Moychay Amsterdam

Voor een authentieke thee ceremonie in Amsterdam kun je terecht bij MoyChay aan de Rozengracht. MoyChay heeft 250 soorten thee, diverse accessoires en biedt ook thee ceremonies aan. Deze ceremonies zijn een leuke tip voor als je eens in Amsterdam bent.

Voor een thee ceremonie in Amsterdam ga je naar MoyChay in de Amsterdamse Jordaan. Dit is niet alleen een winkel, maar ook een theehuis. Helemaal achterin zijn gezellige hoekjes ingericht waar je uitgebreid kunt genieten van de heerlijke theesoorten die deze winkel biedt.

thee ceremonie Amsterdam MoyChay theeclub

En wat is nog veel leuker dan ‘gewoon’ een kopje thee drinken? Een thee ceremonie bijwonen waarbij je leert hoe je op een traditionele wijze thee zet.

Pin Cha thee ceremonie in Amsterdam

Pin Cha vertaalt uit het Mandarijn als ‘ thee proeven’. Bij MoyChay kan dit onder begeleiding van een theegids. Als eerste kies je een thee uit het assortiment met meer dan 250 soorten thee. Een witte thee of groene thee is hier minder geschikt voor, werd ons verteld. Daarom werd het een mooie Oolong-thee.

thee ceremonie Amsterdam in uitvoering bij MoyChay

Nadat we onze thee hadden uitgekozen, mochten we plaatsnemen in een van de theekamers van MoyChay bovenin de theeclub. Hier stond al een theeset voor ons klaar en kregen we meer uitleg over het ritueel.

Bewust(er) thee drinken

Het hele idee achter de thee ceremonie is dat je bewuster je thee drinkt en er echt de tijd voor neemt. Op het bord in de theekamer stonden naast een pot heet water een Gaiwan (hierin gaat de thee), een Gong Dao Bei (een glazen pot waar de thee in gaat), een theedier (in ons geval een schildpad) en kopjes om de thee uit te drinken.

thee ceremonie in Amsterdam bij MoyChay detail

De eerste stap was het wassen van de thee. Hierbij wordt heet water op de theebladeren gegoten, waarna dit water vanuit de Gaiwan in de glazen theepot wordt overgegoten. Als de thee eenmaal gewassen is, herhaal je dit ritueel met het verschil dat de gezette thee nu in de kopjes wordt geschonken.

Theeschenken en genieten tijdens een thee ceremonie in Amsterdam

Tijdens de ceremonie, die ongeveer 20 minuten duurde, werd ons meer verteld over de achtergrond van het ritueel. Hierna was het tijd om afscheid te nemen van de theegids. Gelukkig mochten we zelf nog blijven zitten en zelf doorgaan. Je kunt namelijk zeker 20 keer hetzelfde ritueel uitvoeren voordat de thee zijn smaak verliest.

Naast de Pin Cha thee ceremonie kun je bij MoyChay ook kiezen voor een unguided Pin Cha, of een Gong Fu Cha theeceremonie. Een derde optie is de Zu-cha theeceremonie, waarbij je thee leert koken op het vuur.

Thee en geschenken

Al met al vond ik de thee ceremonie de moeite waard. Ik ga zeker nog eens terug naar MoyChay, al was het maar om wat mee theesoorten te proeven en de grote collectie kopjes en theepotten te bekijken.

→ Bezoek je Amsterdam? Dan zijn dit ook leuke, off the beaten track activiteiten in de stad.

Foto’s: By Francoise blog. 

Dit artikel bevat gekregen producten. Dit heeft echter niet mijn mening beïnvloed.

Lees ook: