Parijs bezoeken
Bloggen,  Lifestyle

Dingen die je als blogger beter niet kunt doen

Ik weet dat het negatief klinkt, maar toch ga ik hierover schrijven: dingen die je als blogger, vlogger of Instagrammer beter niet kunt doen. Waarom? Omdat ik denk dat creativiteit altijd loont.

Inmiddels blog ik ruim 3,5 jaar en verschijnt er wekelijks een nieuw artikel op mijn site. Daarnaast heb ik een aardig actief Instagram-account en word ik eens in de zoveel tijd uitgenodigd voor een leuk event.

Ik heb ook al heel wat leuke mensen leren kennen. Toch zijn er een paar dingen die mij soms storen. Noem het negatief, maar ik hoop dat ik zo bewustwording kan creëren en bloggers het anders aanpakken.

Niet vermelden dat een om een #spon gaat

Ik probeer altijd zo open mogelijk te zijn over samenwerkingen of gekregen producten. Toch gebeurt het nog steeds, ook bij bloggers of Instagrammers die aardig wat volgers hebben, dat er niet wordt vermeld dat het om een gesponsorde uiting gaat.

En dat is jammer, want uiteindelijk prikken volgers of lezers daar tocht wel doorheen. Of kan het gebeuren dat partijen op de langere termijn niet meer met bloggers of influencers willen samenwerken, omdat ze niet geloofwaardig zijn.

Alleen bloggen als het om een samenwerking gaat

Ik ken helaas bloggers die alleen een artikel plaatsen als er een samenwerking aan vast zit. Persoonlijk vind ik dat erg jammer, omdat het mensen zijn die echt wel wat te melden hebben.Le Bon Marché Rive Gauche Parijs

Maar blijkbaar is het voor deze dames en heren alleen interessant als er voor wordt betaald, of als ze er gratis producten mee kunnen krijgen.

Niet reageren op volgers

Hoe mooi een account of blog ook is, niet reageren op volgers is niet meer van deze tijd. Het is niet voor niets social media  en geen massacommunicatie. Dus klim uit die ivoren toren en laat – als het lukt – een reactie achter.

Uiteraard is dat wat lastiger als je veel volgers hebt, maar ook dan zijn er mogelijkheden genoeg om de interactie aan te gaan. Bijvoorbeeld door een Q&A op Instagram, je blog of Youtube te houden.

Je niet voorbereiden op een event

Waar ik mij over kan verbazen zijn de akward stiltes die tijdens een perstour vallen zodra een organisator (of ontvangende partij) vraagt of er nog vragen zijn en werkelijk niemand iets vraagt. Ik heb dat nu al een aantal keer meegemaakt.

Dat is niet alleen jammer voor de organisator (die er vaak best wat tijd en geld in heeft gestopt), maar voor de bloggers zelf. Want een volgende keer nodigt zo’n restaurant- of winkeleigenaar misschien wel geen bloggers meer uit.

Anderen als blogger kopiëren

Natuurlijk is het lastig om telkens weer wat nieuws te verzinnen, dat begrijp ik ook wel. Maar probeer kopieergedrag te vermijden en volg je eigen koers. Mijn ervaring is dat dit vaak betere (en ook meer) reacties oplevert van volgers dan wanneer je het geijkte pad volgt.

Heb je last van een writer’s block? Lees dan deze eerdere blog voor inspiratie.Parijs Jardin du Luxembourg

Foto’s zonder credits plaatsen

Het is juridisch gezien niet juist en daarnaast oogt het ook profesionneler als je als blogger netjes alle credits vermeld. Zorg dat je altijd rechtenvrije foto’s gebruikt of beeld waar je toestemming voor hebt gekregen. Of plaats alleen eigen beeld.

Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt! Ben je het met mij eens? En heb je zelf ook voorbeelden van dingen die je tegenkomt? Of vind je het overdreven?

Foto’s: By Françoise Blog.