Het bruist in het Haagse Zeeheldenkwartier. Hippe kappers en gezellige koffietentjes delen de straten met fijne restaurants en dito winkels. Sinds een jaar hoort hier ook restaurant De Zoute Kater bij. Hier ga je naartoe om lokaal te ‘genieten met een grote G’. 

Het Haagse Zeeheldenkwartier is een van mijn favoriete buurten. En rondom het Prins Hendrikplein vind je de laatste tijd steeds meer hippe winkels, gezellige koffietentjes en fijne restaurants. Restaurant de Zoute Kater hoort hier sinds een jaar ook bij.

Binnenzijde restaurant De Zoute Kater

We danken het restaurant aan onderneemster Eva Wijma, die als chef-kok en eigenaresse verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van restaurant De Zoute Kater. Ze werkt al meer dan 10 jaar in de horeca, onder andere bij Cafe Franklin en restaurant Dekxels.

Restaurant De Zoute Kater: een warme en knusse plek

De wens voor een eigen wijnbar annex restaurant ontstond toen Eva werkte als chef bij Vincenzo’s Osteria. Toen deze zaak de deuren sloot, was dat voor de onderneemster hét moment om na te denken over een eigen zaak. Of, zoals in haar eigen woorden: ‘ Een kleine, knusse plek met een lage drempel, veel kaarslicht, een warm, neutraal interieur en goede muziek’.

Restaurant De Zoute Kater in het Zeeheldenkwartier

En dat is zeker gelukt. Een goede plek voor het restaurant werd gevonden aan de Zoutmanstraat 53C, vlakbij het Prins Hendrikplein. Om het pand te kunnen kopen, zette Eva een crowdfunding actie op. Binnen de kortste keren was het gewenste streefbedrag bereikt en kon met de verbouwing van het pand worden gestart.

Seizoensgebonden menukaart

De eigenaresse koos bij restaurant De Zoute Kater voor een steeds wisselende menukaart die mee verandert met de seizoenen. Daarnaast wordt er gewerkt met lokale leveranciers, bijvoorbeeld voor de mooiste wijnen en lekkerste kaasjes.

Bij restaurant De Zoute Kater bestel je meerdere kleine gerechtjes, of je kiest voor het 4-gangenmenu met de keuze van de chef. We kozen uiteraard voor die optie, en startten de avond met een gerechtje van oerbiet met onder andere schapenyoghurt, hibiscus en klaverzuring.

Verrassend fris van smaak waren ook de coquilles met mierikswortel, koolrabi, karnemelk, daslook en crème crue. Een klassieker als witte asperges met gerookte boter en hazelnoot mocht natuurlijk ook niet ontbreken.

Spitskool van de BBQ en rivierkeeftjes met brioche

En daar hield het niet mee op. Want hierna volgden nog een overheerlijke tartaar van rivierkreeftjes met een perfect zoete brioche. En mijn verrassende favoriet van de avond: spitskool van de BBQ met cashewnoten, zwarte knoflook en beurre blanc.

Van de kalfszwezerik was ik iets minder fan, maar ik ben niet zo’n liefhebber van orgaanvlees.

Restaurant de Zoute Kater: zoet eind aan een mooie avond

We sloten de avond bij restaurant De Zoute Kater af met 2 heerlijke nagerechten: een bijzonder kunstig gemaakte filodeegconstructie met rijst, zwarte sesam en dulce de lèche. En een klassieker: rabarber met aardbei, yoghurt en vanille custard. Die zou ik elke avond wel willen eten.

Al met al was het een hele geslaagde avond bij restaurant De Zoute Kater. ‘Genieten met een grote G’ met heerlijk verfijnde gerechten voor een nog fijnere prijs. Ik kan alleen maar aanraden hier zelf eens heen te gaan.

Vooraf reserveren is aan te raden, maar als je geluk hebt is er nog een plekje vrij aan de bar.

Foto’s: By Françoise Blog.  

Lees ook: