hoe maak je een-goede-foto-voor-instagram
Bloggen,  Lifestyle

Hoe maak je een goede foto voor Instagram?

Instagram is booming. Een paar jaar geleden was het nog klein en onbekend, maar inmiddels heeft iedere blogger wel een account! Maar hoe maak je nu goede foto’s?

Heb jij een Instagram-account? En zo ja, wat vind je er zo leuk aan? Voor mij staat het internationale karakter op nummer 1. Ik kan mensen uit welk land dan ook volgen, zien wat ze doen en waar ze van houden. Geweldig toch?

Wat is je verhaal op Instagram?

Maar wat maakt een foto nu goed voor Instagram? Waarom liket iemand een foto, of wordt je gevolgd door andere Instagrammers? Mijn ervaring, na een jaar Instagrammen voor By Françoise Blog, is dat mensen vooral terug komen als je een duidelijk verhaal hebt. Net als met je blog moet je op Instagram een verhaal hebben. Dat kan eten zijn, je huisdieren, sport (zoals Gigigisele) of mode (denk aan Queen of Jetlags Noor de Groot, of Ascia, een half Amerikaanse-Koeweiti die ik nu een tijdje volg).

Hoe sluiten je foto’s op elkaar aan?

Als je eenmaal jouw verhaal hebt, probeer foto’s dan op elkaar af te stemmen. Dit kan op een aantal manieren. Bijvoorbeeld door altijd dezelfde kleuren te gebruiken. Of door een heel specifiek filter te gebruiken. Een derde manier die goed werkt is door de kleuren van je foto’s op elkaar aan te laten sluiten. Zie het voorbeeld bovenaan de pagina of hieronder.

foto voor Instagram

Welke kleuren gebruik je?

Behalve bij de foto in het midden (met de schalen en pen) bevatten alle afbeeldingen grijs. Dat zou je als verbindende factor kunnen zien. Ik ben wel iemand die met de seizoenen mee gaat, in tegenstelling tot sommige echte diehards. Dat is zo enorm lastig! Tenzij je natuurlijk telkens hetzelfde fotografeert, zoals Anja Willemsen of Theo-Bert Pot. Die fotograferen altijd hun huis.

voorbeeld feed

Flatlays, bloemen en vakantiefoto’s

Hieronder zie je nog een paar voorbeelden van mijn account. Wat wederom opvalt is het kleurverloop. En daarnaast zit er nog een aantal andere geheime ‘winnaars’ in verstopt. Instagrammers houden namelijk van veel wit, flatlays, Hollandse taferelen, vakantiefoto’s en bloemen. Probeer hier mee te spelen!

Duidelijk beeld op Instagram

Nog zoiets: duidelijk beeld. Als het goed is gebruik je bij je foto’s verschillende hashtags zodat geïnteresseerden je kunnen vinden. Het helpt dan als je er uit springt in die grote brij die Instagram heet. Dat kan door duidelijke foto’s die zelfs klein nog goed weergeven waar ze over gaan. Zie hieronder wat voorbeelden van mijn laatste vakantie naar Portugal dit voorjaar.

Instagram feed

Nog een paar laatste tips: wees creatief met je invalshoek, zorg dat je foto’s scherp zijn! Mocht je nog meer (persoonlijke) tips willen, laat hieronder dan een berichtje achter!

Foto’s: By Françoise Blog.