Leef als een Parisienne

‘Leef als een Parisienne’  is het eerste boek van Renée Koudstaal. De in Nederland geboren Parisienne deelt haar ervaringen in Parijs én laat zien hoe ook wij Nederlanders iets mee kunnen krijgen van die bijzondere Parijse stijl.

Het boek ‘Leef als een Parisienne’ stond al op mijn wish list voordat het eind oktober 2020 werd gelanceerd. Ik was dan ook heel blij toen ik het eindelijk kon bestellen en lezen. Zou het net zo goed zijn als ik van tevoren hoopte? En zou ik er goede tips uit kunnen halen om óók die Parijse slag te pakken te krijgen? Ik kan je alvast verklappen dat dat zeker is gelukt.

Een Nederlandse in Parijs

First things first: het verhaal van de schrijfster en hoe zij ooit in Parijs terecht kwam. Want dat alleen al is stof voor een boek. Renée (ik mag haar vast bij haar voornaam noemen, aangezien we elkaar inmiddels volgen op Instagram) trok direct na het behalen van haar middelbareschooldiploma naar de Franse hoofdstad.

Daar studeerde ze en vond ze vervolgens een stageplek bij een reclamebureau. Na een studie aan filmschool La Fémis startte ze samen met een partner een productiebedrijf op. Na een aantal jaar Parijs keerde ze terug naar Nederland, met de constatering dat ze in al die jaren meer Parisienne was geworden dan Nederlands.

Een cultuurshock in eigen land, Renée maakte het mee. Om haar Parijse leven een beetje vast te kunnen houden, besloot ze erover te gaan schrijven. En dat resulteerde uiteindelijk in dit boek: ‘Leef als een Parisienne’.

‘Leef als een Parisienne’

Want hoe doe je dat nou? Als Nederlandse leven als Parisienne? En bestaat ze echt? En hoe zou je ‘de Parisienne’ vervolgens het beste kunnen samenvatten of omschrijven?

Daar is volgens de schrijfster helaas niet zo 1-2-3 een antwoord op te geven. Want het ís niet alleen de manier van kleden, of de manier waarop je je gedraagt. Het is altijd een mix, al kun je met de tips van Renée best een goede start maken.

Renée Koudstaal boek portret auter

In haar boek helpt ze je in een aantal stappen en hoofdstukken op weg om ‘de Parisienne’ wat beter te leren kennen. Zo wordt er in hoofdstuk 4 ingegaan op de kunst van het minderen, en in hoofdstuk 7 op de vaste, tijdloze stijl van Franse vrouwen en is er ook aandacht voor de klassiekers en de manieren waarop je kleding goed kunt combineren.

L’ intemporel

‘Een Parisienne is als een waterafstotende regenjas. Trends krijgen gewoon geen grip op haar.’  Ik vind dit toch wel een van de mooiste quotes uit ‘Leef als een Parisienne’, omdat het zo goed weergeeft waar het bij de Parijse stijl om draait.

Parisiennes verkiezen kwaliteit boven kwantiteit en kiezen voor klassiekers die ze ook 10 jaar geleden hadden kunnen dragen. Al hoeft dat dan weer niet te betekenen dat het altijd om dure stukken gaat. Zolang de kwaliteit maar goed is, mag het ook een goede basic zijn van een minder dure winkel.

Zelf ben ik fan van winkels als Arket en COS, omdat ze stukken tegen een betaalbare prijs aanbieden. En voor ons Nederlanders zijn ze ook toegankelijker dan Franse winkels, al is via internet natuurlijk best veel te regelen. De schrijfster geeft hier in haar boek zeker een aantal goede tips voor.

Combineer kleur en kleding

Voor mij was vooral het hoofdstuk over het combineren van kleding en kleuren toch wel een eye opener. Ik had er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan dat Parisiennes (en Françaises) vooral kiezen voor de donkere of lichtere versies van primaire kleuren.

Vooral omdat stukken hierdoor tijdlozer worden. Ook interessant is de uitleg in het boek hoe je deze kleuren vervolgens kunt combineren.

Leef als een Parisienne eed to haves

Ik moet zeggen dat ik sindsdien kritischer ben en met een andere bril naar mijn garderobe kijk, en ook beter nadenk over wat ik nu eigenlijk écht nodig heb. En dat geeft een boel rust. Het zorgt er ook voor dat ik veel sneller winkels links laat liggen, wat vervolgens weer goed aansluit op de denkwijze van de gemiddelde Parisienne.

Want winkelen voor haar plezier? Dat doet de Parisienne niet. Ze heeft wel wat beters te doen. En stiekem ben ik het wel met de Parisienne eens. Want het aandeel ‘fast fashion’ is de afgelopen jaren alleen maar verder toegenomen, terwijl we gemiddeld steeds minder lang met onze kleding doen. Kleding is daarmee een wegwerpproduct geworden. 

La beauté

Een ander belangrijk onderdeel is de manier waarop Parisiennes hun huid verzorgen. Niet alleen hun gezicht, maar hun hele lichaam. Franse apotheken zijn beroemd vanwege alle mooie merken en dat is niet voor niks. Want door een goede basis(verzorging) héb je ook verder niet zo heel veel nodig.

Renée noemt het in haar boek ‘het cosmeticadieet’ en legt in 4 stappen uit hoe ook jij dit thuis kunt doen.

beauty in Parijs

Wat ik overigens interessant vond om te lezen, was dat ook Franse vrouwen weleens wat aan zichzelf laten doen. Maar dat het vooral zo moet worden gedaan dat je dit eigenlijk niet ziet. Zoals een goede manicure, of desnoods botox. Het hoeft echter allemaal niet te perfect te ogen. En dat is eigenlijk wel fijn.

Moi d’abord

Maar goed het dan alleen maar om het uiterlijk? Mais non. Ik denk dat dit het meest duidelijk blijkt uit het feit dat tijdens de laatste lockdown in Frankrijk boekwinkels als essentiële winkels werden gezien, en dus open mochten blijven.

Maar 50% van wat Parisiennes tot Parisiennes maakt, heeft met de buitenkant te maken. Het even belangrijke deel bevindt zich echter in de vrouwen zelf. In hoe ze denken, wat ze lezen en en hoe ze in het leven staan.

Quote boek

‘Oppervlakkigheid is mooi als het samengaat met diepgang’ (Jean d’Ormesson – auteur, journalist en filosoof) is dan ook een quote die dit mooi omschrijft. Cultuur is voor de Parisienne de noodzakelijke zuurstof.

En ‘ikke eerst’ (Moi d’abord) het bloed dat door haar aderen stroomt. Terwijl de gemiddelde Nederlandse vrouw vooral gelukkig is als haar kinderen dat zijn, vinden (volgens Renée) Franse vrouwen dat zij vooral eerst zelf gelukkig moeten zijn. En dat als zij gelukkig zijn, zijn hun kinderen dat automatisch ook.

Handige leidraad

Voor sommige mensen kan dat als schokkend worden ervaren, maar ik denk dat hier wel een kern van waarheid in zit. Eerder las ik hier al over in het boek ‘Franse kinderen gooien niet met eten’ (een aanrader!), maar het beeld wat ik hier al over had wordt nog eens versterkt door ‘Leef als een Parisienne’.

Overigens is het niet zo dat Franse vrouwen geen schuldgevoel hebben. Maar het heeft – volgens de auteur – voor Parisiennes niet zo’n sterk remmende werking als in Nederland.

Renée Koudstaal boek

Het boek geeft in dat opzicht op meerdere manieren stof tot nadenken. En het gaat ook niet snel vervelen. Ik heb ‘Leef als een Parisienne’  inmiddels meerdere keren gelezen en voor mij voelt het inmiddels als een soort leidraad waarmee ik op een aantal punten bewustere keuzes kan maken.

Een echte aanrader dus!

Meer weten? Neem dan een kijkje op de website van Renée. Hier vind je niet alleen haar leuke blogs, maar kun je ook het boek bestellen.

Foto’s: By Française Blog. 

Lees ook: