Saint Tropez Côte d'Azur

De Côte d’Azur is een bijzonder stukje Frankrijk. Door de ligging heeft het een perfect klimaat waardoor het al sinds het begin van de 19e eeuw een geliefde overwinteringsplek is voor de rijken. Je vindt er mooie authentieke dorpen, grote promenades en ruige kustlijnen.

In deze blog neem ik je mee op een roadtrip langs de Franse Zuidkust. Ga ervoor zitten en dompel je onder in Franse sferen, na het lezen van deze tips wil je zeker naar de Côte d’Azur!

Menton: stad van de citroenen

In deze uiterst Oostelijke plaats aan de Côte d’Azur zijn de Italiaanse invloeden sterk voelbaar. Dat is niet zo gek, op nog geen paar kilometer afstand van de Italiaanse grens. Menton bezoek je voor de authentieke straatjes en een mooi uitzicht over de baai vanaf het plein voor Parvis St-Michel. De stad staat bekend als ‘de stad van de citroenen’, omdat er rondom de stad enorm veel citroenplantages te vinden zijn.

Menton Côte d'Azur

Le Vieux Menton is het prachtige historische centrum van Menton waar je uren kan rondkuieren. Slenter door de pittoreske, kronkelende straaties met kleurrijke oude gevels en loop af en toe een gezellig winkeltje binnen. Na afloop kun je even uitrusten op een van de terrasjes terwijl je geniet van de omgeving. Hier waan je je in een stad uit vervlogen tijden.

Vanuit een aantal straatjes heb je ook een prachtig uitzicht op de azuurblauwe zee en het strand. Ga zeker eens door ‘La rue piétonne et les marchés’, een karakteristieke straat voor Menton met leuke winkels en gezellige restaurants.

Menton Côte d'Azur

Villa Ephrussi de Rothschild

Deze villa, ook wel Villa Île-de-France genoemd, is een Franse villa aan zee in Saint-Jean-Cap-Ferrat aan de Franse Rivièra. Ontworpen tussen 1907 en 1912 en in opdracht van barones Béatrice de Rothschild (1864–1934) gebouwd.

De barones vulde het landhuis met antiek meubilair, schilderijen van oude meesters, sculpturen, kunstvoorwerpen en verzamelde porselein. Na haar dood in 1934 schonk de barones het pand en de collecties aan de afdeling Académie des Beaux-Arts van het Institut de France.

De villa is omgeven door negen tuinen, elk met een ander thema: Frans, Spaans, Japans, Florentijns, Provençaals, exotisch, een stenen tuin, een rozentuin en een tuin van Sèvres.

De tuin is opgezet in de vorm van een schip, met aan alle kanten zicht op de zee. De barones werd hiervoor geïnspireerd door een reis die ze maakte op de lijnboot Île de France. Zo kwam ook de villa aan haar naam.

Wandelen langs de kust van de Côte d’Azur

Een goed bewaard geheim is het wandelpad le Sentier du Littoral bij Cap d’Antibes. Het is een van de mooiste wandelpaden langs de Franse kust en start naast beachbar La Baleine Joyeuse.

Vanaf hier kun je via rotspaden en trappen langs de kust wandelen.  Hou er rekening mee dat het in de zomer erg warm kan worden. Neem dus voor voldoende water mee, en smeer je goed in.

Her en der heb je tijdens je wandeling zicht op de mooie huizen die langs de kust zijn gebouwd. Een echte aanrader als je de Franse Cote ‘d Azur eens van een andere kant wilt zien!

Villefranche-sur-Mer: kleurrijk en pittoresk

Hou je van de Zuid-Franse sfeer, maar vind je een stad als Nice te groot? Kies dan voor een verblijf in of bezoek aan Villefranche-sur-Mer, een kleine stad pal naast Nice.

Het stadje is erg pittoresk – denk smalle straatjes en kleurrijke huizen – en er hangt een heel rustige en ontspannen sfeer. Er zijn veel gezellige restaurantjes te vinden en het strand, dat direct naast het centrum ligt, is er heel fijn. Een heerlijke bestemming in Zuid-Frankrijk om even te onthaasten!

Een van de topbezienswaardigheden in Villefranche-sur-Mer is de Citadelle Saint Elme. De citadel is een 16e-eeuws fort dat gebouwd werd door de hertog van Savoie ter bescherming van de haven van de badplaats. De imposante vesting is gelegen op een rotsachtige heuvel hoog boven de stad.

Villefranche sur mer Côte d'Azur

Nice: flaneren langs de Promenade des Anglais

De stad Nice is een echte toeristische hotspot, maar heeft zeker wel zijn charme en unieke sfeer behouden. Dat maakt het met recht hét juweeltje aan de Côte d’Azur. In de stad vind je een mix van Franse en Italiaanse invloeden.

De uitgestrekte promenade pal aan zee, de Promenade des Anglais, is waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid in de stad. De naam is afgeleid van de rijke Engelse toeristen die in de 19e eeuw hun vakantie in Nice doorbrachten. Maak een wandeling over de promenade en geniet van het mooie uitzicht over de opvallend blauwe Middellandse Zee.

Nice Côte d'Azur

Het leukste gedeelte van Nice is misschien nog wel het charmante oude stadscentrum: Vieux Nice. Verdwaal in de smalle steegjes met pastelkleurige huisjes en gezellige winkels en terrassen, en na een paar minuten vergeet je dat je niet in een Frans dorpje maar in een grote, drukke stad loopt.

Ook zijn er in de stad veel musea te vinden. Een aanrader is Musée Matisse, een museum gewijd aan het leven en werk van de Franse kunstschilder Henri Matisse. Ben je op zoek naar een sportieve activiteit, beklim dan het fort Colline du Chateau (of Castle Hill). Je kunt ook (gratis) de lift omhoog nemen. Colline du Chateau is het hoogste punt van de stad en de plek vanaf waar Nice ooit is gesticht door de Grieken.

Saint Tropez: beau monde en kleine straatjes

Saint-Tropez, of Saint Trop, is wel de bekendste havenstad aan de Côte d’Azur. Al sinds de jaren vijftig is het een trefpunt van kunstenaars en de beau monde. Er wonen slechts 6.000 mensen, maar elk jaar trekt het zo’n 5 miljoen toeristen.  Bezienswaardig is de citadel en de 18e-eeuwse kerk.

Hier ga je naartoe als je gezien wilt worden, of gewoon om te flaneren langs te kade en te dwalen door een van de vele kleine steegjes van het vissersdorp. Hou er wel rekening mee dat het in de zomer erg druk kan zijn.

Foto’s: By Francoise blog. 

Lees ook: