Algarve Benagil

Ben je op zoek naar een zonvakantie met cultuur en natuur? Dan is de Algarve wel wat voor jou. Je vindt er weidse stranden, grillige kustlijnen en gezellige badplaatsen.

De Algarve is het zuidelijkste deel van Portugal. In het ‘Florida van Europa’ is een groot aantal maanden van het jaar goed weer voor een zonvakantie of wandelvakantie.

De Algarve: overal wat anders

Maar wat is nu het bezoeken waard? Wat mij het meeste aanspreekt aan de Algarve, is toch wel het feit dat elke plaats weer anders is. Zo is Carvoeiro van oudsher een badplaats waar veel Britten en Nederlanders naartoe trekken. Toch heeft het weer een hele andere sfeer dan een grote plaats als Albufeira.

Carvoeiro

Andere leuke plekken zijn de rustieke vissersplaats Ferragudo, waar je leuk doorheen kunt wandelen en vervolgens neerstrijkt in de haven voor een lunch met vers gegrilde vis.

Mooie, weidse stranden vind je onder andere bij Portimão waar je ’s avonds ook kunt flaneren in de luxe jachthaven en een van de gezellige beach clubs op het strand.

Sagres en Monchique

Wat is leuk om te doen of te zien? Sowieso is de omgeving van Sagres zeker het bezoeken waard. Dit is het meest Zuidwestelijke puntje van Europa, interessant om een dagtocht langs de westkust mee te beginnen.

Rijd hierna langzaam naar het noorden, voor een stop in Aljezur. Vanuit hier kun je direct terug, óf een omweg maken via de bergen van Monchique. Een uitstapje naar de Middeleeuwse stad Silves is ook een leuke manier om wat meer van het Portugese achterland te zien.

Ponta de Piedade

Ponta da Piedade is een fantastische kuststrook vol met rotsformaties, kliffen en grotten, recht aan de Atlantische Oceaan. Het heeft veel weg van de Great Ocean Road in Australië en je gelooft haast niet dat je hier ‘gewoon’ in Europa bent.

Je vindt dit prachtige natuurgebied in Lagos, een sfeervol stadje in de Algarve in het zuiden van Portugal.

Tocht langs de kust richting het Oosten

Ook leuk is een tochtje naar het oosten, richting Spanje. Je komt dan langs plaatsen als Tavira en Ayamonte. Sevilla is ongeveer 2,5 uur rijden vanuit Albufeira. Bij de meeste autoverhuurders is dat wel inbegrepen in de huurprijs. Lissabon ligt ongeveer op dezelfde afstand van Albufeira en is ook in ongeveer 2,5 uur te bereiken.

Lagos: een van de oudste steden van de Algarve

Ga je naar Lagos, dan verwacht je waarschijnlijk niet dat je terechtkomt in één van de oudste stadjes van de Portugese zuidkust. Dan is het extra bijzonder om met eigen ogen te zien dat Lagos niet voor niks wordt geprezen.

De voormalige hoofdstad van de Algarve heeft een interessante geschiedenis en een mix van verschillende bouwstijlen. De Moren hebben daar vanaf de 8e eeuw ook een belangrijke rol in gespeeld. Zij heersten Lagos lange tijd over Lagos, dat ze Zawaia noemden. Dat betekent in het Arabisch ‘het meer’.

In Lagos kun je onder andere de oude stadsmuur beklimmen en het oude fort bekijken vanuit waar de ontdekkingsreizen naar onder andere Afrika vertrokken. In Lagos werd ook de eerste overdekte slavenmarkt van Europa gebouwd. Op de Mercado de Escravos werden in de 15e eeuw de eerste slaven verkocht die uit Afrika meegenomen waren.

Tegenwoordig is het plein een stuk gezelliger. De voormalige slavenmarkt is nu een cultureel centrum met een podium voor allerlei tentoonstellingen.

Winkelen in de Algarve

Winkelen kan goed in twee plekken: Algarve Shopping (in de buurt van Faro) of Aqua, bij Portimão. In Algarve shopping vind je winkels als Mango, Zara en Zara Home, Aqua beschikt over winkels als de H&M en Primark.

Palmbomen van onder

Foto’s: By Françoise.

 

Lees ook: