Wil je Saba bezoeken? Dan moet je dit artikel zeker lezen. Ik geef je namelijk alle tips voor een superleuk verblijf op dit mooie, ongerepte eiland in de Dutch Caribbean!

Ben je op zoek naar een off the beaten track-bestemming in de Caribbean? Dan is Saba zeker iets voor jou. Dit bijzondere eiland is maar 13 km² groot en telt slechts 2.000 inwoners. Daarnaast heeft het maar 1 weg en de kortste commerciële landingsbaan ter wereld.

Hoewel veel mensen het eiland als een dagtrip bezoeken vanaf het naastgelegen Sint Maarten, kun je er makkelijk meerdere dagen doorbrengen. Ten minste, als je van wandelen houdt of een ervaren duiker bent. Want voor echte actievelingen is dit echt een fantastisch eiland.

Saba bezoeken: zo kom je er

Saba is goed te bereiken vanaf Sint Maarten. Er vliegt dagelijks een vliegtuig heen en weer vanaf Juancho E. Yrausquin Airport (Sint Maarten) naar het vliegveld op Saba. Winair verzorgt deze vluchten.

Vliegveld Saba

Voor een retourticket betaal je tussen de 120 en 230 dollar. Hou er rekening mee dat er met kleine propellervliegtuigen wordt gevlogen met een zeer beperkte capaciteit. Neem dus niet te veel mee en boek op tijd.

Bij vertrek uit Saba betaal je een vertrekbelasting van 10 dollar. Op het vliegveld en in de haven zijn geen pinautomaten, zorg dus dat je hier rekening mee houdt als je weer vertrekt.

→ Boek nu je vliegticket bij Winair.

Met de Ferry vanaf Sint Maarten

Je kunt op Sint Maarten ook de Ferry pakken. Deze vaart op maandag, dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag. Het is mogelijk om op dezelfde dag weer terug te reizen. De ferry kost rond de 100 dollar voor een retourtje.

→ Boek nu je ticket bij Makana Ferry Service.

Overnachten op Saba

Verblijf je langer op Saba? Dan zijn er een aantal hotelopties. Een goede optie is Juliana’s hotel net buiten het centrum van Windwardside. Dit hotel biedt suites en cottages aan met zeezicht en heeft een zwembad wat ook uit kijkt over zee.

Zelf verbleef ik in The Cottage Club Hotel. Dit resort is als enige in handen van eilandbewoners zelf en biedt vrijstaande cottages aan in de typische bouwstijl op Saba die van alle gemakken zijn voorzien. Alle huisjes bieden een fantastisch uitzicht op zowel Mount Scenery (de hoogste berg van het Koninkrijk der Nederlanden) als op de zee. Het resort heeft ook een fantastisch zwembad.

Vanaf The Cottage Club Hotel loop je zo het centrum van Windwardside in. Hier vind je een aantal leuke restaurants, de VVV en een supermarkt.

→ Boek hier je overnachting bij Juliana’s Hotel of The Cottage Club Hotel.

Mount Scenery Trail

Windwardside is ook de plek waar de Mount Scenery Trail start, de wandelroute naar de hoogste berg van het Koninkrijk der Nederlanden (877 meter). Het pad telt 1046 treden en leidt je in ongeveer 1,5 uur naar de top.

Het is een fantastische wandelroute die je door verschillende soorten vegetatie. Het eiland kent in totaal 6 verschillende zones, van tropisch regenwoud tot woestijnachtig en alles er tussenin.

Hou er rekening mee dat het op Saba onverwachts kan regenen. Het is dus aan te raden goede schoenen te dragen en kleding die nat mag worden. Een korte short of legging en een sneldrogend shirt zijn dan top.

Vervoer op Saba

Saba bezoeken betekent dat je een auto moet huren of taxi’s huurt. Want het is zeker de moeite waard om het eiland te verkennen! Hoewel het eiland maar 1 weg kent – The road – is het wel een weg die soms behoorlijk stijgt en daalt. Daar moet je je dus wel prettig bij voelen.

Taxi’s zijn echter zo geregeld. Ze staan op je te wachten zodra je het vliegveld uit komt en je kunt ze altijd bellen als je eenmaal op je plaats van bestemming bent. Alle taxi’s hanteren ook dezelfde tarieven, kijk voor meer informatie over huren en taxi’s op onderstaande site.

→ Boek hier een huurauto of bekijk de informatie over de taxi’s op Saba.

Praktische informatie over Saba

  • De voertaal op het eiland is Engels en je betaalt met Amerikaanse dollars
  • Het eiland had in 2022 zo’n 2.155 inwoners
  • Het is een vulkanisch eiland en kent maar liefst 6 verschillende zones. Het heeft tropisch regenwoud, maar ook droge vlaktes met alleen gestolde lava

  • Auto’s rijden rechts. En omdat bijna iedereen elkaar op Saba kent, groet iedereen elkaar tijdens het rijden
  • Heb je géén Nederlands paspoort? Hou er dan rekening mee dat je misschien een visum moet aanvragen
  • Het eiland heeft geen natuurlijke drinkwaterbronnen. Regenwater wordt opgevangen in grote bassins en gebruikt als kraanwater. Het is daarom beter het kraanwater niet te drinken.
  • De hoofdstad van het eiland is The Bottom
  • De andere dorpen op het eiland zijn Windwardside, St. Johns en Zion’s Hill (ook wel bekend als Hell’s gate)

  • Saba vormt samen met Bonaire en St Eustatius (Statia) de BES-eilanden. Het zijn bijzondere gemeenten binnen het Koninkrijk der Nederlanden
  • De beste reistijd zijn de maanden januari tot en met april. In de zomer en het najaar is het in dit gebied het orkaanseizoen.

Foto’s: By Francoise blog. 

Lees ook: