kleurencirkel om kleuren voor je huis uit te zoeken

Wist je dat er zoiets bestaat als een kleurencirkel? Hiermee kun je op verschillende manieren kleuren uitkiezen die mooi met elkaar combineren. Ik leg je uit hoe dit werkt.

Hoe werkt de kleurencirkel? Met de primaire 3 kleuren (rood, geel en blauw) zijn een aantal secundaire kleuren te maken: groen, paars en oranje. Deze zijn weer verder op te delen in een aantal tertiaire kleuren. In totaal zijn het 12 tertiaire kleuren, die samen de kleurencirkel vormen. Je ziet ze hieronder, samen vormen ze de basis voor álle kleuren die wij kennen. Handig om te weten is dat je de kleurencirkel in tweeën kunt delen. Aan de ene kant bevinden zich de warme kleuren en aan de andere kant de koude kleuren.

Kleurenwiel uitleg met kleuren

Rekening houden met de lichtinval

Als je een kamer wil schilderen is het belangrijk om eerst de lichtinval te bepalen. Is het een kamer op het zuiden? Dan kun je best een wat koelere kleur gebruiken. Maar als de kamer al somber oogt omdat hij op het noorden ligt, dan kan het beter zijn een tint met een warme ondertoon uit te zoeken.

Handig om te weten is dat in elk geval de kleuren van Histor zijn onderverdeeld in series van telkens 9 kleurstalen. En 2 series van 9 stalen vormen samen weer 1 tertiaire groep.

De stalen gaan van blauw (kleurstaal 1) naar groen (vanaf kleurstaal 37) naar rood (vanaf kleurstaal 92) naar paars (vanaf 127). En daar zitten weer heel wat subkleuren onder, zoals grijzen en bruintinten.

Weet je inmiddels wat voor kleur je wilt gebruiken? Dan is de volgende vraag meestal met welke andere kleur of kleuren je deze gaat combineren. Dat kan op verschillende manieren, ik leg het hieronder uit.

Optie 1 in de kleurencirkel: Ton-sur-ton

Je houdt het ton-sur-ton door tinten binnen één tertiaire groep te kiezen. Monochroom is rustig, denk bijvoorbeeld aan de Scandinavische interieurs.

Optie 2: Analoog

Met twee of meer kleuren die naast elkaar liggen in de cirkel krijg je een analoog schema. Zoals ‘greens’ met ‘yellow greens’. De verschillende kleuren zijn in harmonie.

Optie 3: Complementair

Hierbij staan kleuren tegenover elkaar in de cirkel. Deze kleurencombinatie geeft energie. Zoals ‘yellows’  in combinatie met ‘ voilets’. In Japan zie je vaak dat rood en (water)blauw met elkaar worden gecombineerd, wat een interessante combinatie oplevert.

Optie 4 in de kleurencirkel: Triadisch

Triadische kleuren komen uit de hoeken van een gelijkzijdige driehoek. Een bekende combinatie is roze met geel en blauw.

kleurencirkel inzetten in je huis

Zelf heb ik thuis een combinatie van zachtroze met petrol- / indigoblauw en wat okergeel, wat heel goed bevalt.

Foto’s: Pexels.com. 

Lees ook: