manden gedaan en op het hoofd van de slaven geplaatst. Op deze manier werd het zout naar kleine sloepen vervoerd die voor de kust lagen te wachten.

Sorobon beach

Zin in een lekker strandmiddagje om even lekker tot rust te komen? Sorobon is the place to be! Het ligt aan Lac Bay en je vindt hier 2 windsurfscholen en een beachresort. Mocht je op een zondag op Bonaire zijn, dan is Jibe City zeker een aanrader. Ook fijn als je van windsurfen of kitesurfen houdt.

Mangrove Center

Het mangrovebos van Lac Bay is een van de best bewaarde mangrovebossen in het Caribisch gebied. In het Lac Bay-gebied zijn drie verschillende soorten mangrovebomen te vinden die je tijdens een kajaktour allemaal te zien krijgt. De mangroves op Bonaire vormen de kraamkamer voor heel wat vissoorten.

Mangroves op Bonaire

Het Mangrove Center biedt tochten aan van 1 uur of 2 uur. Tijdens de 2 uur durende tocht ga je ook snorkelen en kun je het onderwaterleven van de mangrovebossen bewonderen. De 1 uur durende tour kost 30 dollar, die van 2 uur 50 dollar.

Lac Cai Beach

Lac Bay is te vinden op het meest zuidelijke puntje van het eiland en is een beschermd gebied. De baai bestaat uit helderblauw water, mangroves en een koraaldam. Hier vind je ook bergen met Karkoschelpen. De schelpen, die een belangrijk onderdeel vormen van het plaatselijke ecosysteem, zijn helaas nogal makkelijk te vangen en worden inmiddels met uitsterven bedreigd. Het schelpenkerkhof is hier een stille getuige van.

Stinapa Nature tag

Ga je duiken of wil je het Mangrove Center bezoeken? Koop dan een Stinapa Nature Tag en bescherm de bijzondere natuur op het eiland. De nature tag is verplicht als je het Marine Park of de mangrovebossen wil bezoeken en is 1 jaar geldig.

Tip: koop hier je Stinapa Nature Tag.

Foto’s: By Francoise blog. 

Lees ook: