jungle KL

Wist je dat je via Airbnb niet alleen een slaapplaats kunt boeken, maar ook een ervaring of een avontuur? Met Airbnb Experiences kun je je reisbestemming op een hele andere manier ontdekken.

Wil je tijdens je vakantie eens wat anders doen dan een standaardrondleiding? Dan is Airbnb Experiences wat voor jou. Ben je een rustzoeker? Dan kun je bijvoorbeeld een mooie trekking door de natuur boeken, een kookcursus of een yogales. Wil je meer actie? Dan is een fietstour of een photowalk met een lokale fotograaf misschien wel een idee.

Ervaringen met lokale bewoners

Eerlijk is eerlijk: ik ben zelf geen fan van overnachtingen via Airbnb. Ik vind het vaak relatief duur en daarnaast verandert een overschot aan Airbnb-locaties – denk aan Amsterdam – een buurt of stad.

Native boom jungleVan de ervaringen ben ik echter wél fan. Tot nu toe heb ik via Airbnb 2 keer een ervaring geboekt: in juni een Instawalk in Milaan en in januari dit jaar een jungletocht in Maleisië.

Praten over Europa

Beide ervaringen waren een schot in de roos. Met de Italiaanse Flavia van Bemilanese had ik gesprekken over onder andere de EU, Noord- versus Zuid-Italië en leuke hotspots in Milaan.

Na de 3 uur durende wandeltocht had ik niet alleen het lekkerste ijs ter wereld gegeten, maar was ik ook een aantal supermooie foto’s rijker en had ik plekjes bezocht die ik zelf nooit had gevonden.

Meebetalen aan nieuwe huizen

Ook de tour in Maleisië was een groot succes. Op onze eerste dag in Kuala Lumpur werden we opgehaald door Daniel en Sean van Discover Native; een lokale organisatie die samenwerkt met lokale Orang Asli-gemeenschappen. Deze stammen wonen al eeuwenlang op het Maleisisch schiereiland.Via Discover Native maakten we een 4 uur durende trekking door het regenwoud, op ongeveer een uur rijden van de hoofdstad. De 2 lokale gidsen – Ayah Abi en Doni – vertelden ons tijdens de tocht heel veel over de flora en fauna om ons heen terwijl Sean dit voor ons vertaalde. Zelf hadden we deze tocht nooit kunnen maken. Na de wandeltocht werd er bij een van de dorpelingen voor ons gekookt.

Investering in de gemeenschap

Het was echt een topervaring. En weet je wat het mooie is? 20 % van de opbrengsten gaat rechtstreeks naar de lokale gidsen en nog eens 20 % gaat naar een fonds dat is bedoeld voor de ontwikkeling van de gemeenschap.
Volgens Native wordt het resterende bedrag gebruikt om operationele kosten te dekken en toekomstige activiteiten met meer dorpelingen te financieren.

Op naar nieuwe ervaringen

Ik ben ervan overtuigd dat ik deze ervaringen zonder het Airbnb-platform nooit had gevonden en ik ben inmiddels alweer op zoek naar nieuwe bestemmingen en ervaringen.Wat ik echter wel merk, is dat je ook hierbij wel het kaf van het koren moet scheiden. Ik lees dus altijd het verhaal achter een ervaring, voordat ik me ergens voor opgeef.

Foto’s: By Françoise Blog. 

Lees ook: