Warmte zomer Nederland
Lifestyle,  Mode

Marie Kondo voor op vakantie

Marie Kondo is hot. Wist je dat je haar methode ook heel goed kunt toepassen op vakantie? Bijvoorbeeld door eens goed te kijken naar de spullen die je allemaal in je koffer of backpack stopt. Wedden dat er best wat thuis kan blijven?

Ik heb jarenlang met een rugzak rondgereisd. En rugzak die ik van mijn ouders cadeau kreeg toen ik afstudeerde. Hij heeft inmiddels heel wat landen met mij bezocht: Polen, Turkije, Jordanië, Egypte (ik zie ze nog kijken in de Sinaï-woestijn) en half Azië.

Onverwoestbaar en altijd handig. Ik kon hem makkelijk zelf tillen en 3, 4 of 5 trappen waren nooit een probleem. Door de beperkte ruimte moest ik ook altijd goed nadenken over wat ik mee zou nemen. En bij vertrek moest er ook nog eens ruimte zijn voor souvenirs.

Meestal vertrok ik met een kilo of 8 en kwam ik terug met een kilo of 11, 12. Meer kon mijn rug meestal ook niet aan. Een mooie, natuurlijke beperking.

De luxe van een koffer

Totdat ik afgelopen jaar een kleurige koffer op wieltjes kocht. Een waar ik heel veel meer in kwijt kon dan in mijn rugzak. Eindelijk kon ik meenemen wat ik wilde.

Tips om je hoofd koel te houden

Er volgden 2 reizen. Reizen waarbij ik lekker eens wat meer kon inpakken en minder hoefde na te denken over wat ik mee zou nemen. Maar ook 2 reizen waarbij trappen ineens obstakels werden. En er – de horror – kleding ongedragen mee terug kwam.

Marie Kondo op vakantie

Een goede reden om terug te grijpen naar de good old days. Mét Marie. Mijn tips voor jullie:

  1. Does it spark joy?’ oftewel: word je blij van een item? Als het antwoord ja is mag het blijven, anders moet het de koffer uit.
  2. Alle spullen hebben een vaste plek. Al je kleding moet dus op één vaste plek zijn en niet verspreid over verschillende plekken in je tas of koffer.
  3. Sommige items hebben een bepaalde functie op een bepaald moment. Blijf hier niet in hangen. Bedank het item voor zijn functie op dat moment en ga door.
  4. Denk niet dat ‘meer opbergruimte’ het antwoord is. Koffers vullen zich langzaam maar zeker met spullen die je niet gebruikt.
  5. Items die direct weg mogen, of terug in de kast, zijn:
    Kledingstukken die niet goed passen of niet lekker zitten.
    Kledingstukken die je afgelopen keer ook niet hebt gedragen.

Ik durf te wedden dat je de volgende vakantie met een stúk minder bagage toe kunt! Je rug en het milieu zullen je dankbaar zijn.

Foto’s: By Françoise Blog.