By Françoise Blog
Bloggen,  Lifestyle

Is ‘echt’ het nieuwe modewoord?

‘Echt’. Dat lijkt de laatste weken wel het woord dat bij iedereen op de lippen ligt. Waren we net bijgekomen van het feit dat alles tegenwoordig vegan moet zijn, krijgen we dit. Of is het eigenlijk wel goed dat alles weer wat echter wordt?

Influencers, zoals Negin Mirsalehi, beleefden de afgelopen jaren gouden tijden. En ook in 2019 zijn er nog miljarden mensen die de bekende accounts op social media volgen. Toch begint deze internationale trend her en der wel wat barstjes te vertonen.

Want hoe echt ben je, als je elke week een ander merk aanprijst? En wat als je een betaalde klus aanneemt die toch wel een beetje omstreden is? Zo vonden de volgers van Negin het toch niet zo fijn dat ze gratis verbleef in het chique Plaza Athenée, een van de hotels van de sultan van Brunei. En laat deze sultan nou niet zo gediend zijn van homo’s. Een reden voor vele andere sterren om zijn hotels te boycotten.

De Gucci-belt in een perfecte wereld

En een ander nadeel: doordat de hele wereld via social media inmiddels toegang heeft tot de grachten van Amsterdam, de tulpenvelden in Noord-Holland, de mooiste stranden in Azië, de Gucci-belt en dad sneakers van Balenciaga, is de wereld redelijk eentonig geworden.

Of je nu in Italië woont of in India, in Marokko of Canada, de komende zomer zijn de haarspeldjes helemaal hot, dragen we met z’n allen blouses met pofmouwen, leggings, strappy sandals, scrunchies en rechte Levi’s 501’s. En uiteraard ook nog in de meest fantastische settings. Want een foto in de achtertuin is booooring!

Druk om te scoren

Geen wonder dat steeds meer mensen zich tegen deze perfecte volmaaktheid verzetten. Zo schreef de Indiase fashionblogster Shreya Kalra van FTLOFAOT afgelopen week onder een van haar foto’s:

‘I’m creatively very bored of Instagram at this point of time. Not click bait, just something that’s been disincentivising me from creating fresh and fun content. I have, from the beginning of time {and Instagram} stood for and promoted creating content {pictorial and otherwise} for the joy of creating and not cause every inch of your content should garner 5,00,000 likes…..’

‘……How do we make this platform more exciting for ourselves and others? How do we get over this lull and make this a place to have a dialogue and not create cookie cutter profiles?’ 

Authenticiteit brengt je het verst

En zij is niet de eerste die ik dit weleens heb horen zeggen, ook andere influencers spreken zich zo nu en dan uit over het feit dat het zo belangrijk is om je eigen stijl te volgen en te ontwikkelen. Persoonlijk denk ik, en daar schreef ik ook al eerder over, dat authenticiteit je het verst brengt.Jardin du Luxembourg Parijs

Shreya is daar – met haar mix tussen oost en west – zelf een goed voorbeeld van. Maar ook mensen zoals Aida Đapo Muharemović (die naar eigen zeggen nooit filters gebruikt), Mariët van Miss Jettle,  Theo-Bert Pot, Hegia de Boer en Billie Rose springen er uit met hun eigen tone-of-voice en tone-of-visual.

Geen likes meer onder een foto

Inmiddels gaat het gerucht dat Instagram in Canada testen uitvoert met het weglaten van het aantal likes onder een foto. Het idee is dat mensen dan eerder geneigd zijn om naar de foto te kijken in plaats van naar de populariteit.

Ben ik daar een voorstander van? Eigenlijk niet. De combinatie volgers/likes per foto geeft mij namelijk nog steeds wel een goed beeld van een account. En van het aantal mogelijke fake volgers. Of hoe actief iemand zelf is op Instagram. Valt die ene factor weg, dan kan ik dat lastiger inschatten en zal de nadruk nog meer komen te liggen op het aantal volgers.

Zelf veranderen

Ik ben zeker wel een voorstander van meer authenticiteit op social media. Ik volg daarom zelden accounts waarop alleen maar selfies worden gepost, tenzij het hele bijzondere en onderscheidende personen zijn. Verder probeer ik nieuwe, wat kleinere accounts te volgen die net zo goed mooie content bieden en echt overkomen. Parijs 2017 echt

En de content die ik zelf plaats? Ik probeer zo echt mogelijk te zijn en deze zo min mogelijk te bewerken, al gaat er wel een filter overheen om de kleuren iets meer naar elkaar toe te trekken. Maar wie weet, plaats ik binnenkort wel een ‘ behind the scenes’-foto. Of een ‘ deleted scenes’-foto.

En verder? De tijd zal het leren.  Laat je mij weten hoe jij tegen dit onderwerp aankijkt?

Foto’s: By Françoise Blog.