snorkelen op Bonaire

Snorkelen op Bonaire is een échte aanrader. Van de ABC-eilanden heeft Bonaire de mooiste riffen dicht bij de kust, wat snorkelen en duiken vanaf het strand super makkelijk maakt. En omdat de gehele kustlijn rondom Bonaire beschermd is, stikt het er van de vissen en mooi koraal.

Hou jij van snorkelen? Of zou je het weleens willen proberen? Dan is Bonaire het perfecte eiland voor jou. Want of je nu een beginner bent of vaker hebt gesnorkeld of gedoken, er is voor elk wat wils.

Te Amo Beach

Ben je een echte beginner en wil je niet te ver het water in? Dan is Te Amo Beach een prima plek voor een eerste duik. Hier heb je een paar meter van het strand een klein rif waar je je prima kunt vermaken.

Klein Bonaire

Heb je al vaker gesnorkeld? Dan is een uitstapje naar Klein Bonaire zeker de moeite waard!  Je kunt het onbewoonde eiland bezoeken met 1 van de 2 watertaxi’s die het eiland rijk is. Voor zo’n 25 dollar heb je een retourtje vanaf verschillende punten op het eiland.

Eenmaal op het eiland aangekomen kun je je spullen op het strand droppen en hierna een stuk terugvaren met de watertaxi. Vanaf de boot kun je het water in duiken en in zo’n 1,5 uur langs het koraal driften totdat je weer bij het strand bent.

→ Boek nu je ticket bij Epic Watertaxi of Caribe Sports Bonaire.

Salt Pier

Ook rondom de zoutpier kun je prima snorkelen. Hier zul je wat minder koraal tegenkomen, maar des te meer vissen en andere zeedieren. Let op: als er een boot ligt aangemeerd kun je hier niet snorkelen.

Pink beach

Pink Beach dankt zijn naam aan de de vergruisde en verpulverde roze mini-schelpjes van miljoenen foraminifera. Een grote storm sloeg in 1999 echter een groot deel van het strand weg waardoor het nu niet meer roze is.

Als je wilt snorkelen op Bonaire, is dit ook een leuke plek. Het beste kun je een beetje aan de rechterkant van het strand het water in gaan. Vanaf hier heb je richting de zoutpier een mooi stuk koraal om langs te zwemmen.

Pink Beach Nederlandse Antillen

→ Lees ookDe mooiste stranden van Bonaire.

Mangrove Center

Het mangrovebos van Lac Bay is een van de best bewaarde mangrovebossen in het Caribisch gebied. In het Lac Bay-gebied zijn drie verschillende soorten mangrovebomen te vinden die je tijdens een kajaktour allemaal te zien krijgt. De mangroves op Bonaire vormen de kraamkamer voor heel wat vissoorten.

Het Mangrove Center biedt tochten aan van 1 uur of 2 uur. Tijdens de 2 uur durende tocht ga je ook snorkelen en kun je het onderwaterleven van de mangrovebossen bewonderen. De 1 uur durende tour kost 30 dollar, die van 2 uur 50 dollar.

Snorkelen op Bonaire bij 1000 steps

Ook 1000 steps is een geliefde duikplek met een fantastisch uitzicht. De trap om er te komen telt zeker geen 1000 tredes, maar voor wie met een volle duikuitrusting de trap af en op moet lopen, voelt het natuurlijk wel zo.

1000 steps van bovenaf Bonaire

Bij 1000 steps kun je ook heel mooi snorkelen. Zorg wel dat je de gele bordjes op het strand volgt, zodat je op de juiste plek de zee ingaat. Zo weet je zeker dat je geen koraal beschadigt of jezelf openhaalt aan de rotsen langs het strand.

Andrea I en II

Ook Andrea I en II zijn geweldige snorkelplekken. Hier moet je niet gek opkijken als je ineens een schildpad tegenkomt in het water. Het water in en uitkomen is wel een uitdaging; ga hier dus alleen snorkelen als je meer ervaring hebt en schoenen draagt.

Washington Slagbaai Nationaal Park

Washington Slagbaai National Park is ruim 6.000 ha groot en beslaat de hele noordelijke deel van Bonaire. In het park komen meer dan vijfhonderd verschillende dier- en plantensoorten voor. Ook kun je er fantastisch snorkelen of duiken, bijvoorbeeld bij Wayaka I, II en III.

Washington Slagbaai Nationaal Park dagtocht Bonaire

Om het park in te kunnen moet je wel een fourwheeldrive én een Stinapa Nature tag hebben.

Doe eens een Discovery Dive

Heb je nog nooit gedoken maar zou je dat wel eens willen proberen? Dan raad ik je zeker aan een Discovery Dive te plannen met Buddy Dive Bonaire. dit is een PADI IDC-duikcentrum en zij begeleiden duikers van elk niveau.

Tijdens de Discovery Dive krijg je eerst een stukje theorie uitgelegd om dit vervolgens onder begeleiding in de praktijk te brengen. Je oefent een paar vaardigheden die je als duiker moet beheren en daarna ga je samen naar het rif voor een ondiepe begeleide duik. Het voordeel is dat deze ervaring online wordt geregistreerd bij PADI en kan meetellen voor een volledige Open Water-certificering.

Snorkelen op Bonaire: praktisch

 • Raak nooit het rif aan en zorg dat je voldoende afstand houdt van de vissen en andere zeedieren tijdens het snorkelen.
 • Neem ook geen koraal mee naar Nederland, ook niet als het al dood is. Er staat een boete op.
 • Ga je snorkelen of duiken? Koop dan een Stinapa Nature Tag en bescherm de bijzondere natuur op het eiland.
 • De Stinapa Nature tag is verplicht als je het Marine Park of de mangrovebossen wil bezoeken. De tag is 1 jaar geldig.
 • De bekendste snorkel- en duikplekken staan allemaal op Google Maps.
 • Bij de plaatselijke VVV kun je een landkaart halen waar alle snorkel- en duikplekken van het eiland op staan.
 • Langs de weg geven gele stenen de (namen van de) snorkelplekken aan.
 • Met een snorkelmasker, waarbij de bril en snorkel zijn geïntegreerd, kun je makkelijk snorkelen.
 • Wel kun je met zo’n masker minder goed ademhalen dan met een losse snorkel en bril. Ook neemt een snorkelmasker meer ruimte in in je koffer.
 • Wil je vaker gaan snorkelen? Koop dan een goede snorkel en bril bij een van de duikwinkels op het eiland.
 • Waterschoenen zijn op sommige rotsachtige plekken een aanrader. Neem ze dus zeker mee!

Foto’s: By Françoise Blog. 

Lees ook: