Saba wordt ook wel de ‘unspoiled queen van de Dutch Caribbean’ genoemd. En dat is niet voor niets. Wie zoekt naar een stukje paradijs op aarde, vindt het op Saba. Dit Caribische eiland heeft slechts 1900 inwoners die afstammen van Zeeuwse, Schotse en Ierse kolonisten. Je vindt er ongerepte natuur, vriendelijke locals en heerlijk eten.
Saba ligt naast Sint Maarten en is ongeveer 13 km² groot. Het Caribische eiland bestaat uit een slapende vulkaan en is daardoor ook het hoogste punt van Nederland. Beklim je Mount Scenery, dan sta je op 887 meter hoogte.
Saba: een stukje geschiedenis
Christoffel Columbus zou Saba hebben gezien, maar zeilde verder vanwege de grillige vulkanische kustlijn. Het eiland maakte later toch bijna 150 jaar deel uit van het Spaanse rijk voordat het in 1632 in Nederlandse handen kwam. Dit pas nadat ook de Fransen en de Engelsen het tijdelijk claimden.
In die tijd werd het eiland bewoond door lokale Indianenstammen. Totdat in 1635 een Engels schip schipbreuk leed bij Saba: dat leverde waarschijnlijk de eerste Europese bewoners op. De huidige bevolking op het eiland stamt af van Afrikaanse slaven, Schotse, Ierse en Zeeuwse kolonisten.
Een ‘vrouweneiland’
Tijdens de vroege tot midden 1800 ging het grootste deel van de mannelijke bevolking naar zee. De mannelijke eilandbewoners waren vaak zo lang weg dat Saba bekend kwam te staan als het ‘vrouweneiland’.
Tot ver in de 20e eeuw visten of zeilden de meeste mannen op Sabaanse schepen in het hele Caribisch gebied. Ze brachten het broodnodige geld naar de lokale economie. Anderen bewerkten stukken land op de berghellingen.
‘De weg die niet gebouwd kon worden’
Omdat het eiland steil en ruig is, werd de eerste weg op het eiland pas in 1938 aangelegd. The Road, zoals hij officieel heet, was in 1947 klaar en is 14 kilometer lang. Tot die tijd werd alles op het eiland nog via steile trappen vervoerd.
Al slingerend rijd je nu langs dorpen met namen als Upper Hell’s Gate, Windwardside en The Bottom. Het is een mooie route waarbij je zeker een goede indruk van het eiland krijgt. En het leuke is dat de Sabanen elkaar constant groeten tijdens het rondrijden.
Kortste commerciële landingsbaan ter wereld
Ook het transport naar het eiland toe was lange tijd lastig door de grillige kustlijn. Saba heeft geen natuurlijke haven, en daarom werd heel lang alles wat het eiland op kwam, via steile trappen naar boven gebracht. Tegenwoordig zijn er een haven en een vliegveld.
Leuk weetje: Juancho E. Yrausquin Airport heeft de kortste commerciële landingsbaan ter wereld. Een vlucht vanaf Sint Maarten naar Saba zul je dan ook niet snel vergeten.
Ongerepte natuur en zwarte rotsen
Het eiland heeft een subtropisch klimaat waardoor het begroeid is met tropische planten. Vanuit de dorpen, zoals The Bottom en Windwardside, lopen er meerdere hiking trails over het eiland. Verder is Saba een prima uitvalsbasis voor gevorderde duikers.
Het eiland is een prima bestemming als je off the beaten track houdt. Verwacht hier geen massatoerisme, maar geweldige natuur, overheerlijk eten en supervriendelijke inwoners die trots zijn op ‘hun’ unspoiled queen.
Foto’s: By Françoise blog.