De Deense hoofdstad Kopenhagen staat bekend om de vele musea vól met moderne kunst en antieke oudheden. Of wat dacht je van de mooie paleizen of de koninklijke schatkamer? Dit zijn de leukste musea in Kopenhagen.

Een lijstje om te bewaren: de leukste musea in Kopenhagen. 

Glyptoteket

Ny Carlsberg Glyptotek werd opgericht door de brouwer Carl Jacobsen, een van de grote industriële magnaten van de 19e eeuw. De verzamelaar gaf in 1888 zijn kunstcollectie aan het Deense volk en begon met de bouw van Glyptoteket om deze te huisvesten.

kunst en architectuur in Kopenhagen Glypoteket

Het museum is sinds 1897 open voor het publiek en bevat meer dan 10.000 werken. De collectie bestaat vooral uit kunst en archeologische vondsten uit het oude Egypte, Griekenland en Rome. Ook bevat de grote collectie Deense en Franse (schilder)kunst uit de 19e eeuw.

Bijzonder aan het museum is ook de binnentuin, die gevuld is met tropische planten. Zeker in het Denemarken van de 19e eeuw zal dit een bijzondere bezienswaardigheid zijn geweest. En ook nu is de kas goed voor heel wat fotogenieke plaatjes. Ook Ny Carlsberg Glyptotek is te bezoeken met de Copenhagen Card.

Copenhagen Contemporary

Copenhagen Contemporary is het internationale kunstcentrum van Kopenhagen. CC is gevestigd in de voormalige zwart-wit lashal met in totaal 7.000 m² aan industriële hallen. Het centrum biedt ruimte aan totaalinstallaties, performancekunst en monumentale videowerken.

→ Je vindt het kunstcentrum in Refshalevej, een oud industrieel gebied waar inmiddels ook een nieuwe wijk is verrezen. Een bezoek is inbegrepen bij de Copenhagen Card. Ben je in de buurt? Neem dan zeker ook een kijkje bij de openluchtfoodhal Reffen.

Mooie musea in Kopenhagen: designmuseum Denemarken

Een van mijn favoriete musea in Kopenhagen is het Designmuseum Denemarken. Het museum geeft je als bezoeker een goed overzicht van 20e-eeuwse Deense vormgeving en toegepaste kunst.

In het museum vind je werk van onder andere Poul Henningsen, Kaare Klint, Børge Mogensen en Arne Jacobsen.

kunst en architectuur in Kopenhagen designmuseum
Zelf vind ik het een zeer divers museum met verrassende werken en mooi ingerichte ruimtes. Ook voor kinderen is het een leuk uitje. Het museum heeft ook tijdelijke tentoonstellingen, die ook erg inspirerend zijn.

En ben je uitgekeken? Dan kun je heerlijk genieten in de mooie binnentuin, of een aankoop doen in de leuke museumwinkel.

Designmuseum Danmark werd in 1890 opgericht door de Confederatie van Deense Industrieën in Kopenhagen en het Ny Carlsberg Museumslegat. Het werd in 1895 voor het publiek geopend en verhuisde in 1926 naar de huidige locatie, een voormalig ziekenhuis.

kunst en architectuur in Kopenhagen

Het oorspronkelijke doel van het museum was om Deense kunstnijverheid te promoten en consumenten kritisch en kwaliteitsbewust te maken.

Designmuseum Denemarken is op maandag gesloten. Een bezoek is inbegrepen bij de Copenhagen Card.

Paleis Amalienborg

In paleis Amalienborg woont de Deens koninklijke familie. De in totaal 4 paleizen werden rond 1750 gebouwd en zijn sinds 1794 in gebruik als koninklijke residentie.

De 4 bijna identieke paleizen staan in een vierkant rond het plein met in het midden het standbeeld van Frederik V. In Amalienborg, wat open is voor publiek, kun je onder andere de eetkamer bewonderen van Christian X en koningin Alexandrine, die hier tot aan hun dood woonden.

Een bezoek aan het paleis zeker de moeite waard. Vooraf boeken of reserveren is wel aan te raden.

→ Boek of reserveer via de website van Amalienborg Castle. Handig: een bezoek aan het paleis is inbegrepen bij de Copenhagen Card.

Slot Christiansborg

In Christiansborg zijn zowel het Deense parlement, het Deense Hooggerechtshof en het bureau van de eerste minister van Denemarken gevestigd. Daarnaast wordt enkele delen van het paleis gebruikt door het Deense Koningshuis. Net als Rosenborg bevindt Christiansborg zich in het centrum van de stad. Het paleis is gebouwd in 1906, nadat het gebouw eerder 2 keer afbrandde.

→ Boek je tickets via de website van slot Christiansborg. Ook dit bezoek is inbegrepen bij de Copenhagen Card.

Slot Rosenborg

Slot Rosenborg was vroeger een koninklijke residentie. Tegenwoordig is het paleis open voor publiek en kun je er voorwerpen uit de Deense geschiedenis bezichtigen. Regelmatig worden er bijzondere tentoonstellingen gehouden, ook heeft het paleis een prachtige tuin.

Dit wil je zien in Kopenhagen Rosenborg

Slot Rosenborg bezoek je voor de koninklijke troon met zilveren leeuwen, en de beroemde schatkamer met alle geweldige sieraden van het Deense Koningshuis.

Het Deense Koningshuis is het oudste ter wereld, en dat is duidelijk terug te zien in Slot Rosenborg. Meerdere kamers staan helemaal in het teken van 1 vorst, wat een bijzonder inkijkje geeft in de geschiedenis van het land én het koningshuis.

musea in Kopenhagen

Daarnaast wijkt de Scandinavische bouwstijl aanzienlijk af van de meer Zuid-Europese stijl. Ook dat maakt het bezoek zeker de moeite waard.

De botanische tuin en het palmenhuis

Ben je op zoek naar een stukje groen in de stad? Dan zijn de botanische tuin (Botanisk have) en het palmenhuis (Palmehuset), recht tegenover Slot Rosenborg een must visit.

De tuin is een fijne plek om doorheen te wandelen, of met een boek te zitten. De tuin en bijbehorende kas maken deel uit van het Natuurhistorisch museum, dat zich in een hoek van het park bevindt.


Bezoek je de tuin, sla dan vooral het mooie palmenhuis niet over. De kas werd in 1874 gebouwd en ontworpen door architect Peter Christian Bønecke.

Het palmenhuis is gemaakt van gietijzer en glas en de inspiratie kwam van Crystal Palace in Londen. Deze kas werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1852.

In de kas kun je via een Victoriaanse gietijzeren trap naar boven klimmen en het regenwoud van bovenaf bewonderen. Je vindt er verder een kleurrijke vlindertuin, ook wel bekend als the Butterfly House.

→ Toegang tot het palmenhuis is inbegrepen bij de Copenhagen Card. De botanische tuin is gratis te bezoeken.

Lees ook

De leukste winkels in Kopenhagen
Hier wil je eten in Kopenhagen

Foto’s: By Françoise Blog. 

Lees ook: