Kunst en architectuur in Kopenhagen: de Deense hoofdstad is wereldwijd bekend vanwege de bijzondere gebouwen en de mooie musea. Bezoek je Kopenhagen, dan moet je dus zeker wat tijd vrijhouden om de leuke musea te bezoeken en de architectonische hoogstandjes te bewonderen.

Deens design is beroemd, en dat is niet voor niks. De ontwerpen zijn vaak strak en functioneel, maar altijd onderscheidend. Van de kleurrijke ontwerpen van Hay en Marimekko tot meer minimalistische ontwerpen als de Wishbone chair van Hans K. Wegner; het Deense designlandschap biedt voor elk wat wils.

De Koninklijke Bibliotheek

Det Kongelige Bibliotek is de nationale bibliotheek van Denemarken. Het is de grootste bibliotheek van Noord-Europa en bestaat al sinds 1648. Eigenlijk is het een combinatie tussen deze bibliotheek en die van de universiteit: in 1927 fuseerden deze 2 namelijk.

Zwarte Diamant Kopenhagen

Het hoofdgebouw bestaat uit een oud gedeelte dat werd gebouwd in 1906, en een nieuw gedeelte uit 1999. Beide gebouwen zijn zeker leuk om eens te bezoeken.

De ‘Zwarte Diamant’, zoals het nieuwe gebouw ook wel wordt genoemd, is een ontwerp van het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen. De Zwarte Diamant heeft een museum, een erg leuke museumwinkel en een restaurant met uitzicht over het water.

→ Vanuit het gebouw heb je ook uitzicht op de Cirkelbroen, een ontwerp van de Deens-IJslandse ontwerper Olaf Eliasson. De brug werd geopend in 2015 en moedigt fietsers en wandelaars aan hun snelheid te verminderen en van het uitzicht te genieten.

Copenhagen Contemporary

Copenhagen Contemporary is het internationale kunstcentrum van Kopenhagen. CC is gevestigd in de voormalige zwart-wit lashal met in totaal 7.000 m² aan industriële hallen. Het centrum biedt ruimte aan totaalinstallaties, performancekunst en monumentale videowerken.

→ Je vindt het kunstcentrum in Refshalevej, een oud industrieel gebied waar inmiddels ook een nieuwe wijk is verrezen. Een bezoek is inbegrepen bij de Copenhagen Card. Ben je in de buurt? Neem dan zeker ook een kijkje bij de openluchtfoodhal Reffen.

Kunst en architectuur in Kopenhagen: designmuseum Denemarken

Een van mijn favoriete musea in Kopenhagen is het Designmuseum Denemarken. Het museum geeft je als bezoeker een goed overzicht van 20e-eeuwse Deense vormgeving en toegepaste kunst.

In het museum vind je werk van onder andere Poul Henningsen, Kaare Klint, Børge Mogensen en Arne Jacobsen.

Zelf vind ik het een zeer divers museum met verrassende werken en mooi ingerichte ruimtes. Ook voor kinderen is het een leuk uitje. Het museum heeft ook tijdelijke tentoonstellingen, die ook erg inspirerend zijn.

En ben je uitgekeken? Dan kun je heerlijk genieten in de mooie binnentuin, of een aankoop doen in de leuke museumwinkel.

Designmuseum Danmark werd in 1890 opgericht door de Confederatie van Deense Industrieën in Kopenhagen en het Ny Carlsberg Museumslegat. Het werd in 1895 voor het publiek geopend en verhuisde in 1926 naar de huidige locatie, een voormalig ziekenhuis.

kunst en architectuur in Kopenhagen

Het oorspronkelijke doel van het museum was om Deense kunstnijverheid te promoten en consumenten kritisch en kwaliteitsbewust te maken.

Designmuseum Denemarken is op maandag gesloten. Een bezoek is inbegrepen bij de Copenhagen Card.

Superkilen park

Iets buiten het centrum van Kopenhagen vind je Superkilen; een openbaar park in de wijk Nørrebro. Het park is ontworpen om migranten en de lokale bevolking samen te brengen en tolerantie en eenheid te bevorderen. Het werd in 2012 geopend.

Superkilen Park Kopenhagen

De Deense kunstgroep Superflex ontwierp het park met de medewerking van Bjarke Ingels Group en Topotek1, een landschapsarchitectenbureau. De naam van het park verwijst naar de vorm: ‘kile’ is Deens voor ‘wig’.

Wat ik hier zelf erg leuk aan vind, is de combinatie tussen Westers en Oosters design. Aan de straatzijde van het park vind je bijvoorbeeld een fontein met Marokkaanse tegels en palmbomen, terwijl het park verderop veel meer Westers oogt.

De botanische tuin en het palmenhuis

Ben je op zoek naar een stukje groen in de stad? Dan zijn de botanische tuin (Botanisk have) en het palmenhuis (Palmehuset), recht tegenover Slot Rosenborg een must visit.

De tuin is een fijne plek om doorheen te wandelen, of met een boek te zitten. De tuin en bijbehorende kas maken deel uit van het Natuurhistorisch museum, dat zich in een hoek van het park bevindt.

botanische tuin KopenhagenBezoek je de tuin, sla dan vooral het mooie palmenhuis niet over. De kas werd in 1874 gebouwd en ontworpen door architect Peter Christian Bønecke.

Het palmenhuis is gemaakt van gietijzer en glas en de inspiratie kwam van Crystal Palace in Londen. Deze kas werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1852.

In de kas kun je via een Victoriaanse gietijzeren trap naar boven klimmen en het regenwoud van bovenaf bewonderen. Je vindt er verder een kleurrijke vlindertuin, ook wel bekend als the Butterfly House.

→ Toegang tot het palmenhuis is inbegrepen bij de Copenhagen Card. De botanische tuin is gratis te bezoeken.

Glyptoteket

Een ander mooi voorbeeld van kunst en architectuur in Kopenhagen is Ny Carlsberg Glyptotek. Het museum werd opgericht door de brouwer Carl Jacobsen, een van de grote industriële magnaten van de 19e eeuw.

De verzamelaar gaf in 1888 zijn kunstcollectie aan het Deense volk en begon met de bouw van Glyptoteket om deze te huisvesten.

Het museum is sinds 1897 open voor het publiek en bevat meer dan 10.000 werken. De collectie bestaat vooral uit kunst en archeologische vondsten uit het oude Egypte, Griekenland en Rome. Ook bevat de grote collectie Deense en Franse (schilder)kunst uit de 19e eeuw.

Bijzonder aan het museum is ook de binnentuin, die gevuld is met tropische planten. Zeker in het Denemarken van de 19e eeuw zal dit een bijzondere bezienswaardigheid zijn geweest. En ook nu is de kas goed voor heel wat fotogenieke plaatjes. Ook Ny Carlsberg Glyptotek is te bezoeken met de Copenhagen Card.

Lees ook

→ de leukste bezienswaardigheden in Kopenhagen
Hier wil je eten in Kopenhagen

Foto’s: By Francoise Blog. 

Lees ook: