Uit de mode Centraal Museum
Lifestyle,  Mode

Mooie mode in het Centraal Museum

Van mode gaat mijn hart sneller kloppen, zeker bij haute couture! Helaas kan ik daar alleen maar van dromen, dus bezoek ik graag modetentoonstellingen. Deze keer in het Centraal Museum in Utrecht.

Eind juli was ik in Utrecht, voor een geweldig leuke tentoonstelling in het Centraal Museum: ‘Uit de mode’. Ik was hier ooit eerder, voor een overzichtstentoonstelling van modekoningen Viktor & Rolf. Bij ‘The house of Viktor & Rolf’ werden in retrospectief de spectaculaire hoogtepunten getoond. Van elke collectie waren verschillende stukken te zien, inclusief uitleg over de collectie én beelden van de catwalk.

100-jarig jubileum

Je begrijpt het: mijn verwachtingen voor deze nieuwe tentoonstelling waren hooggespannen. De aanleiding voor deze tentoonstelling vormde een mooi jubileum. Het is dit jaar namelijk precies 100 jaar geleden dat in het Centraal Museum de eerste betaalde modeconservator werd aangenomen.

Centraal Museum oude mode

Jonkvrouw Carla de Jonge begon haar carrière als archivaris van de museumcollectie, maar in korte tijd realiseerde ze een vaste kostuumopstelling en al gauw breidde ze de verzameling fors uit. Dankzij haar kunnen we nu van mooie modeschatten genieten die anders misschien wel verdwenen waren.

Tentoonstelling in 4 thema’s

‘Uit de mode’ is opgebouwd uit 4 thema’s: ‘De maker’, De drager’, ‘De restaurator’ en ‘De Visionair’. Deze thema’s worden in 4 grote tentoonstellingszalen gepresenteerd. Wat ik hier leuk aan vind is dat de tentoonstelling hierdoor geen ‘geschiedenistour’ is geworden. Bij ‘Uit de mode’ staan hierdoor kledingstukken van verschillende eeuwen gebroederlijk naast elkaar, wat voor interessante contrasten zorgt.

Uit de mode overzicht

Ook de setting van de tentoonstelling is bijzonder te noemen. Zo lijkt het in de eerste zaal net alsof alle jurken en andere kledingstukken er maar tijdelijke voorbijgangers zijn, per ongeluk op een doos geplaatst. Klaar om te worden verscheept naar de andere kant van de wereld. Of om de opslag in te gaan.

Alles passend krijgen

Wat ik zelf altijd zo knap vind, is hoe al die mooie kleding passend op paspoppen wordt gepresenteerd. Dit aankleden heet ‘mannequinage’ en is een bijzonder en vaak tijdrovend karwei. In de werkplaats van de tentoonstelling worden bezoekers uitgedaagd dit zelf uit te proberen. Van verschillende iconische modeontwerpen zijn replica’s in katoen gemaakt om eindeloos mee te experimenteren. Ik heb er heel wat bezoekers mee zien stuntelen!

Jan Taminiau

Last but not least waren er ook nog nieuwe ontwerpen van jong talent te zien, zoals op bovenstaande foto is te zien. Dit waren echter niet heel veel stukken.

Ochtendvullend programma

Ik de tentoonstelling zeker een bezoek waard, ik heb er zeker een ochtend mee kunnen vullen. Het enige minpunt? De airco. Maar dat zal waarschijnlijk zijn gedaan om de soms fragiele kostuums te beschermen. Die zijn immers soms ook al een dagje ouder.

De tentoonstelling is nog tot 22 oktober te bezoeken!

Foto’s: By Françoise Blog.