Tan-Luxe overzichtsfoto

Wil jij weten hoe je een goede productfoto maakt voor je blog of voor Instagram? Ik leg je in een aantal simpele stappen uit hoe je dat zonder al te veel kosten voor elkaar krijgt!

Kun jij ook zo genieten van mooie productfoto’s van anderen? Ik zelf heb wel een aantal favoriete blogs/accounts waarbij ik me echt kan verbazen over de creativiteit van deze bloggers/Instagrammers.

Supermooie flatlays

Zoals An, van The Beau Parlour. Haar flatlays van crèmes, mascara’s en andere make-upproducten zijn adembenemend mooi. Bekijk ze maar eens op haar Instagram-account.

Weer heel anders zijn de foto’s die Anuschka van Hipaholic deelt. Niet voor niets is haar slogan: ‘ val op met toffe beelden!’ Ik word er altijd spontaan vrolijk van.

Bedenk welke stijl je wilt gebruiken

Voordat je foto’s gaat maken, moet je eerst goed nadenken over de stijl die je wilt. Worden het romantische foto’s? Of kleurrijke? Of ga je voor wat strakkere beelden?

UNG totaaloverzicht

Zorg voor een goede ondergrond

Als je eenmaal weet wat de sfeer van je foto’s wordt, ga je bekijken welke ondergrond daar het beste bij past. En dat hoeft echt niet moeilijk te zijn! Koop een mooi stuk wit papier, of vellen papier in meerdere kleuren.

Voor de openingsfoto van dit artikel gebruikte ik als ondergrond een tijdschrift, voor de tweede foto plakte ik een deel van een groot wit vel papier tegen de muur en liet ik de producten op het andere deel staan dat plat op de vloer lag.

Voor de 2 foto’s hieronder gebruikte ik een nachtkastje met een marmeren blad als ondergrond.

Denk in props voor je productfoto

Vervolgens komt de vraag welke props je gaat gebruiken. Bloemen? Of juist iets heel anders? Wees creatief en experimenteer hier eens mee. Zolang het maar past bij je product en niet te veel afleidt, kan in principe alles.

Ik gebruik zelf graag neutrale bloemen, zoals deze tulpen. En op de onderste foto maakte ik een compositie met objecten die terugslaan op het onderwerp van het boek.

Pas op met licht

Bij productfotografie is ook de lichtinval erg belangrijk. Bij somber weer kunnen foto’s nog weleens mislukken, zoek daarom altijd een lichte plek op zonder al te veel schaduwwerking. Tenzij je de schaduw graag wilt gebruiken in je foto’s. Maar dat is een keus.

Openingsfoto Nuxe DEF

Want kan helpen, is een wit A4-tje aan de andere kant houden dan weer het licht vandaan komt. Als je zo een foto maakt, weerkaatst het licht en heb je een beter belichte foto. Deze tip haalde ik ooit uit ‘Shoot’, het boek van Anki Wijnen van Zilverblauw.

Overigens blijf ook ik belichting een lastig onderwerp vinden. Nog lang niet alle foto’s worden zoals ik ze eigenlijk had willen hebben.

Lekker aan de slag met je eigen productfoto

Een andere optie het gebruik van een softbox. Die vermindert de hardheid van flitslicht. Een kleine softbox is al te koop voor 20 of 30 euro.

Foto’s: By Françoise Blog.  

Lees ook: