Azië,  Reizen

Ronddwalen in mooi Georgetown

Naast Langkawi en Kuala Lumpur kent Maleisië ook heel veel andere mooie plekken, zoals de theevelden van de Cameron Highlands en de mooie oude huizen in Georgetown. Op het eiland Penang, waarvan Georgetown de hoofdstad is, komen alle in Maleisië levende culturen samen.

Georgetown, de hoofdstad van het eiland Penang, is vernoemd naar de Britse Koning George III. Nadat Penang in 1786 door de sultan van Kedah werd overgedragen aan de Engelsen, stichtte Sir Francis Light de stad Georgetown. De Engelsen hebben in hun tijd een flinke stempel gedrukt op de bouw van Georgetown. De stad is daardoor niet een moderne metropool zoals de hoofdstad Kuala Lumpur.

‘Little India’ in Maleisië

De stad is daarnaast ook een goed voorbeeld van de multiculturele samenleving in Maleisië, Georgetown telt veel verschillende bevolkingsgroepen. In de stad wonen voornamelijk Chinezen, iets dat je duidelijk terugziet in het dagelijkse leven. Maar ook de Indiase gastarbeiders, ooit door de Britten naar Maleisië gehaald, hebben er hun ‘little India’.

In deze wijk kun je niet alleen heerlijk Indiaas eten, maar ook sari’s kopen (van goedkoop tot heel duur), Indiase sieraden uitproberen en de nieuwste Bollywood-films kopen. Echt een aanrader om eens naartoe te gaan, als je in de buurt bent!
The Blue Mansion Georgetown

The Blue Mansion in Georgetown

In Georgetown zijn ook een aantal mooie koloniale huizen van Chinezen te bezoeken. Zoals The Blue Mansion, dat ook een superleuk hotel is. Hier is ook ooit de film L’Indochine opgenomen. Het huis is ooit gebouwd door de rijkste man van Maleisië. Hij woonde er jarenlang, daarna raakte het langzaam vervallen toen nazaten het verhuurden aan talloze gezinnen. Een aantal jaar geleden is het opgekocht en helemaal gerenoveerd. Inmiddels is het UNESCO-werelderfgoed.

Er zijn meer van dit soort huizen te bezoeken, bijvoorbeeld ook Peranakan Green Mansion. Net als The Blue Mansion werd het helemaal volgens de Feng Shui-traditie gebouwd: met een voordeur richting de zee en de rug naar de bergen. Het klinkt gek, maar ik voelde er de energie stromen!

Clan Piers

Ook erg bijzonder aan Georgetwon zijn de Clan Piers: een compleet dorp op palen boven het water waar Chinese clans wonen. In de 19e eeuw kwamen veel Chinese immigranten naar Maleisië. Om hun kansen te vergroten werden er clans (gilden) opgericht, zodat men samen beter kon overleven in de nieuwe leefomgeving, zonder hun gebruiken en tradities te verliezen.

De kleine dorpjes kenmerken zich door oude tradities en gewoontes, van kaarsjes voor de deur tot complete gebedsaltaren voor het huis. Er zijn in totaal zes van deze dorpjes, in elk dorp woont één clan, en elk dorp heeft een eigen tempel. De huizen zijn gebouwd van een speciale houtsoort, waardoor ze beter bestand zijn tegen de invloeden van het zeewater.
tempel Georgetown

En dan zijn er nog de vele mooie huizen in de oude straten van de stad. Je kunt er langs wandelen of een tochtje in een Trishaw (riksja) maken. Zou jij wel eens naar Maleisië willen?

Foto’s: By Françoise Blog.