Royals &Rebels Kunstmuseum Den Haag

Royals & Rebels is de nieuwste tentoonstelling in het Haagse Kunstmuseum. De tentoonstelling is niet alleen een ode aan Britse mode, maar ook aan de recent overleden modeontwerpster Vivienne Westwood en mode-icoon prinses Diana.

Vanuit het Verenigd Koninkrijk zijn door de eeuwen heen heel wat modetrends op de kaart gezet. Van de Schotse ruit tot (punk)mode van ontwerpers als Vivienne Westwood, Alexander McQueen en John Galliano.

De nieuwste tentoonstelling ‘Royals & Rebels’ in Kunstmuseum Den Haag brengt al deze uitingen samen in een kleurrijke ode.

3 thema’s vertolken de Britse modestijlen

De nieuwe tentoonstelling kent 3 thema’s: ‘In the city’, ‘The Country’ en ‘Royals & Rebels’. Bij het thema ‘In the city’ komt de drukke metro van Londen tot leven.

Deze wordt bevolkt door kleurrijke types uit verschillende decennia: van vrouwen in mini-jurken met psychedelische motieven tot provocatieve punkers en skinheads gekleed in tartans en legerkisten.

De tentoonstelling toont niet alleen ontwerpen van Britse bodem, maar ook daarop geïnspireerde ontwerpen, zoals deze jas en mannenwikkelrok van Heidi Slimane voor Dior.

The Countryside

De belangstelling voor de Britse lifestyle gaat ver terug. Al in de 18de eeuw was sprake van een ware Anglomanie. Rijtuigen, tuinontwerpen, diners, japonnen, mannen- en kinderkleding: alles moest opeens à l’anglaise.

Eind 18e eeuw kwamen in Nederland ‘redingotes’ in de mode. De op rijkleding gebaseerde mantelvormige japonnen die tijdens modern ‘wandelen’ buiten werden gedragen door vrouwen in de tijd van de zusjes Charlotte en Emily Brontë, begin 19e eeuw.

De Britten drukten in de 19e eeuw misschien wel hun belangrijkste stempel op de mannenmode. Kleurrijke Franse ontwerpen maakten plaats voor sobere maatkleding van kleermakers in Londen.

Ode aan Vivienne Westwood

De kleding van dame Vivienne Westwood is bij Royals & Rebels een terugkerend thema. Of het nu gaat om haar ontwerpen met invloeden uit de punkscene, of haar voorliefde voor ‘ tartans’.

Ook de geweldige jurk die ze ooit ontwierp voor het karakter Carrie uit ‘Sex and the City’ maakt onderdeel uit van de tentoonstelling.

Een eiland met een eigen stijl

Wat duidelijk naar voren komt bij de tentoonstelling Royals & Rebels, is dat Engeland een eiland is met een uitgesproken eigen stijl. Hoewel ik veel ervan al wel kende, keek ik toch mijn ogen uit in het Kunstmuseum.

Van klassieke jurken in stoere ruit, tot de avondensembles in stemmig zwart. De Britten draaien er hun hand niet voor om.

Ik had zeker een aantal favorieten bij deze tentoonstelling. Zoals de fraai gevormde rug van een buitenjasje, tot het jasje van Vivienne Westwood met afneembare armdelen. Maar ook de oudere ontwerpen, waarvan sommigen teruggaan tot aan de 18e eeuw, vielen op.

Royals & Rebels: nog tot 7 januari te zien

De tentoonstelling ‘Royals & Rebels is van 9 september 2023 tot en met 7 januari 2024 te zien in Kunstmuseum Den Haag.

Foto’s: By Francoise blog. 

Lees ook: