Vernazza Cinque Terre

Denk je aan de Ligurische kust, dan kun je niet om de 5 beroemde Italiaanse dorpen van Cinque Terre heen. Ooit afgelegen en geïsoleerd, tegenwoordig een geliefde trekpleister voor toeristen. Maar wat is er nu eigenlijk allemaal te doen? En wat maakt de dorpen zo bijzonder? Ik vertel je er meer over in dit artikel.

De 5 dorpen van Cinque Terre waren heel lang geïsoleerd en alleen bereikbaar per boot. De kleurige huizen werden soms steil tegen de rotsen aangebouwd en trotseerden samen weer en wind. Inmiddels maken de dorpen deel uit van Nationaal Park Cinque Terre en werd het gebied in 1997 uitgeroepen tot UNESO-werelderfgoed. Sindsdien mag er niet zomaar iets worden veranderd aan de gebouwen en de omgeving.

De dorpen van Cinque Terre bereik je het makkelijkst per boot, trein of te voet. Wandelen tussen de dorpen is zeker goed te doen, al moet je wel bereid zijn tot een stevige klim om van het ene naar het andere dorp te komen.

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare is het grootste Cinque Terre-dorp met zo’n 1.500 inwoners. Dit dorp is uitgestrekter dan de andere dorpen en heeft een eigen zandstrand. Handig om te weten: het station is gebouwd in het nieuwe deel van Monterosso al Mare: Fegina. Dit gebied ontwikkelde zich pas in de negentiende eeuw, na de aanleg van de spoorlijn.

Strand Monterosso al Mare

Wil je het oude dorp bezoeken? Loop dan de boulevard af totdat je de voetgangerstunnel hebt bereikt. Via deze tunnel loop je zo naar de haven en het oude dorpshart, met leuke restaurants en winkels. Of neem plaats op het dorpsplein en bekijk het leven om je heen. In dit deel van het dorp start ook het wandelpad (Sentiero Azzurro) naar de andere 4 dorpen van Cinque Terre.

Vernazza

Vanuit Monterosso al Mare wandel je in ruim een uur naar het volgende dorp: Vernazza. Hoe dichter je bij het dorp komt, hoe drukker het wordt. Want ook vanuit de heuvels om het dorp heen heb je een erg mooi uitzicht over de haven en huizen.

De haven van Vernazza in Cinque Terre

Bezoek je Vernazza? Dan is het ook zeker de moeite waard om af te dalen naar de haven, waar je ook weer een fantastisch uitzicht hebt op het dorp. De trein stopt middenin Vernazza en vanaf het treinstation ben je in een paar minuten bij het water.

→ Heerlijk ijs eet je bij Gelateria Vernazza, in de hoofdstraat van het dorp.

Corniglia

In tegenstelling tot de andere dorpen van Cinque Terre ligt Corniglia niet direct aan zee, maar op een heuvel ongeveer 100 meter boven zeeniveau. Daardoor heeft Corniglia meer het gevoel van een bergdorp, dan een echte badplaats. Persoonlijk vond ik dit dorp daardoor ook het leukste dorp van Cinque Terre.

Coniglia Cinque Terre

Corniglia is iets minder toeristisch is dan de andere dorpen. Dit komt doordat je het dorp vanaf het station niet zo makkelijk bereikt. Een serie trappen met zo’n 382 treden in 33 delen, de ‘Lardarina’, scheidt het dorp van het station. Wil je de trappen vermijden? Wandel dan vanuit Vernazza richting Corniglia.

→ Op zoek naar lokale souvenirs zoals shirts en leren sandalen? Kijk dan eens binnen bij Lanapo, met winkels in Corniglia en Monterosso al Mare.

Manarola

Het vierde dorp van Cinque Terre wordt omgeven door groene wijngaarden en torent ook weer hoog uit boven zee. Vanaf het uitkijkpunt aan de andere kant van het dorp – naast de dorpsbegraafplaats – heb je een fantastisch uitzicht over de kleurrijke huizen.

Manarola Cinque Terre

Manarola is waarschijnlijk het meest gefotografeerde dorp en tevens het oudste dorp van Cinque Terre. Het is daarnaast ook het kleinste, na Corniglia.

→ Op zoek naar het mooiste uitzicht? Boek dan een wijnproeverij, of volg een pesto-workshop bij Nessun Dorma.

Riomaggiore

Het laatste – of eerste – dorp van Cinque Terre is Riomaggiore. Vanuit hier vertrekken de excursie-boten naar het onofficiële zesde dorp van Cinque Terre: Portovenere.

Riomaggiore Cinque Terre

Ook dit dorp wordt weer omringd door wijngaarden. En vanuit de heuvels heb je niet alleen zicht op Corniglia, maar ook – helemaal in de verte – op Monterosso al Mare.

Hoeveel dagen heb je nodig voor Cinque Terre?

Hoeveel dagen je nodig hebt om alle dorpen te bezoeken, hangt heel erg van jezelf af. Mijn advies zou zijn om er minimaal 2 dagen voor uit te trekken. En wil je wandelen tussen de dorpen? Hou er dan rekening mee dat de beste momenten om te wandelen voor 11.00 uur of na 15.00 uur zijn. Het is dan minder druk en ook minder warm.

Daarnaast bevatten alle wandelroutes wel een aardige klim en afdaling aan het eind, wat het vermoeiend kan maken. Meer dan 2 wandelroutes per dag is daarom niet aan te raden, tenzij je een geoefende wandelaar bent.

Wat is de beste reistijd voor Cinque Terre?

Tenzij je heel graag met 35 ºC wil wandelen, of van drukke menigtes houdt, is de beste reistijd voor Cinque Terre april tot en met juni, of september en oktober. De temperatuur is dan nog aangenaam en qua drukte is het ook nog te doen. Maar ook dan is het devies: kom vroeg als je de massa’s wilt vermijden.

Hoe kom ik in Cinque Terre?

De dorpen bereik je wandelend, met de trein of per boot. Boten vertrekken bijvoorbeeld uit Levanto, Portovenere of La Spezia. Hou er rekening mee dat ze druk kunnen zijn. De trein pak je heel makkelijk vanuit Levanto of La Spezia. Een enkele reis kost 5 euro, een dagkaart heb je al voor 16 euro. Je koopt deze dagkaarten op het treinstation.

Het voordeel van een dagkaart is dat deze ook direct toegang geeft tot alle wandelpaden in Nationaal Cinque Terre. Op enkele populaire wandelroutes is deze verplicht. Verblijf je in een van de 5 dorpen? Dan is deze dagkaart vaak inbegrepen bij je verblijf. Vraag dit dus altijd na als je een overnachting boekt.

→ Kijk hier voor meer informatie over de Cinque Terre Card.

Foto’s: By Francoise Blog.

Lees ook: