De leukste modefilms en documentaires

Givenchy To Audrey with love 1

Een beetje modeliefhebber geniet van perfect gemaakte haute couture, adembenemende catwalkshows en fantastische modereportages. Een manier om van al deze creaties te genieten, zijn modefilms en documentaires. 

Haute couture ontstaat niet zomaar, evenmin als kunst. Het is een creatief proces dat borrelt en soms een beetje schuurt voordat het tot wasdom komt. Kijk naar de beroemde creaties van Dior’s New Look, de gedurfde technieken van 3D-koningin Iris van Herpen óf de museumwaardige stukken van Viktor & Rolf.

Ik vind het persoonlijk altijd erg interessant om het verhaal er achter te ontdekken. Een van de manieren om dat te doen, is door modefilms of documentaires te kijken.

Yves Saint Laurent

Een mooie film over mode-ontwerper Yves Saint Laurent. Wat in het voordeel spreekt is dat Saint Laurents zaken- en levenspartner Pierre Bergé er zijn volledige medewerking aan verleende. Prachtig zijn dan ook de vele modeshows, waarin alle originele ontwerpen te zien zijn.

The first Monday in May

‘The First Monday in May’ volgt de creatie van Metropolitan Museum of Art’s best bezochte mode-tentoonstelling in de geschiedenis, ‘China: Through The Looking Glass’, een verkenning van de Chinees geïnspireerde westerse mode door Andrew Bolton, de beheerder van het Costume Institute.

Filmmaker Andrew Rossi registreert de botsing van high fashion en celebrity in de Met Gala, een van de grootste wereldwijde mode-evenementen van het jaar onder voorzitterschap van Vogue hoofdredacteur Anna Wintour. De film duikt in de discussie over de vraag of mode moet worden beschouwd als kunst.

Funny face

De Franse couturier Hubert de Givenchy is een van de grote modeontwerpers van de 20ste eeuw. Hij werkte in dezelfde tijd als Christian Dior en Cristóbal Balenciaga en is dus met recht een levende legende in de geschiedenis van de haute couture.

Een filmster met wie hij nauw samenwerkte, was Audrey Hepburn. Een bijzondere samenwerking die heel wat iconische looks opleverde. Zoals de galajurk en tiara die ze droeg in de wereldberoemde film ‘Breakfast at Tiffany’s’. Mijn persoonlijke favoriet is echter de film ‘Funny face’ uit 1957. Emily in Paris, eat your heart out.

The September issue

Nog een extra documentaire met Anna Wintour. ‘The September issue’ gaat over het belangrijkste nummer van het jaar. Want ‘September is like January for us’.  Deze uitgave is de dikste editie van het jaar en bevat dé leidraad voor wat wij de komende winter gaan dragen. Ook voor adverteerders is het daarmee het belangrijkste nummer van het jaar.

Deze documentaire geeft een blik in de wereld van Vogue, waar altijd minimaal 3 assistentes klaar staan voor Anna, en kostbare modereportages soms al een pijnlijk stille dood sterven voordat iemand ze ooit heeft kunnen aanschouwen.

The Devil wears Prada

Hoe kan ik deze nou níet meenemen? ‘The Devil wears Prada’ is uiteraard een aanklacht tegen het Anna Wintour-regime bij Vogue. Maar het is ook een pareltje van een modefilm. Dus kruip lekker op de bank en geniet van al het moois dat aan je voorbij trekt.

McQueen

Acht jaar na zijn overlijden uitgebracht, vertelt dit het verhaal van de legendarische ontwerper. Archiefbeeld en interviews met Alexander McQueens vrienden en familie geven een beeld van hoe succes ook isolatie met zich mee kan brengen. Met veel liefde vertellen de makers zijn verhaal, zonder het lelijke uit de weg te gaan.

Viktor & Rolf

Dit bijzondere duo leerde elkaar kennen op de Arnhemse modeacademie en de rest is geschiedenis. Hun bijzondere collecties vertellen ook altijd wel een verhaal. Zo was er die keer dat ze mannequins op de catwalk porseleinen accessoires kapot lieten gooien. Daarmee onderstreepten zij hun visie dat couture een hogere kunstvorm is die los moet staan van de commercie.

Om toch een blik te kunnen werpen op al hun fantastische creaties, deel ik daarom deze korte video. En bekijk vooral ook de herfst/winter-collectie van 2021/2022.

 

Beeld: By Françoise Blog. 

Follow my blog with Bloglovin

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *