Heart Wood kleur van het jaar Flexa
Wonen

Maak kennis met de kleuren van 2018

Voor welke woonkleur ga jij in 2018? Zowel Flexa, Histor als Pantone kiezen elk jaar opnieuw een ‘kleur van het jaar’ uit. De kleuren van 2018 liggen dichter bij elkaar dan die van 2017: maak kennis met Heart Wood, Ultra Violet én Climax.

Heart Wood van Flexa mocht ik in oktober al bewonderen tijdens de VT Wonen & Design Beurs in Amsterdam. Een aantal bloggers/influencers, waaronder Binti Home en Theo-Bert Pot, was gevraagd op de stand van Flexa een kamer in te richten met de kleur van het jaar 2018.

Dit leverde verrassende resultaten op met een van de kleuren van 2018, aangezien iedereen er zijn of haar eigen draai aan had gegeven. Het maakte stand van Flexa voor mij een van de leukste stands van de hele beurs!

Flexa VT Wonen & Design Beurs Binti Home

Souraya Hassan van Binti Home combineerde Heart Wood met lichtroze, goud, vergrijsd groen, paars en okergeel. Het gaf haar eetkamer een gezellige, warme uitstraling.

Flexa VT Wonen & Design Beurs Theo-Bert Pot

De door Theo-Bert Pot ontworpen kamer ademde in alles de sfeer van zijn huis uit. Zijn eigen meubels stonden er zelfs in! Wie hem op Instagram volgt kan Heart Wood tegenkomen in zijn eetkamer en serre, inmiddels gemixt met wat lichtere, fellere kleuren.

Ultra Voilet

In dezelfde hoek als Heart Wood is Ultra Violet te vinden, de kleur die Pantone uitriep tot kleur van 2018. ‘Een dramatische, uitdagende en bedachtzame kleur,’ aldus de beschrijving van Pantone, die ‘originaliteit en vindingrijkheid’ symboliseert. Het instituut voegt hieraan toe dat ‘paarstinten al lang symbool staan ​​voor tegencultuur en non-conformisme.’ Pantone noemt pop-iconen Prince, David Bowie en Jimi Hendrix als voorbeelden van deze trend.

Mooi met roze en okergeel

Ultra Voilet kan mooi worden gecombineerd met bijvoorbeeld roze en okergeel, zoals in de woonkamer van Binti Home is gedaan. Persoonlijk vind ik Heart Wood een mooiere kleur, omdat deze minder fel is en naar mijn idee op meerdere manieren kan worden gemixt. Climax, de kleur van het jaar 2018 van Histor, is naar mijn idee ook iets makkelijker te combineren. Bijvoorbeeld met zachtroze, met andere soorten blauw, of als accentkleur in een relatief neutraal palet.

Blauw met okergeel

Door Histor wordt de kleur onder andere gemixt met okergeel. Een hele mooie combi, maar wel erg winters. Tenzij je natuurlijk van donkere kleuren houdt. Zelf omschrijft Histor Climax als ‘een diepgrijze kleur met een warme ondertoon’. Climax bezit volgens Histor de kwaliteit om mee te kleuren met zijn omgeving: van ‘natuurlijk’ met de uitstraling van zwarte leisteen wanneer ze wordt gecombineerd met andere naturellen, tot ‘dramatisch’ in combinatie met een donker, verzadigd palet.

Welke kleur zou jij kiezen?

Foto’s: Flexa, Pantone, Histor en By Françoise Blog.