verbouw

Verbouwen of klussen kan enorm leuk zijn. Zolang je maar weet wat je wilt en ook van tevoren ook realistische verwachtingen hebt. Met deze tips maak jij er zeker een succes van.

Ben je van plan binnenkort je huis op appartement te gaan verbouwen? Of wil je wat klusjes oppakken en weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan ik je helpen met een paar goede tips.

Budgetteer

Weet jij al wat je budget is? En of je eventueel iets meer kunt uitgeven zonder meteen in de problemen te komen? Het is belangrijk om bijvoorbeeld rekening te houden met tegenvallers, bijvoorbeeld als het om een groot project gaat.

Verdiep je daarom vooraf goed in de kosten en jou altijd rekening met 10% meerkosten. Kan het zeker niet mis gaan.

Vergelijk

Soms is het heel lastig om vooraf te weten wat iets kost. Zoals loodgieterswerk, een nieuwe keuken of sloten. Simpelweg omdat het iets is waar je vaak maar een paar keer in je leven mee te maken krijgt.

Keuken Theo-Bert Pot

Het is daarom altijd belangrijk om langs te gaan bij verschillende winkels, of om verschillende partijen een offerte aan te vragen. En vraag ook door. Wat voor materialen gebruiken ze? Hoe werken ze? Hoe zit het met garanties?

Kwaliteit boven kwantiteit

Dat brengt mij bij het volgende onderwerp. Kwaliteit boven kwantiteit. Hoe leuk die goedkope verf ook lijkt, het kan ervoor zorgen dat je binnen 3 jaar opnieuw je kozijnen staat te schilderen. Of dat je je plafond opnieuw moet witten omdat de verf niet goed bijtrekt na een kort, onverwachte pauze (echt gebeurd).

Zorg dus dat je goed weet met welke materialen je aan de slag gaat. Denk dan aan tegels, verf, behang, maar ook kranen. Of hout.

Verbouwen? Wees creatief

Soms kan het helpen om iets zelf op te pakken. Bijvoorbeeld door een onbewerkt houten meubel te kopen en deze zelf te schilderen. Of door online op zoek te gaan naar die ene mooie wasbak of kraan.

Loft Arnhem woonwinkel

Of ga langs bij een groothandel in bijvoorbeeld tegels of houten vloeren. Zelf planken ophalen of bij een groothandel kopen, kan behoorlijk wat geld schelen.

Plan realistisch

Ken je dat? Dat tijdens het verbouwen een project enorm uitloopt? Dat kun je voorkomen door vooraf een goede planning te maken. En werk je met een klusjesman, aannemer of loodgieter samen? Bespreek dan vooraf goed je project door. Zo voorkom je achteraf verrassingen.

Hou ook rekening met lange(re) levertijden of drukbezette agenda’s. Plan grote klussen dus goed vooruit en ga niet in zee met partijen die je last minute inschakelt.

Leg afspraken vast

Werk je met een aannemer, schilder, tegelzetter of installateur samen? Bespreek dan vooraf je wensen. En ligt er eenmaal een offerte? Neem dan ook goed de tijd om die samen door te lopen en te bespreken.

Loft Arnhem interieurwinkel

En leg eventuele wensen nog los vast. Hoe moeten bijvoorbeeld de tegels in de badkamer worden geplaatst? Welke kleur kit wordt er gebruikt? Op die manier voorkom je later problemen of meerwerk.

Communiceer

Hou tijdens het project of de klus goed in de gaten hoe het loopt. Gaat de uitvoering nog steeds volgens plan? En wat is de volgende stap? Tijdig bijsturen of bijpraten kan later problemen voorkomen.

Foto’s: Pexels en By Françoise Blog.

Lees ook: