Lifestyle,  Mode

Ontspullen? Ook jij kunt het

Ken je dat? Dat je achterin de kast het zoveelste zwarte truitje tegen komt? Of een nieuw paar schoenen dat wel heel erg lijkt op wat je al had? Of gewoon veel te veel van alles? Dan moet je ook eens gaan ontspullen. Wedden dat je het kunt?

Met de komst van winkelketens als H&M, Primark, Zara en de Bershka is het steeds makkelijker geworden om ‘snelle mode’ te kopen. Het is goedkoop en collecties wisselen razendsnel. Samen bezitten we steeds meer kleding.

Capsule wardrobe en ontspullen

Het nadeel hiervan is dat we ook steeds meer en sneller kleding weggooien. Of steeds meer in onze kasten hebben liggen. Een vicieuze cirkel, maar het is echt wel mogelijk om dit te veranderen. Bijvoorbeeld door te ontspullen, of door een capsule wardrobe aan te leggen, hierover later meer.

Makkelijker is het om gewoon te minderen, te ‘ontspullen’. Maar hoe doe je dit? De eerste stap is het makkelijkst: verzamel ál je kleding. Verdeel het vervolgens in drie categorieën: kleding die weg mag, stukken die je wil houden en tot slot de twijfelgevallen. Deze laatste groep is het lastigst.

5 vragen die je jezelf moet stellen:

1. Wanneer heb ik dit voor het laatst gedragen?
2. Hoe voelde ik me toen ik het droeg?
3. Staat de kleur mij goed?
4. Zit het goed?
5. Zou ik het zo weer dragen?

Sommige items vallen na het beantwoorden van de bovenstaande 5 vragen in de ‘jammermaarhelaas’-categorie. Het zijn kledingstukken die gewoon niet passen of niet iets voor jou zijn. Of je weet niet goed hoe je ze moet combineren. Dan kun je die ontspullen.

Tips om dingen te leren combineren:

1. Kijk nog eens goed naar de andere items in je kast. Is er écht niks wat er bij past?
2. Kom je er nog steeds niet uit, neem kleding dan eens mee als je gaat winkelen. Vraag advies, wedden dat je met een goede outfit thuis komt?

Probeer kleding altijd op verschillende manieren te combineren. Vind je dat zelf moeilijk? Vraag dan eens een vriendin om advies! Wie weet wat zij wel niet voor leuke ideeën heeft!

Mooi ophangen

En? Weet je inmiddels wat mag blijven? Hang dat dan weer lekker terug in een opgeruimde kast. En ga je daarna weer winkelen? Kies dan alleen dingen uit die je kunt combineren met wat je al hebt. Succes gegarandeerd!

Foto’s: Pexels.