WEED in Muzee
Nederland,  Reizen

Museumtip in Scheveningen: bezoek WEED in Muzee

WEED is de nieuwste tentoonstelling van Muzee. De tentoonstelling laat zien hoe de toekomst van vissersdorp Scheveningen er uit kan zien. En 1 ding is zeker: met zeewier kan een boel. 

WEED, oftewel zeewier, kan worden gezien als het groene goud. Het groeit uit zichzelf en is op allerlei manieren te verwerken. Bijvoorbeeld als bindmiddel in plaatmateriaal. Of als kleurstof voor textiel.

zeewier in Muzee

Muzee Scheveningen zag er in elk geval genoeg in om er een tentoonstelling aan te wijden. Want in een veranderende wereld waarbij een toekomst in de visserijsector niet zo heel zeker meer is, is het juist voor een dorp als Scheveningen belangrijk om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken.

Zeewier als voeding van de toekomst

Een van de manieren waarop zeewier kan worden gebruikt, is als voeding van de toekomst. Bij een bezoek aan WEED kun je alvast een voorproefje nemen van een aantal mogelijkheden die zeewier biedt.

Zeewierplankje bij WEED

Zoals in een verwarmende misosoep, of crostini met zeewierboter en een wakame-zeewiersalade. De zeewierproeverij kan voor of na afloop worden besteld in het Muzee-café.

WEED: zeewier als industrie

Zeewierboer Joost Wouters besloot een aantal jaar geleden het roer om te gooien en startte The Seaweed Company. Hij verbouwt nu op grote schaal zeewier op verschillende farms in Nederland, Ierland, Marokko en India. Momenteel wordt er ook een opgezet in Groenland.

Met de wieren worden onder andere voedingssupplementen voor dieren gemaakt. Ook onderzoekt hij de eigenschappen van zeewier. Dit doet hij op een offshore testsite die zich zo’n 12 km uit de kust van Scheveningen bevindt.

Zeelab en zeewierwandelingen

Andere activiteiten die het museum tijdens de tentoonstelling aanbiedt zijn een lab waar kinderen zelf aan de slag kunnen en een zeewierwandeling met Toine de Zeewierman. Tijdens de wandeling bezoek je samen met Toine het strand en ga je samen met hem op zoek naar zeewier.

WEED is nog tot en met 25 juni 2023 te zien in Muzee. Daarnaast biedt het museum een kijkje in het dagelijkse leven van de dorpsbewoners uit dit vissersdorp. Muzee is te bezoeken met de museumjaarkaart. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis. Voor de zeewierproeverij en -wandeling moet los worden betaald.

Foto’s: By Françoise Blog.  

Dit artikel bevat gekregen producten. Dit heeft echter niet mijn mening beïnvloed. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *