Istanbul on a budget

Istanbul on a budget

Als je nog nooit in Istanbul bent geweest, moet je er zeker eens een keer naartoe. De stad – deels Aziatisch en deels Europees – is een bruisende metropool met heel veel leuke hotspots. En Istanbul on a budget is zeker mogelijk.

Istanbul is een smeltkroes van culturen, op de grens tussen Oost en West. Naast mooie paleizen en moskeeën vind je er gezellige markten en bijzondere straten. En het is ook een hele betaalbare stad.

Istanbul: een bijzondere hoofdstad

Istanbul was ooit de hoofdstad van het Byzantijnse rijk, en daarna van het Ottomaanse rijk. Anno 2019 wonen er in deze wereldstad meer dan 15 miljoen mensen. Het is een van mijn favoriete bestemmingen voor een stedentrip en ik ben er inmiddels een paar keer geweest.Istanboel paleis

Waarom? Ik hou van de geschiedenis die je overal op straat tegen komt, het lekkere eten, de mooie huizen langs het water, de aardige mensen…. Het is een relaxte stad waar je heel veel kunt zien en doen. En dat hoeft helemaal niet veel geld te kosten.

Verdwaal in de bazaar

Een inkoppertje: verdwaal in de Grote Bazaar. Dit is een van de grootste overdekte markten ter wereld met meer dan 58 straten en 1.200 winkels. Het overdekte winkelparadijs trekt tussen de 250.000 en 400.000 bezoekers per dag.

Vind je het hier te druk en te toeristisch? Bezoek dan een van de kleinere bazaars die de stad rijk is. Istanboel zomerpaleis

Pak de ferry

Een van de efficiëntste manieren om je in Istanbul te verplaatsen, is met het openbaar vervoer. De stad kent aan de Aziatische kant een aantal metrolijnen en over het water loopt een heel netwerk aan ferry-verbindingen. Het leuke is dat je de stad hierdoor vanuit een heel ander perspectief ziet en dat je geen dure rondvaart hoeft te boeken.

Bezoek de Prinseneilanden

In de lente of zomer is het leuk om een van de 9 eilanden voor de kust van Istanbul te bezoeken. De Prinseneilanden waren ooit verbanningsoorden voor Byzantijnse prinsen. Vandaag de dag is het een onderkomen van de rijke inwoners van Istanboel die gedurende de zomermaanden in hun 19e-eeuwse huizen verblijven.Prinseneilanden

Auto’s zijn er sinds 1928 verboden, alleen de politie en het stadsbestuur beschikken over gemotoriseerd vervoer. Het vervoer gaat per paard, koets of fiets. Het is erg leuk om hier rond te wandelen en van eiland naar eiland te hoppen.

Istanbul: picknick voor de Aya Sofia

In het gebied rondom de Aya Sofia en de Blauwe Moskee is het een komen en gaan van mensen. Je hebt er terrasjes, maar ook een park en openbare picknick-tafels voor de ingang van de Blauwe Moskee. Aya Sofia Istanboel
Het is erg leuk om hier eens een uurtje te gaan zitten en het dagelijkse leven aan je voorbij te zien trekken. Pas wel op je spullen, maar neem vooral lekker wat te eten en te drinken mee voor een kleine picknick.

Flaneer over de  İstiklal Caddesi

De İstiklal Caddesi is de bekendste winkelstraat van Istanbul en bevindt zich aan de Aziatische kant van de stad. Als je op het Taksim-plein start en de winkelstraat helemaal uitloopt, kun je aan het eind via wat kleinere straatjes helemaal tot aan het water lopen. Onderweg kom je ook nog de o zo mooie Galatatoren tegen, evenals heel veel leuke kleine restaurantjes en winkeltjes.

Heb jij nog leuke (budget)tips voor Istanbul? Laat ze vooral weten in de comments.

Lees ook: Singapore on a budget.

Foto’s: By Françoise Blog.