Grote Markt Nijmegen winkelen en eten

Voor een leuk weekendje weg in eigen land ben je in Hanzestad Nijmegen aan het juiste adres. Geniet van de ondergaande zon aan de Waal terwijl je een heerlijke cocktail drinkt of flaneer en winkel in een van de vele leuke winkelstraten.

De Gelderse stad Nijmegen, bekend van de vierdaagse, heeft een geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat. Als Ulpia Noviomagus Batavorum kreeg het rond het jaar 100 marktrechten. In 1230 werd Nijmegen vrije rijksstad en in 1402 Hanzestad.

Hoewel er tijdens de Tweede Wereldoorlog hard werd gevochten, is een deel van het oude centrum gelukkig bewaard gebleven. Doordat Nijmegen ook een universiteitsstad is, zit het centrum vol met gezellige restaurantjes en kroegen.

Winkelen of flaneren

Vanaf het station loop je zo het centrum in. Het stadshart van Nijmegen zit vol met leuke winkels, en als je die even zat bent loop je zo naar de rivierkade voor een hapje of een drankje.Van Nature duurzaam warenhuis nijmegenWat ik zelf erg leuk vind, is dat Nijmegen naast alle bekende ketens ook heel veel kleinere winkels heeft. Zo kun je duurzaam winkelen bij Van Nature, een duurzaam warenhuis. Hier kun je niet alleen terecht voor kinder-, mannen- en dameskleding, maar ook spullen om duurzaam te tuinieren, te koken of duurzame verzorgingsproducten. Ik ben fan!

Bob & Bill

In de Lange Hezelstraat (op nummer 103) is de flagshipstore van Bob & Bill gevestigd. Een superleuke boetiek met kleding, accessoires en mooie sieraden. De winkel is groter dan je denkt, dus loop vooral door naar achter. Bob & Bill Nijmegen winkelZe schijnen zelfs een mancave te hebben voor man- of vriendlief, al hebben wij die gemist toen we er waren… Maar voor de eventuele ‘wachters’ is er ook een lekker zitplekje buiten, voor de winkel. Ik kocht hier zelf een hele mooie ketting met lapiz lazuli in de hanger. Daar was ik al best een tijdje naar op zoek, dus dat was een mooie vondst!

Aangenaam Aleppo

Aangenaam verrast waren we door de grandioze baklava van Aangenaam Aleppo, gevestigd op Lange Hezelstraat 85. De baklava was goed vers, knapperig en niet te zoet.

Omdat we zelf ooit in Syrië en Aleppo zijn geweest, was het toch een bijzonder moment om foto’s uit te wisselen met de Syrische vrijwilliger die er op dat moment aan het werk was.Aangenaam Aleppo NijmegenDe winkel, waar je niet alleen koffie kunt drinken en kopen, heeft ook een leuk assortiment met andere producten, zoals de beroemde olijfzeep uit Aleppo. En geloof mij: als je die eenmaal hebt geprobeerd, wil je niets anders meer.

Make my day

Een aanrader in de Stikke Hezelstraat is Make my Day. De conceptstore kent een winkel voor mannen en een voor vrouwen. En sinds kort is er ook een derde winkel: Make my Day atelier. Een creatieve werkplaats waar onder andere tassen en sjaals worden verkocht.Make my Day NijmegenBij de oudste winkel, Make my Day Women, kom je voor leuke boeken, mooie accessoires om cadeau te geven of dat ene toffe jurkje. Het is een feestje om rond te kijken, wedden dat je niet met lege handen naar huis gaat?

Grote markt en Stevenskerk

Rondom de Grote Markt stikt het van de leuke cafe’s en restaurants. Hier pik je een terrasje mee, terwijl je kijkt naar alle voorbijgangers. Of je loopt iets verder door en waant je in de Middeleeuwen rondom de mooie Stevenskerk. Deze laatgotische kerk gaat terug tot de zevende eeuw na Christus.  Rondom de Stevenskerk Nijmegen

Bistro Flores

Heerlijk eten doe je bij Bistro Flores, aan de Kelfkensbos 43. Leuk om te weten dat opa en oma in de jaren vijftig ooit aan de overkant zijn begonnen, met een koffiehuis dat was geopend van 6 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds.

Het koffiehuis met stamppot en verse soep serveert inmiddels gerechten als Hollandse schelvis met krokante groene kool en gebrande schorsenen met witlof. Wij kozen voor een driegangenmenu en gingen ruim 2 uur laten dik tevreden naar huis.

Witlof

Een andere aanrader is Witlof, aan de Lage Markt 79. Bij Restaurant Witlof serveren ze, naar eigen zeggen, klassiek Franse gerechten met een knipoog naar het Oosten. Ik heb er zelf helaas nog niet kunnen eten, maar de recensies zijn erg goed.

Lees ook mijn tips over het mooie Berg en Dal, naast Nijmegen.

Foto’s: By Françoise Blog. 

Lees ook: